Vadeli İşlemler Bitcoin’in Sonu mu?

CME Group 18 Aralık’ta Bitcoin vadeli işlemlerine başlıyor.

Bildiğiniz gibi 10 Aralık’ta bu işleme başlamış ve bu durumdan olumlu bir şekilde etkilenmişti. Ancak CME hacim olarak 30 kat daha büyük bir yer. Asıl sonuçları burda göreceğiz.

Peki nedir? Bitcoin için bu durum tehdit teşkil ediyor mu?

Teorik olarak vadeli işlemler hem kurumsal hem de perakende yatırımcılara kolaylık sağlıyor.

Elimde 1 bitcoin olsun ve değeri 17000$. Ben diyorum ki “Bitcoin fiyatı 6 ay içerisinde 30000$ olur”.

Birisi bana bu 6 ay içerisinde bitcoine 23000$ yatırma fırsatı veriyor. Ve ben bu durumda vadeli işlem sözleşmesi satın almış oldum. Eğer haklı çıkarsam 6 ay sonra fiyatı 30000$ olan bitcoin için 23000$ ödemiş oldum ve kara geçtim.

Bu durumum tam tersi olabilir. Yani fiyatın düşeceğini düşünüyorsam vadeli işlem sözleşmesini satabilirim. 6 ay içerisinde 30000$ üzerinden bitcoin satmayı kabul ediyorum. Sözleşme tarihinde günün değerinden bitcoin alıp 30000$ ya satıyorum. Haklı çıkarsam karşımdaki kişiye 30000$’dan daha aza aldığım bitcoini 30000$’a satıyorum ve kara geçiyorum. En basit olarak vadeli işlemler buna yarıyor.

Ama bu durumun sonucu aslında nakit paraya dayalı. İlk örnekte dediğim gibi 30000$ olcağını düşünüp haklı çıkarsam. 23000$ a anlaştığım durumdan dolayı aradaki farkı yani 7000$’ı nakit olarak alıyorum.

Etkisi ne olabilir?

Vadeli işlemler nakit paraya dayalı olduğu için vadeli bitcoin işlemlerinin bitcoin işlemlerinin hacminden daha fazla olması söz konusu. Yani dünya üzerinde 16 milyon bitcoin varken önümüzdeki hafta bu işlemler başladığında 50 milyon bitcoin satışı görebiliriz.

Önemli olan bitcoin almış ve fiyatı arttırmış olan kurumsal yatırımcıların bu fiyat doygunluğa ulaştı şeklinde düşünüp ellerindeki tüm bitcoinleri satabilirler.

Kısacası izleyip göreceğiz ancak bu viraj bitcoinin sonuda olabilir. Dikaktli olmakta ve takipte kalmakta fayda var.

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin