Hard-Fork ve Altcoin Arasındaki Farklar

Hard-Fork-ve-Altcoin-Arasındaki-Farklar

Son yıllarda, kripto protokol kurallarında hard-fork değişikliklerini kullanmak suretiyle, Bitcoin‘ler oluşturmak için birçok girişimde bulunulmuştur.

Bitcoin, geçmişte de BitcoinXT ve Bitcoin Classic gibi isimlerle anılan forklar üretti. Ancak,  dikkate değer çok da fork yoktu. Fakat 2017’de iki önemli fork ortaya çıktı, ve Gold. Özellikle Bitcoin Cash büyük bir başarı elde etti.

2017 sonlarına doğru; Super Bitcoin, Bitcoin Platinum, Bitcoin Interest, Bitcoin Ore, Bitcoin Cash Plus, Bitcoin Uranium, Bitcoin Silver ve Bitcoin God olmak üzere birçok fork açıklandı.

Hard Fork ve Altcoin nedir?

Altcoinler olarak da adlandırılan alternatif cryptocurrency paraları, basitçe Bitcoin’e alternatif olan coinlere işaret eder. Altcoinleri çoğu, Bitcoin’in bir çeşidi veya forkudur. Altyapı kodlarındaki değişikliklerle birlikte Bitcoin’in açık kaynaklı, orijinal protokolünü kullanılarak oluşturulmuşlardır. Bu nedenle farklı özellikler kümesine sahip ve tamamen yeni coinler elde edilmiştir. 2009 yılında kurulan Bitcoin, ilk birimiydi ve o zamandan beri piyasa değeri açısından en büyüklerden biri sayılıyor. Bitcoin, milyonlarca kullanıcının halihazırda elektronik dolaşımda bulunan 16 milyon bitcoin ile ticaret yaptığı en popüler kripto para birimi. Basitçe anlatmak gerekirse Bitcoin, kripto dünyası coinleri için bir standart oluşturmuştur.

Bir hard-fork, genellikle bir tarafın diğeri tarafından uygulanan değişikliklere karşı çıkması durumunda gerçekleşen bir kripto para biriminin ana blok zincirinden kalıcı bir sapmasıdır. Ana zincir oluşturulduğunda ve stabiliteyi sağlamak için yeni bir zincir oluşturulduğunda bir hard-fork da meydana gelebilir, ancak bu durum nadirdir.

Hard-forkları, farklı bir kullanıcı tabanına sahip olmayan kripto varlık ağlarına çekmek çok da zor değildir. Bununla birlikte, ağlar büyüdükçe ve zamanla daha merkezsiz hale geldikçe bu iş çok daha zor hale gelmektedir.

Bu nedenle, hem altcoinler hem de hard-forklar yeni bir kripto varlık ağının oluşturulmasını içerir. Ancak hard-fork, zaten mevcut bir kripto varlık ağının yükseltilmesi amacıyla oluşturulmuştur.

Dikkate değer  bir diğer konu da, uzlaşma olmadan hard-fork oluşmamasıdır. Evrensel bir anlaşma olmaması, yeni bir altcoin oluşturulmasıyla sonuçlanabilir. Bir hard-fork, tüm kullanıcıların yükseltilmesini gerektiren bir protokol değişikliğidir, dolayısıyla zaten var olan kripto varlık ağındaki düğümlerden neredeyse evrensel bir fikir birliği olmadan, yeni ağın yalnızca bir yükseltmenin yapılması zor olacaktır.

Bitcoin Cash (Bitcash), 1 Ağustos 2017’de fork oluşturdu ve tüm zamanların en başarılı Bitcoin forku olarak kabul edildi. Bununla birlikte, Bitcash piyasaya sürüldüğünde fazla desteğe sahip değildi, bu da bunun bitcoin ağına geçişten ziyade yeni bir altcoin yaratılacağı  anlamına geliyordu.

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin