Sıcak Depo ve Soğuk Depo Nedir? Adım Adım Kripto Cüzdan Rehberi

Bitcoin, Ethereum ve diğer kripto paralar her gelen boğa sezonunda rekor üzerine rekor kırarken dikkatleri üzerine çektiğinden dolayı güvenlik her geçen gün daha da önemli hale gelmekte. Öyle ki iştahları kabaran hackerlar Mt.Gox olayı ile yetinmeyip her geçen gün bir başka cüzdanını hackleyerek yatırımlarınızı çalma peşinde. Peki ve soğuk depo nedir?

Klavuz niteliğinde sizler için hazırladığımız bu yazımızda kripto para birimlerinizi kağıt cüzdan ve soğuk depo yöntemleri ile nasıl koruyacağınızı anlattık.

Keyifli okumalar.

Kripto para dünyasına girmenin altın kurallarından biri kaybetmeyi göze aldığınız bir yatırım miktarı ile yatırım yapmanızdır. Ancak bir hiç uğruna yatırımınızı kaybetmektense yatırımınızı güvenli bir şekilde tutmak oldukça önemlidir.

Kripto Para Cüzdanı Nedir?

Bir kripto para birimi cüzdanı, çeşitli kripto para birimlerini saklamak ve transfer işlemlerini gerçekleştirmek için kullanabileceğiniz dijital bir cüzdandır. Ancak bu cüzdanlar paranızı gerçek dünyaki cüzdanlardan farklı olarak tam olarak saklamıyor. Bunun yerine özel anahtar kelimelerinizi kaydeder. Yani banka hesaplarının ne kadar para içerdiğini herkesin görebildiği bir dünyada hesabınıza erişiminiz için gerekli olan bilgileri güvenli bir şekilde elinizde bulundurmanızı sağlıyor.

Public ve Nedir?

Public ve Private anahtar kelimelerin ne olduğunu daha iyi anlayabilmek için gerçek dünya üzerinden bir örnekleme yapabiliriz. Bir abur cubur otomatından yola çıkacak olursak herkes makinaya para atıp istediği yiyeceği alabilir. Ancak hiç kimse makinaya atılan paraları alamaz. Parayı alabilecek tek kişi anahtarı olan kişi, yani makinanın sahibidir.

Bu örnekte yiyecek otomatını sizin cüzdanınız olarak düşünebilirsiniz. Herkes makinanın nerede olduğunu bilir ve makinaya yani sizin hesabınıza para gönderebilir. Taşıdığınız anahtar sizin private keyiniz yani özel anahtarınızdır. Bu özel anahtarı kullanarak sadece siz paranıza erişebilir ve istediğinizi yapabilirsiniz.

Public key başkalarının size para göndermek için kullandığı adres olarak görev yaparken private key ise kasayı açmak ve sizin de başkalarına para göndermek için kullanabileceğiniz bir anahtar türüdür. Bu yüzden private key’inizi kesinlikle kimse ile paylaşmayınız. 

Özel anahtar kelimenizi kesinlikle kaybetmemelisiniz. Böyle bir durum gerçekleştiğinde başvuracağınız herhangi bir yer bulunmamaktadır. Private key’inizi kaydetmek ve saklamak için en az iki farklı teknik kullanmalısınız. Bu teknikleri ve detaylarını yazının devamında bulabilirsiniz.

Şu an itibariyle, şifrelerinizi, sıcak depolama alanlarınızı ve soğuk depolarınızı depolamak için kullanabileceğiniz iki depolama yöntemini ele alalım.

Sıcak Depolama vs. Soğuk Depolama

Gerçek dünyadaki bir örnekle ikisi arasındaki temel ayrımı anlayalım.

Sıcak Depo

Sıcak depolama, cebinizde taşıdığınız cüzdanlar gibidir. Doğrudan internete bağlı olan cihazlar sıcak depolama alanlarıdır. Örnek olarak Online cüzdanlar (bulut üzerinden çalışan cüzdanlar), masaüstü ve/veya mobil cüzdanlar verilebilir.

Sıcak Depo Riskli Mi?

Farklı sıcak cüzdanlar farklı güvenlik riskleri taşır. En az güvenli olan şüphesiz, borsa sitelerinde barındırılanlardır. Paranızı aldığınız yerde bırakmak harika bir fikir gibi görünebilir çünkü çökmeye başlarsa, hızla tekrar dolara geri dönebilirim düşüncesi ağır basar. Gerçekte, bir borsada kripto bırakarak yaptığınız her şey, paranızla lisanssız bir varlığa güvenmektir. Borsalar özel anahtarlarınızı tutarlar. Bu demek oluyor ki sizin için borsa üzerinde oluşturulmuş cüzdandaki tüm hareketler sadece sizin tarafınızdan değil, aynı zamanda borsa tarafından da yapılabilir. Ayrıca yüksek miktarda kullanıcı tarafından kullanıldıkları için saldırılara maruz kalırlar. Günlük işlem yapıyorsanız, bu risk anlaşmanın bir parçasıdır. Uzun vadeli yatırımcı iseniz yatırımınızı borsada bırakmak pek akıllıca değildir.

Soğuk Depo

Soğuk depolama ise bankadaki tasarruf hesabınıza benzer. Doğrudan internete bağlı olmayan cihazlar soğuk depo olarak adlandırılır. Örnek olarak donanım cüzdanları (Ledger Nano S, Trezor vb.) ve kağıt cüzdanlar verilebilir.

Soğuk Depo Riskli Mi?

Soğuk depo olarak görev yapan cüzdanlar da güvensiz bir bilgisayar üzerinden internete erişim sağladığı anda saldırıya açıktır. Ancak bu risk sıcak depo cüzdanlarına oranla yok denecek kadar azdır. Bir diğer önemli nokta ise soğuk depo alanınızın kurulumunu yaparken mümkün olan en çok özeni göstererek dikkatli olmanız gerektiğidir. Aksi taktirde yine bir saldırıya açık hale gelebilirsiniz.

Paranızı sık sık kullanmak istiyorsanız, sıcak depolama kullanmalısınız. Öte yandan, eğer paranızı uzun bir süre saklamak istiyorsanız, o zaman soğuk depoları kullanmalısınız.

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin