Bitcoin Dominansı Nedir, Ne İşe Yarar? Detaylı İnceleme…

Hakimiyet anlamına da gelen dominans, daha net olarak Bitcoin dominansı, şimdiye kadar CoinMarketCap sayfasında yer alan veriler ile kolaylıkal hesaplanabiliyordu. Peki ama ne anlama geliyor bu dominans?

Kripto paraların dünyasında, birçok yatırımcısının yakından takip ettiği bir ölçüttür Bitcoin Dominansı. Hatta o kadar önemli bir veri ki CoinMarketCap bu veriye yıllardır ana sayfasında yer veriyor. ‍

Peki Bitcoin’in dominansının önemi nedir? Altcoinlerin performansı hakkında bize bir şey söyleyebilir mi? Peki ya bu metriğin kripto piyasasının doğru bir yansımasını vermediğini iddia edenler?

Siz değerli okurlarımız için Bitcoin hakimiyetinin nasıl çalıştığını inceledik.

Keyifli okumalar…

Bitcoin Dominansı: İlk Tanım

BTC dominansını hesaplamak basittir. ‍

Tüm birimlerinin toplam piyasa değerinin şu anda 100 milyar dolar olduğunu hayal edelim. Bitcoin’in piyasa değeri bunun 60 milyar doları temsil etseydi, Bitcoin’in hakimiyeti %60’ta kalırdı. 

Bu kadar basit…

Yıllar İçindeki BTC Hakimiyeti

Tahmin edebildiğiniz gibi, Bitcoin’in 2013’te sadece birkaç rakibi vardı. O zamanlar, %94’lük bir pazar hakimiyetine sahipti. Tabii ERC-20 tokenleri yoktu, Ethereum Vitalik Buterin’in hayal gücünün bir ürünü ve Tether (USDT) gibi stabil paralar da henüz bir düşünceden öteye geçememişti. ‍

Tüm bunlar, ilk altcoin sezonunun başladığı 2017’de değişmeye başladı. O yılın Şubat ayında, BTC dominansı %85.4 olarak gerçekleşti (ETH, kripto para birimi piyasasında %5.7’lik bir paya sahipken, Ripple’ın XRP’si %1.1’di.) ‍

Ancak dört kısa ay içinde, Bitcoin’in pazar payı, ilk ICO heycanı ile birlikte endüstrinin piyasa kapitalizasyonunu önemli ölçüde artırmasıyla dramatik bir şekilde düştü. Haziran ayına kadar, BTC hakimiyeti %40’a kadar düştü. CoinMarketCap verileri, aynı dönemde USD cinsinden toplam piyasa kapitalizasyonunun %470 artışla 20 milyar dolardan 114 milyar dolara yükseldiğini gösteriyor. ‍

Bu dönemde, Ethereum meraklıları, Ethereum’un piyasa değeri Bitcoin’in değerinden daha yükseğe “döndüğünde” sözde Flippening hakkında konuşmaya başladılar – ki bu hiçbir zaman olmadı. ‍ Bitcoin fiyatları, 2017’deki ilk boğa koşusundan sonra düştü ve Ocak 2018’de Bitcoin’in dominansı, ayı piyasası başladığında tüm zamanların en düşük seviyesi olan %32,8’e geriledi. Ne yazık ki, alternatif sezon resmi olarak sona ermişti, birçok ilk kez yatırım yapan kişi ICO projeleri çöktüğünde ve yandığında önemli miktarda para kaybetti. ‍

ICO’ların Durumu

Ernst & Young, 2017’de piyasaya sürülen ICO’lardan gelen verileri takip etti ve bir yıl sonra değerlendirdi.

Sonuç: ICO’ların% 86’sı liste fiyatlarının altına düştü; Bu altcoinlerin %30’u büyük ölçüde tüm değerini kaybetti; ICO’ların sadece %29’unun aslında bir prototipi veya çalışan bir ürünü vardı. ‍ Bu akılcı istatistikler, Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerin ICO’ları belirsiz bir şekilde ele almasına neden oldu ve oradaki düzenleyiciler, bir token satışını tamamlayan birkaç blok zinciri projesine karşı davalar açtı.

Hükümet kurumları ayrıca yatırımcıları dijital varlıklarda dalgalanma beklemeleri konusunda uyardı – insanların borsaya bağlı kalması gerektiğini söylemeye eşdeğer bir yatırım tavsiyesi yayınladı. ‍ Yükseliş balonunun patlamasından sonra, Bitcoin dominansı bir dereceye kadar geri döndü – Eylül 2019’da %70’lere varan yüksek seviyelere ulaştı.

Ancak, BTC’nin bu seviyeyi bir daha vurması pek olası değil. ‍ Kripto varlıklar dünyası artık 2010’ların başında olduğundan daha zengin ve çeşitli. (BCH) dahil olmak üzere çeşitli Bitcoin çatallanmaları olmuştur. DeFi gibi yeni kripto piyasası trendleri likiditeyi Ethereum’a kaydırdı ve şimdi scam olarak da adlandırılan düzmece ICO yutturmaca azaldı, zorlayıcı kullanım durumları olan bazı dijital varlıkların sadık bir takipçi geliştirdiğini görmeye başladık.

Bitcoin Dominansının Olumsuz Yönleri

Bazı analistler, Bitcoin dominansını bir adım geriden takip etmeyi öneriyor. ‍

Bazıları, bu metriğin, bilgisayar korsanları ya da dikkatsizce özel anahtarlarını kaybeden insanlar nedeniyle sonsuza dek kaybedilen BTC’yi hesaba katmadığını savunuyor, ki ekip olarak biz de bu görüşü destekliyoruz.

Diğerleri, Bitcoin’in derin likiditesini hesaba katmadığı konusunda uyarıyor. Bir altcoin, BTC hakimiyetini yiyen 2 milyar dolarlık bir değere sahip olabilir, ancak bu yapay olarak şişirilebilir. ‍ Bununla birlikte, BTC hakimiyeti, sermayenizin ne kadarını altcoinlere ayırmanız gerektiği konusunda size nazik bir yön vermenize yardımcı olabilir.

Tüm yumurtalarınızı tek bir sepete koymamanız ve diğer analiz yöntemlerine de güvenmeniz önemlidir.

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin