Litecoin (LTC) İncelemesi

ltc

Litecoin (LTC), 13 Ekim 2011’de yayına giren, merkezi olmayan peer-to-peer birimidir.

Gümüşten, Bitcoin’in altın rengine.

Bitcoin’in fazla göz önünde olmayan küçük kardeşi.

Bunlar, hakkında muhtemelen duymuş olabiliceğiniz şeylerden sadece birkaçı. Biraz daha derine daldığımızda, Litecoin orijinal blockchainin son derece yararlı ve ilginç bir uygulamasını sunar.

Fakat yine de Litecoinin gerçek işlevini ve yararlılığını gözden kaçırmak oldukça kolaydır.

Litecoin’e Ayrıntılı Bakış

Litecoin, eski Google çalışanı Charlie Lee tarafından kuruldu. Bitcoin çekirdek istemcisinin ilk forklarından biriydi. Bitcoin ile ilgili darboğazların ve ölçeklenebilirlik sorunlarının bir kısmına, özellikle de belirli bir süre içinde işlenebilecek işlemlerin sayısına bir çözüm olarak önerilmiştir.

Litecoin’in Bitcoin üzerindeki üstünlüğü, ödeme işlem maliyetlerinin son derece düşük olması ve 4x kadar hızlı ödeme yapabilmesidir.

Litecoin başlangıçta patlayıcı şekildeki büyümesi sırasında Kasım 2013’te yaklaşık 15 kat artışla dikkat çekmeye başladı. Ancak fiyattaki bu sıçrama kısa ömürlü oldu ve Litecoin yaklaşık iki yıl LTC başına 4 dolar civarında seyretti. Mayıs 2017’ye kadar, genellikle tüm kripto para birimlerinin büyük bir büyüme yaşadığı bir dönemde tekrar büyüme yaşamadı.

Litecoin, Segregated Witness gibi yeni teknolojileri benimseyen ve Zürih, İsviçre’den San Francisco, ABD’ye 0,00000001 LTC gönderen ilk Lightning Network işlemini bir saniyede gerçekleştirerek nispeten yenilikçi bir adım atmıştır.

Gümüşten, Bitcoin’in Altınına

Litecoin’in Bitcoin ile bir çok karşılaştırma içerisinde yer almasının bir nedeni var. Bir avuç küçük ayrım hariç, Litecoin Bitcoin ile tam olarak aynı amaca hizmet eder. Sonuçta, LTC ilk Bitcoin forklarından biriydi.

Litecoin’i Bitcoin ile kıyaslamak, sadece kolaylık açısından mantıklı değil, aynı zamanda onu teknolojik düzeyde farklı kılan alanlara da sahip olmamızı sağlar. Litecoin, peer-to-peer kripto para birimi olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır ve Bitcoin’in aynı işi daha hızlı ve daha ucuz bir oranda yapabilmesini sağlar.

Hız

İşlem onaylama hızı, bir para biriminin ne kadar hızlı kabul edildiğinde büyük rol oynar. Bitcoin onayları genellikle yaklaşık on dakika sürer ve 2,548 dakika kadar yüksek sürelerle sürekli olarak artmaktadır. Litecoin’in ağı, işlemleri daha hızlı bir şekilde onaylayabilir.

Litecoin’in doğrulama süresi 2,5 dakika sürüyor. Onaylanan her bir Bitcoin blockchain için, eşit boyutta dört Litecoin blockchain onaylanır.

Maliyet

Litecoin herhangi bir miktar gönderme maliyeti 0,09 $ civarında iken, Bitcoin şu anda 5,00 $ civarında seyrediyor. Bu, Litecoin’in küçük işlemler karşısında Bitcoine üstünlüğüdür.

Madencilik

Litecoin’in hedeflerinden biri, karma gücü Bitcoin’in ağından daha eşit bir şekilde dağıtmaktır. Litecoin’in kurucusu Charlie Lee’nin ele alması gereken sorun, Bitcoin’in karma gücünün büyük ölçüde madencilik havuzları, madenciler grupları ve genellikle madencilerin daha küçük (ve daha az desantralize edilmiş) alt kümeleri arasında nasıl dağıtıldığıydı. Litecoin, dağıtım gücünü merkezden uzak tutmayı amaçlıyor.

Litecoin ayrıca, Bitcoin SHA256 karma algoritmasından çok daha az işlem gücü kullanan Scrypt karma algoritmasını kullanır. Yüksek hızlı RAM kullanmaya daha fazla önem veren Litecoin, madencilik dünyasına hakim olan tek bir oyuncunun (ya da büyük oyuncuların küçük bir kolektif grubu) daha az mümkün olmasını sağlar.

Temel Teknik Olmayan Farklar

Hem Bitcoin hem de Litecoin’in nasıl ortaya çıktığı konusundaki farklılıklara bakmak da önemlidir.

Bitcoin’in kurucusunun kökenleri gizemli bir şekilde gizlenmiştir. Bitcoin’in kurucusunun takma adı Satoshi Nakamoto, aslında bir efsanedir.

Diğer yandan Litecoin’in kurucusu kamuya açık ve topluluk içinde aktiftir. Charlie Lee’yi Linkedin’de veya Twitter’da @SatoshiLite olarak bulabilirsiniz. Google’da çalıştıktan ve Litecoin’i kurduktan sonra, dünyanın en büyük cryptocurrency marketlerinden biri olan Coinbase’de mühendislik olarak çalıştı.

Yani, Litecoin  Daha mı iyi?

Her şeyden önce, LTC 3 milyar doların üzerinde bir piyasa bonusu tutuyor. Bunu sadece kör bir şans olarak göremeyiz.

Litecoin yaklaşık 33x daha büyük bir piyasa capine sahip olan Bitcoin ile karşılaştırıldığında, bazı avantajlar sunar. Yukarıda listelendiği gibi, kullanıcılara daha düşük işlem ücretleri, daha hızlı işlem yapma süreleri, daha merkezi olmayan bir madencilik ağı sunma yeteneğine sahiptir. Bu avantajlar teknik olarak Litecoin’i küçük işlemlerin büyük çoğunluğu için daha iyi bir seçenek haline getirir.

Sonuç olarak…

Litecoin, kullanım örneğini düşük maliyetli, merkezi olmayan p2p ödeme yöntemi olarak kanıtlayan başka bir kripto para birimidir.

LTC, Bitcoin ile başa çıkmak için yapılmadı, ancak teknolojik avantajları bir tehdit oluşturuyor. Bitcoin’den teorik olarak “daha ​​iyi” olsa da, Bitcoin çok daha büyük ve aktif bir kullanıcı tabanına sahip.

Bitcoin, şu ana kadar daha bilinen olma avantajına da sahipken, Litecoin çok daha belirsizdir. Cryptocurrency dünyasına atlayan insanların büyük çoğunluğu önce Bitcoin’i satın alacak ve eğer açlıklarını gideremezlerse belki de Litecoin’e şans vereceklerdir.

 

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin