Rusya’nın Yeni Para Birimi Kripto Ruble Mi Olacak?

Financial Times’ın haberine göre geçen Pazartesi hükümet toplantısında Başkan’ı Vladimir Putin’in ekonomi danışmanlarından Sergei Glazyev, Batı’nın ekonomik yaptırımlarını hafifletmenin en uygun yolu olarak “CryptoRuble” yani olduğunu söyledi. Her ne kadar kulislerde Kripto Ruble konuşmaları yer alsa da henüz Rusya Hükümetinden bu duruma dair net bir açıklama gelmedi.

Ancak ana hatları ile ruble’nin yasal geçerliliği olan bir dijital para olması bekleniyor. Bu kararın alınması durumunda ise Kripto Rublenin Rusya Hükümeti tarafından ithalat ve ihracatta kullanılabilir olması amaçlanıyor.

Glazyev özellikle batı devletlerinin yaptırımları ve baskılarından kurtulabilmek için yegane çözümün Kripto Ruble olduğunu her fırsatta yineliyor.

Ancak Rus Haber Ajansı TASS’ın haberine göre 28 Aralık tarihli “Rusya’da Dijital Paraların Yasallaştırılması Toplantısı”nda hükümet yetkilileri Kripto Ruble konusunda olumsuz görüşlerini gayet net bir şekilde dile  getirdiler.

Toplantı notlarından çıkan bu yorumlar ise akıllara 2017 Haziran ayında St. Petersburg uluslararası ekonomi fuarında Skorobogatova’nın sözlerini getirdi. Skorobogatova fuardaki açıklaması ise şöyleydi.

Kesinlikle ulusal dijital para birimimizi üreteceğiz. Bu konudaki çalışmalarımıza çoktan başladık bile

Bu Yeni Bir Tartışma Değil

Unutulmaması gereken en önemli konu ise, Rusya’nın ulusal dijital para birimi gerekliliği tartışmaları 2015’ten beri sürüyor. Fikir Qiwi isimli “Rus Ödeme Sistemi Servis Sağlayıcısı” tarafından “BitRuble” şeklinde ortaya atılmıştı.

Görünen o ki Rusya bir şekilde Kripto Ruble’yi piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Venezüela’nın açıklamasından sonra Rusya’nın bu atağı akıllarda şu soruyu doğuruyor; Rusya’yı hangi ülkeler takip edecek?

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin