Wanchain, normal PoS nodelarına ek olarak Storeman nodelarına da sahiptir.
Storeman nodeları, zincirler arası işlemlerin gerçekleştirilmesinden ve doğrulanmasından sorumludur. Anlık olarak 25 tane node düğümü birlikte Storeman Grubunu oluştururlar. Bir kullanıcı zincirler arası bir işlem başlattığında Storeman Group, kullanıcının orijinal varlığını tutan kilitli bir hesap oluşturmak için birlikte çalışır. Storeman Group daha sonra hedef zincirdeki orijinal varlığa 1:1 sabitlenmiş şekilde Wanchain ağında yeni bir varlık basar.
Nodelar 1:1 matematikle yeni oluşturulan bu cüzdan adresinin private key – özel anahtar bilgisine tamamı ile sahip olamaz. Güvenlik seviyesini artırmak ve kötüye kullanımı engellemek için 25 node bu oluşturulan özel anahtarın sadece belirli bir kısmına sahip olur. Bir başka deyişle, hiçbir node kendi başına cüzdan üzerinde bir işlem yapamaz.
Aylık süreçlerde yeniden seçimler ile Storeman Grubundaki node’ların değişikliği sağlanır. Bu şekilde Wanchain zinciri, bireylerin ay da kurumların nodelarının sürekli seçilmesi önlenerek güvenliği son derece yüksek bir çıtada sağlar.
Merkezsiz Blockchain Köprüleri Nasıl Çalışır?
En basit ifadeyle, bir kullanıcı zincirler arası bir işlem yapmak istediğinde Storeman Group hedef zincirde orijinal varlığa 1: 1 sabitlenmiş yeni bir token basmadan önce orijinal varlığı menşe blok zincirinde kilitler.
Daha basit ifadelerle bir örnek vermek gerekirse;
Mesela bir kullanıcı ETH‘sini Wanchain‘e taşımak isterse, yeni bir token – buna wanETH diyelim – Wanchain zincirinde basılmadan önce kullanıcının ETH‘leri ilk olarak Ethereum ağında kilitlenir. wanETH değeri her zaman ETH ile 1:1 olarak sabitlenir. Yani Ethereum ağında ne kadar token kilitlenirse, Wanchain ağında ancak o kadar token oluşturulur.
Bu durum da ağlar arasında bir enflasyon oluşmasını engeller.
Zincirler arası köprüler konusunda daha geniş bilgi edinmek isterseniz Blockchain Köprüsü makalemizi okuyabilirsiniz.