Kriptoparalara Yatırım Yapmadan Bilmeniz Gereken Dokuz Şey

Kriptoparalar için albenisi yüksek, hızlı kazanç vaadeden niş bir alan olarak göze çarpıyor. Haliyle ne kriptopara piyasası ne de teknolojisi hakkında bilgisi olmayan binlerce kişi bir şeyler alalım işte biz de, Bitcoin şu kadar olacakmış diyerek markete adımını atıyor.

Maalesef dolandırıcıların en çok uğradığı ve canını yaktığı kişiler bu kişiler oluyor.

Siz değerli okurlarımız için kriptopara piyasasına ilk kez girecek olan, ya da yeni girmiş ama henüz deneyim kazanamamış kişilerin bir sonraki yatırımlarını yapmadan öğrenmesi gereken 9 önemli kuralı listeledik.

Keyifli okumalar…

1- Zamanlara Her Şeydir

Dijital varlıklar fiyat olarak son derece değişkendir ve Bitcoin ve Ethereum gibi birimleri çok az farkla çılgınca dalgalanabilir. Genel olarak, yatırımcıları dip satın almaya çalışırlar, bu da fiyatı düştüğünde daha fazla altcoin satın alacakları anlamına gelir.

Şöyle ki, elinizdeki para ile önce Bitcoin ya da Ethereum gibi, çok daha az dalgalanma yaşayan kriptoparalardan almanız, ardından da Limit Emir gibi emir tiplerinin yardımı ile fiyatı düşen/düşeceğine inandığınız diğer altcoinler için emir girmeniz çok daha doğru sonuç elde etmenizi sağlayacaktır.

2- Bitcoin’i Eski Tip Paralar İle Alabilirsiniz (TL, Dolar…)

Kucoin ve Binance gibi kripto para borsaları yeni yatırımcılara göre uyarlanmıştır. Banka kartınızı, kredi kartınızı ve banka hesabınızı kullanarak sanal para birimleri satın almanıza izin verir. 

Türkiye için ise direkt bankadan BTCTurk, Paribu ya da Ovis gibi borsalardaki hesaplarınıza para transferi yaparak kriptopara alım-satım işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Son dönemlerdeki dedikodulara göre PayPal, bir çeşit blockchain ödeme sistemi üzerinde çalışıyor.

3- Dolandırıcılara Dikkat Edin

Sosyal medyada, belirsiz kripto varlıklarından büyük getiri vaat eden bir yatırım stratejisi hakkında çok fazla aldatmaca görebilirsiniz. Diğerleri, Bitcoin fiyatının nasıl yükseleceği konusunda abartılı iddialarda bulunur.

Ne yazık ki, kripto dünyasında bazı sahtekâr aktörler var – ve milyarlarca kişi Ponzi şemalarına ve dolandırıcılıktan çıkmaya kapıldı.

4- Bir Yatırım Stratejisi Oluşturun

Son derece hareketli olan kriptoapra piyasasında kazançlı bir konumda yer bulabilmek için yapmanız gereken en önemli şey bir yatırım stratejisi oluşturmaktır.

Örneğin, elinizdeki BTC ile bir miktar XRP aldınız. Kendinize hedef olarak bir yüzdelik dilim belirleyin, diyelim ki %15. XRP, almış olduğunuz fiyattan %15 yukarı yönlü hareketini yaptığında ne olursa olsun satıp çıkın, çünkü hedefinizi gerçekleştirmiş oluyorsunuz.

5- Yatırım Doğru Olmak İçin Çok Mu İyi?

Dolandırıcılar genellikle yatırımcıların bir şeyi elinden kaçırdığı hissine kapılmalarını ister. Böylelikle yatırımcı mantık çerçevesinden dışarıya çıkarak aceleci kararlar almak ister, yani bir diğer adı ile FOMO

Bir kripto para birimi yatırımı yapmadan önce dikkatlice düşünün ve unutmayın:

Bir şey gerçek olamayacak kadar iyi görünüyorsa muhtemelen öyledir.

6- ICO, IEO? Kendi Araştırmanızı İyi Yapın

ICO fırtınası 2017 yılında şimdiye kadarki en görkemli anlarını yaşadı. Aradan geçen zamanda ayı marketi döneminde oluşumuzdan kaynaklı ICO‘ların sayısının oldukça azaldığını görüyoruz. Ancak son dönemlerin bir başka modası olarak IEO‘lar gün yüzüne çıktı.

Eğer bir IEO ya da ICO yatırımcısı iseniz, teknik incelemeleri iyice okuduğunuzdan emin olun, ve aslında bahsi geçen işlemlerin blockchain teknolojisine ihtiyaç duyup duymadığını kendi kafanızda değerlendirin.

Proje ekibinin daha önceden hangi projelerde görev aldığını, ne kadar deneyime sahip olduklarını iyi araştırın.

Son olarak da token metriklerini iyi analiz edin ki ilk aşamada satın almak istediğiniz token’ın fiyatının aslında pahalı mı ucuz mu olduğunun kararını ancak bu şekilde verebilirsiniz.

7- FOMO’ya Dikkat Edin

Bir boğa piyasasında, popüler kripto para birimleri, fiyatlarının keskin ve hızlı bir şekilde yükseldiğini görebilirsiniz. Şöyle ki sadece bir kaç gün içerisinde x20 – x50 gibi fiyatlamalar boğa piyasasında oldukça mümkün. Dikkatli ilerleyin – BTC‘yi yüksek fiyatlardan satın almak, kötü kayıplara yol açabilir.

Başkalarının yönlendirmesi ile, market sürekli yükseliyor, ben tesrte kaldım düşünceleri FOMO‘ya kapılmanıza sebebiyet vererek daha da terse düşmenize ya da daha az kazanmanıza sebebiyet verebilir.

8- İyi Bir Kriptopara Borsası Seçin

Güçlü likidite seviyelerine, bir dizi kripto varlığına, esnek güvenlik önlemlerine ve güvenilirliğe sahip bir kripto borsası seçin.

Tüm borsaların listesine CoinMarketCap sayfasında erişebilirsiniz.

Eğer arbitraj yapmıyorsanız sadece bir kaç adet borsa işinizi görmeye fazlasıyla yeterli olacaktır.

Coin Haberleri ekibi olarak yeni başlayanların borsaları kullanmasını kolaylaştırmak adına Kripto 101 adı altında sadece borsalar için şöyle bir sayfa hazırladık.

9- Özel Anahtarlarınızı Koruyun

Son olarak, kripto para biriminizi güvende tutmanız gerektiğini unutmayın. Bunu yapmanın en iyi yollarından biri, Trezor ya da Ledger gibi bir donanım cüzdanı kullanmaktır, çünkü bu, kripto varlıklarınızın güvenli bir şekilde ve internet bağlantısından çok uzakta tutulduğu anlamına gelir.

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin