Phoenix AMA – Şubat 2023

PHB

Yeni yıla girdiğimizden bu yana Phoenix ekibi bir çok yeniliğe imza attı. AI dönüşümlerinden dApp’i ile birlikte bir çok yeni geliştirme sonucunda topluluklardan gelen onlarca soru oldu.

Phoenix Global Türkiye ekibinin desteği ile siz değerli okuyucularımız için Phoenix ekibinin Şubat ayı içerisinde yapmış olduğu soru-cevap etkinliğini derledik.

Keyifli okumalar.

1- Phoenix’i 1,3 ve 5 yıllık süreçler içerisinde nerede görüyorsunuz?

Blockchain alanı, teknoloji trendlerindeki ve makroekonomik ortamdaki küresel değişikliklerle birlikte en hızlı değişen manzaralardan biri olduğundan, genellikle belirli ayrıntıları 2 yıl önceden planlamaya çalışmıyoruz. Uzun vadeli bir stratejik vizyona sahip olduğumuz, ancak kilometre taşlarını 1-2 yıl içinde kırdığımız, aynı zamanda süreçte ortaya çıkabilecek potansiyel düzenlemelerin ve fırsatların da farkında olduğumuz çevik bir yaklaşımı tercih ediyoruz.

Bununla birlikte, önümüzdeki yılın (2023-2024) heyecan verici ve Phoenix için ezber bozan gelişmelerle dolu olmasını bekliyoruz. Ekip, 2020 ve öncesinden beri blockchain ile yapay zekanın kesiştiği noktada araştırma, inceleme ve kullanım örnekleri geliştirdiğinden, gelecek yıl büyüme için katalizörlerle dolu olabilir. Bazı örnekler şu şekilde:

  • Yapay Zeka ve Gizlilik Hesaplama Platformu (L2) Ana Ağımızı (şu anda Testnet’te) piyasaya sürüyor ve hem işletmeler hem de kripto kullanıcıları için kolay kullanıcı senaryoları sağlıyoruz.
  • Perakende kullanıcılara yönelik ilk yerel Web3 + AI dApp AlphaNet’imizin piyasaya sürüyoruz. Böylelikle çeşitli kullanıcılar için önemli kullanıcı senaryo adımları atılıyor.
  • Federe Öğrenim Konsorsiyumunun (FLC) Hong Kong’da resmi lansmanı
  • Phoenix Layer 1, Hesaplamalı (Computational) L2 ve Phoenix Oracle gibi Çin ve Asya odaklı kurumsal ortaklıklar ve teknolojinin benimsenmesi
  • Kullanım örneklerini ve kullanımı artırmak için yerel STK’lar ve diğer büyük kuruluşlarla ortaklıklar.

2- Ekip herhangi bir üçüncü taraf şirketle çalışıyor mu?

Daha önce de belirtildiği gibi Phoenix, çeşitli türde üçüncü taraf şirket ve kuruluşlarla çalışmaktadır ve bu yıl bu ortaklıkların kapsamını güçlendirecek ve genişletecektir. Birlikte çalıştığımız bazı üçüncü parti şirketler:

  • Temel stratejik ortaklar (örn. APEX Technologies)
  • Kurumsal iş ortakları ve kullanıcılar
  • Fiat Onramps (ör. AlchemyPay)
  • Kantitatif Ticaret ve HFT Firmaları (AlphaNet için)
  • Veri, Bulut ve Teknoloji Ekosistemi (Tencent Cloud, UnionPay, vb.)

3- Ekip, üzerinde çalıştıkları ürünler için gerçek dünya kullanım senaryoları sağlayabilir mi?

Phoenix, veri, , hesaplama ölçeklendirmesi ve gizlilik merkezli çeşitli kullanım senaryoları sunuyor. Bir ekosistem olarak Phoenix’in benzersiz bir DeFi dışı politikası var, çünkü tam bir Katman 1 platformuna sahip olmamıza rağmen odaklanma ve farklılaşmanın aslında önemli olan, anahtar olarak da nitelendirebileceğimiz kıstas olduğuna inanıyoruz — asla ana akım L1 yolundan gitmeyeceğiz. 

Bazı kullanım senaryolarımız şu şekilde sıralanabilir:

  • Phoenix Katman 1 — Kurumsal Web 3 CRM, Veri NFT’leri, Zincir Üzerinde Sadakat Noktaları, B2B Veri Alışverişi
  • Hesaplama Katman 2 — İsteğe bağlı yapay zeka, birleştirilmiş öğrenme (merkezi olmayan yapay zeka), çok taraflı hesaplama (MPC), Web3 uygulamaları için analitik
  • Phoenix Oracle — Veri alışverişi, güvenli veri doğrulama, yapay zeka modeli sendikasyon
  • AlphaNet — Kripto pazarları için yapay zeka, tahmine dayalı analitik

4- Phoenix, APEX Technologies’in teknolojisi ile entegre olacak mı? Phoenix’in teknolojisi, APEX Technologies’in ürünleriyle birlikte pazarlanacak mı?

Phoenix‘in Çin ve Hong Kong‘daki önde gelen stratejik ortaklarından biri olarak, APEX Technologies‘in Phoenix teknolojisini Büyük Çin pazarındaki belirli blockchain ile ilgili tekliflere entegre etmesi kesinlikle plan dahilindedir. Aslında bu, özellikle 2020 ve öncesinde gerçekleşen Enterprise Pilots dalgasıyla zaten gerçekleşmeye başladı. Kısa süre içinde stratejik ortaklığın genişletilmiş kapsamı hakkında daha fazla ayrıntı yayınlamayı umuyoruz.

Ekibimiz, kurumsal kullanıcılara yönelik Web3 ve blockchain çözüm tekliflerine sahip çeşitli üçüncü taraf sistem entegratörleri ile doğrudan ve APEX Technologies aracılığıyla çalışmaktadır.

5- Phoenix’i diğer rakiplerinden ayıracağını düşündüğünüz bir kullanımı var mı?

Phoenix’in daha önce belirtildiği gibi çeşitli benzersiz kullanım senaryoları vardır, ancak bizi gerçekten benzersiz kılan, tüm pazarda farklılaşmamız ve konumlandırmamızdır. Her şeyden önce, Web3 + AI kullanan bir Enterprise Blockchain Katman 1, Hesaplamalı Ölçekleme Platformu (L2), Oracle ve Native dApp‘i birleştiren tek (tek değilse de) blockchain platformundan biriyiz.

Bu önemlidir, çünkü

1) Kurumsal kullanıcılara blok zincir özellikli yapay zeka yetenekleri de dahil olmak üzere tam yığın bir çözüm sağlama yeteneğine sahibiz

2) Kullanıcıların ilk ihtiyaçlarına uyan teknoloji modülünü seçmelerini sağlayarak benimsemeyi hızlandırabiliyoruz

3) Ayrıca kendi yerel dApp‘imizi kullanarak perakende kullanıcılarının büyümesini hızlandırabiliyoruz.

6- Planlanan yeni ortaklıklar var mı?

Tabii Phoenix Core Development olarak her zaman yeni işbirlikleri ve ortaklık araştırmaları içerisindeyiz.

7- PHB’nin ayrı bir Uygulaması olacak mı? Ayrı bir dApp gibi?

Phoenix, platformla ilgili uygulamalar için çeşitli dApp’lere sahip; buna staking için Phoenix Staker, gizlilik ve AI hesaplamaları için L2 Kontrol Paneli, Oracle Data Viewer ve son zamanlarda Phoenix’te L2 hesaplama sözleşmelerini ve NFT‘leri görüntülemeyi sağlayan Phoenix Mainnet dahildir.

Ayrıca Phoenix Mainnet köprüsüne iki yönlü BSC‘yi etkinleştirdiğimizde PHB için bir Mainnet Wallet yayınlayacağız. Şu anda Mainnet PHB, BSC Wallet, Metamask ve Trust Wallet tarafından destekleniyor.

.   .   .

Teknoloji ve Token Ekonomisi

8- ChatGPT veya benzeri bir şeyle entegre olma planınız var mı?

ChatGPT, NLP odaklı (doğal dil işleme) bir uygulama olduğundan, belirli Phoenix dApp‘leri, açık API‘ler daha yaygın hale geldiğinde ChatGPT kullanımını dolaylı olarak entegre edebilir. Ancak ChatGPT ham yapılandırılmamış verilerle veya gerçek zamanlı verilerle ve yapay zeka kullanım durumlarıyla ilgilenmediğinden, Phoenix‘in ana yapay zeka kullanım durumlarına uymuyor. ChatGPT ve LLM (geniş dil modeli) tabanlı yapay zeka uygulamaları son zamanlarda ilginin çoğunu toplamış olabilir, ancak aşina olmayanlar için yapay zeka, makine görüşünden derin öğrenmeyi pekiştirmeye kadar her şeyi içeren oldukça geniş bir alandır.

Phoenix‘in platformlarına ve yeteneklerine yaygın olarak entegre edilecek yapay zeka türü açısından, AlphaGo için kullanılan teknolojinin aynısı olan derin pekiştirmeli öğrenme (RL) olacaktır. Gerçek zamanlı karar verme için en uygun yapay zeka türüdür ve hem Hesaplamalı L2‘mizde hem de AlphaNet‘te kullanıma sunulacaktır.

9- L2 birkaç haftadır yayında ve henüz bir yakım duyurusu yapılmadı. CCD’ye dönüştürülen PHB ne zaman yanacak? Bu bilgiler yayınlanacak mı?

L2 Mainnet‘imiz henüz yayında değil — ancak PHB‘den CCD‘ye takas mekanizması ve ayrıca Testnet‘teki CCD kullanım mekanizması halihazırda yayında. CCD‘ye değiştirilirken PHB‘yi yakan birçok küçük işlem zaten oldu. Gerçek mekanizmanın PHB‘yi anında yaktığını ve bunu manuel veya periyodik olarak yapmadığını not etmek önemli bir husus.

10- Ne kadar CCD’ye ihtiyacım olacak, bu tahmin edilebilir mi?

Ne kadar CCD‘ye ihtiyaç duyulacağı, kullanılan hesaplama kaynaklarının miktarına bağlı olacaktır. Mainnet lansmanından sonra, kullanıcılara CCD kullanımı ve dinamik fiyatlandırma mekanizmalarını anlama konusunda bir kılavuz yayınlayacağız.

11- için oturum açma güvenliğini iyileştirme planları var mı (örn. MFA/2FA veya ledger cüzdan desteği)?

Evet, ek oturum açma güvenliği geliştirme planı dahilinde.

12- CCD tokenları ile al-sat yapabilir miyim? Maksimum arz nedir?

Şu anda, CCD‘ler ticarete uygun değil ve halka açık olarak ticarete konu olmaları amaçlanmamıştır. Yani aslında bir durum özelinde kullanılması için tasarlandı. Ancak Phoenix Mainnet‘te on-chain varlıkları olduklarından, otomatikman kullanıcıların bunları kendi aralarında alıp satmalarına uygun hale geliyor.

Maksimum arz, kullanıcılar tarafından kullanılan ve yakılan miktara bağlıdır; bu, PHB‘yi takaslayarak CCD elde etmek için PHB‘yi yakma işlemini de içeriyor. Teorik olarak konuşursak, maksimum CCD arzı, CCD elde etmek için tüm PHB’nin yakıldığı varsayımsal (ancak neredeyse imkansız) durumdadır. Teorik olarak imkansız oluyor çünkü çok küçük bir PHB arzı kalması sonsuz derecede maliyetli olurdu, ancak aynı miktarda hesaplama kaynağı için daha az PHB gerektirecek şekilde CCD/PHB fiyatı da süreç içinde düşecektir.

13- Phoenix Oracle büyük resimde nereye oturuyor?

Bir uygulama oluşturmak için hangi Katman 1’in kullanıldığına bakılmaksızın, bir Oracle muhtemelen er ya da geç zincir içi ve zincir dışı dış verilerin etkileşime girmesi için gerekli bir bileşen. Oracle birçok blokchain uygulamasını gerçek dünyaya bağlayan bir katman olarak çalışıyor. Phoenix, Chainlink veya BAND gibi başka bir oracle’ı entegre etmek yerine EVM uyumlu kendi yerel oracle’ına sahiptir.

.   .   .

14- AlphaNet ne zaman yayınlanacak?

AlphaNet’in geçici ilk sürümü 2023’ün 2. çeyreğinde olacak.

15- Alphanet tam olarak nedir?

Kısaca AlphaNet, kripto tüccarları için Web3 tabanlı bir AI teknolojisi marketidir – kurumlar ve bireysel kripto yatırımcıları arasında belirli bir düzeyde oyun alanı sağlayacak.

AlphaNet’in litepaper’ını buradan okuyabilirsiniz.

16- Alpha bizi sadece Binance’e mi bağlıyor? Başka hangi borsalar mevcut olacak?

Parçalı yüksek frekanslı veriler için AlphaNet, Binance Spot ve Futures verilerini kullanacak ve ticaret otomasyonunu etkinleştiren ürünler için desteklenen ilk API, Binance API olacak. Bunun nedeni, bazı stratejilerin ve sinyallerin mümkün olan en derin likiditeyi gerektirmesi ve Binance tam da olarak bu likidite verisini bize sağlıyor. Tabii ki, Woo gibi diğer yüksek likidite ve yüksek derinlikli borsalarla da işbirliğine bakacağız.

.   .   .

Okuduğunuz için teşekkürler!

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin