Üç Adımda Güvenli Kripto para Ticareti, Yeni Başlayanlar İçin Rehber

kripto-para-cüzdan

Geçtiğimiz günlerde Thodex ile başlayıp VeBitcoin ile devam eden, arından GoldenexCoin ve SistemKoin isimli iki borsanın daha faaliyetlerini sonlandırması özellikle piyasada görece yeni olan tacirler ve yatırımcılar arasında büyük paniğe sebep oldu. Türkiye genelindeki yüz binlerce kullanıcı hesaplarına erişemiyor, yatırdıkları ücretleri tahsil edemiyor. Sosyal medyada birbirlerini suçlayan onlarca taraf oluşmuşken, mağdur olan yatırımcıların sayısının artmaması için dünyasına adımını yeni atmış ya da atacak, yani yeni başlayanlar için neler yapılmalı/neler yapılmamalı, ne tehlikeli, ne değil şeklinde köşe taşı niteliğinde bir rehber hazırlamaya karar verdik.

Daha önceden bize iletilen bazı soruları derleyerek aşağıda cevaplarını vermeye çalıştık.

Keyifli okumalar…

Kripto Para Dünyasına Girmek İstiyorum, Ama Ne Yapacağımı Bilmiyorum. Nereden Başlamalıyım?

Bu dünyaya adımını atmak isteyen ama henüz ne olduğu konusunda bilgi sahibi olmayan, dolandırılmaktan ve/veya kendi eliyle yanlış tercihler yaparak birikimini kaybetmemek isteyen kişilerin yapması gereken ilk şey çok basit;

  • Okumak

Konu hakkında mümkün olduğu kadar çok bilgi sahibi olmaya çalışın. para piyasası 7/24 canlı bir piyasa olduğundan dolayı kimi yükselişler ve düşüşler çok acımasız olabiliyor. Bu ani hareketlerden maksimum verimi elde edebilmek için henüz daha yatırımınızı yapmadan olabildiğince okumanız, donanım elde etmeniz gerekiyor. Sizin için aşağıda bazı sorular yazdık, bu sorulara önce kendi içinizde, sonrasında da konuya hiç haklim olmayan birisine cevaplayabildiğiniz taktirde gönül rahatlığı ile kripto para piyasasına ilk adımınızı atabilirsiniz.

Unutmadan söylemeliyiz ki, seçilen bu sorular çekirdek seviyede kripto para bilgisi içindir, yani en basit derece bu bilgilere sahip olmadan hareket etmemelisiniz, çünkü tüm market bu cevapların etrafında dönüyor, yani bu cevaplara aslında her gün ihtiyaç duyacaksınız.

İlk Adımımı Attım, Şimdi Sırada Ne Var? Ne Alayım?

İlk adım, sürekli olarak devam etmesi gereken bir adımdır. Eğer şans eseri yapılan yatırımlardan kar elde etmeyi beklemek yerine ne yaptığını bilerek, düzenli bir yapmak istiyorsanız, düzenli okumaya devam etmeli, mümkün olduğunca fazla teknolojinin gideceği yeri tahminlemek gerekiyor.

İlk adımınızı attıktan sonra artık yukarıda belirttiğimiz konular hakkında bilgi sahibi olduğunuzu, belli başlı terimleri bildiğinizi ve yatırım ya da ticaret yapmaya hazır olduğunuzu düşünüyoruz.

Bu aşamada dikkat edilmesi gereken husus, kimseye yatırım tavsiyesi vermemek, kimseden yatırım tavsiyesi almamaktır. Siz ilk adımı atmış olabilirsiniz, ama etrafınızdakiler sizin kadar ne yaptığını bilen yatırımcılar olmayabilir. Bu sebepten, henüz girmiş olduğunuz bir piyasa için karşınızdaki kişi ne kadar çok kazandığını söylese de vereceği tavsiyelere uymamanızı şiddetle öneriyoruz.

Bu adım aslında en basit olan adım. Sadece bir karar vermeniz gerekiyor. Soru ise çok basit;

  • Ne kadar miktarda paranızı bu iş için ayırmayı düşünüyorsunuz?

Önerilerimiz ise şu şekilde;

Piyasa dinamikleri oldukça hızlı hareketleri mümkün kıldığından dolayı, kazanç da kayıp da oldukça hızlı bir şekilde yaşanabiliyor. Yukarıdaki ilk adımda öğrenmiş olduğunuz boğa piyasasında da anlık sallantılar, keriz silkeleme hareketleri gibi görece çok yeni olan yatırımcıları veya tacirleri korkutma amaçlı yapılan stratejiler mevcut.

Bu sebepten hata yapma oranınız çok yüksek. Yanlış projeye yatırım yapmış olmaktan başlayıp gönül bağı kurduğunuz coininizden ayrılamama, doğru zamanda satamamaya kadar giden bu yolda, vereceğiniz en önemli karar kaybetmekten korkamyacağınız miktar ile giriş yapmanız.

Yaşadığınız ülkenin fiat ile kripto para alabileceğiniz bir borsaya bu miktarı göndermeniz – Örn BTCTurk, ardından bu miktar ile almak istediğiniz coini almanız, ya da almak istediğiniz coin bu borsada yoksa Binance, KuCoin gibi büyük bir borsalara transfer işlemini yaparak bu borsalarda almak istediğiniz altcoini alabilirsiniz.

Ne alayım?

Bu sorunun cevabı maalesef o kadar da kolay değil. Markette binlerce farklı proje, binlerce farklı token/coin var. Her biriside farklı problemleri hedef almış, bu problemleri çözmeye çalışıyor.

Peki ama ben yeni başladım, bunları nereden bilebilirim?

CoinMarketCap ve CoinGecko siteleri aslında tam olarak bir İÇİNDEKİLER bölümü görevi görüyor. Bu sitelerde markette yer alan tüm coinlerin telegram gruplarını, web sitelerini, hangi blok zinciri üzerinden çıktıkları gibi hap bilgileri bulabilirsiniz.

9000 mi…

Bu kadar fazla coini nasıl araştırayım? Dediğinizi duyar gibiyiz.

Bu siteler aslında sizlerin sürekli olarak okuma işlevini desteklemek için bir kenarda duracak, düzenli olarak açıp göz atmanız gereken siteler.

Bunlar dışında, piyasaya görece çok yeni olduğunuz için YATIRIM TAVSİYESİ ALMADAN sohbet edebileceğiniz, farklı farklı coinler/tokenlar özelinde tartışmaların döndüğü bazı bağımsız telegram gruplarına katılmanız gerekiyor.

Telegram gruplarını görmek için buraya göz atabilirsiniz.

Not: Yukarıdaki makalede yer alan grup sayısı sınırlıdır ve grupların bizim ile ilgisi yoktur. Biz sizler için tartışma ortamı olan telegram gruplarına örnek vermek istedik.

Okudum, Aldım, Şimdi?

Buraya kadar geldiyseniz, işlemleri başarılı bir şekilde gerçekleştirmişsiniz demektir.

Tebrik ederiz.

Artık almanız gereken son, ama çok önemli bir karar kaldı. Çünkü bu piyasada bu karara göre şekillenecek bir geleceğiniz olacak.

Kimileri sadece al-sat yaparak piyasayı değerlendirmekte, kimileri ise sadece HODL da denilen yatırımcılık, yani alıp uzun süre beklemek üzerine strateji geliştirmiştir.

Burada herhangi bir kişiden etkilenmenize gerek yoktur, çünkü bu soru doğru cevabı olmayan bir sorudur.

Bir çok yatırımcı orta yolu bularak belirli miktardaki parasını sadece yatırım yapmak yani HODL için saklar, geri kalanını ise marketten çok da uzak kalmamak için al-sat yapmaya harcar. Buradaki yüzdelik paylaştırma sizin kaderinizi belirleyecektir.

Bu yüzden bu ayrımı yaparken dikkat etmeniz gerekiyor.

Siz görece çok yeni bir yatırımcı/tacir olduğunuz için her zaman daha risksiz kararlar vermeyi tercih edin.

Son Söz

Tebrikler, artık güvenli bir şekilde kripto para alıp satabilirsiniz.

1 YORUM

  1. BlackBull Partners has engaged over 25,000 publishers. We’ve recently finished a new rebrand and would like to see how we can work with you too. More details at http://partners.blackbull.com or get in touch if you’d like to discuss.

    Why join BlackBull Partners?

    – 25k+ partners
    – CPA up to $1k per referral
    – 2,000+ multilingual marketing assets
    – 180+ countries & 15 support languages
    – Customisable live S2S tracking system

    Who are BlackBull Markets?

    – 1:500 leverage
    – $0 minimum deposit
    – 24/7 dedicated support
    – Multi-region regulated licences
    – New Zealand owned & operated
    – Award-winning trade execution speeds
    – No commission trading or spreads from 0.00 pips
    – Trade 26,000+ instruments – forex, shares, crypto, indices, oil, gold & silver
    – TradingView, cTrader, MT4, MT5, WebTrader, BlackBull CopyTrader, BlackBull Shares & BlackBull Trade

    Kind regards,

    Benjamin Boulter
    BlackBull Partners

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin