Bitcoin Nedir?

Günümüzde popülerliğini her saniye artırmayı başaran Bitcoin, Satoshi Nakamoto adını kullanan biri tarafından yaratılan yeni bir para birimidir. Tüm dünyada kullananların sayısı 1 milyona ulaşmış olan Bitcoin için “BTC” genel kabul gören kısaltmasıdır.

BTC’yi farklı kılan özelliklerden biri işlemlerin aracı olmadan yapılmasıdır – yani aracı yoktur! İşlem ücreti gerekmez ve hatta gerçek adınızı vermenize bile gerek yoktur. Gitgide daha fazla alanda kabul görmeye başlayan birçok alanda kullanım imkanı veriyor. Örneğin; web hizmetleri, alışveriş, yeme-içme gibi alanlarda kullanımı giderek yaygınlaşmakta. Hatta Türkiye’de de İstanbul Hisarüstü’nde birkaç kafe BTC ile almaya başlamıştır.

bitcoin-nedir

Peki Nedir Bu Bitcoin?

Bitcoin temel olarak elektronik para birimi, bilinen diğer adıyla kripto para birimidir. Bitcoin merkezi olmayan bir ağ etkileşimidir. Bir noktadan diğer noktaya dijital para transferi sağlar. Bitcoin, açık kaynak kodla yazılmıştır ve herkese açıktır. Yani bireysel olarak koda erişim sağlayabilir, dünyada kaç adet BTC olduğu gibi bilgileri kendiniz de öğrenebilirsiniz.

Bitcoinler, anonim olarak mal satın almak için kullanılabilir. Buna ek olarak, uluslararası ödemeler kolay ve ucuzdur çünkü herhangi bir ülkeyle bağlantılı değildir veya herhangi uluslararası bir düzenlemeye tabi değildir. Kredi kartı ücretleri olmadığı için küçük işletmelerin gözdesi olmaya da oldukça elverişlidir. Bazı insanlar ise bitcoinleri değer kazanmasını umdukları bir yatırım olarak görürler. İnsanlar mobil uygulamalarını veya bilgisayarlarını kullanarak birbirlerine  Bitcoin gönderebilirler, bu durum dijital olarak nakit göndermeye benzer.

Bitcoinler, kullanıcının bilgisayarında bulunan “dijital cüzdan” larda saklanabilir. Bu cüzdan, kullanıcıların para akışı gönderip almasını, mal veya hizmet karşılığında ödeme yapmasını veya paralarını biriktirmesini sağlayan sanal banka hesabının bir türüdür.

Bankalara İhtiyaç Kalmıyor

Banka hesaplarından farklı olarak, bitcoin cüzdanlar FDIC tarafından sigortalı değildir.

Bir BTC, blockchain adı verilen çok basit bir veri dosyasına sahiptir. Her bir blockchain her bir kullanıcıya ve kişisel dijital cüzdanına özeldir.

Her bir bitcoin işlemi genel bir alana kaydedilmesine rağmen, alıcıların ve satıcıların adları asla gösterilmez.  Bu işlem, bitcoinlerin çoğaltılmasını ve kopyalanmasını önlemeye yardımcı olur fakat bu bitcoin işlemlerini gizli tutarken, ayrıca kolayca iz bırakmadan herhangi bir şeyi satın alma veya satma imkanı verir. Bu durum geçmişte BTC’yi çevrimiçi uyuşturucu veya yasadışı faaliyet alanlar için para birimi haline getirmiştir.

Bitcoin mal varlıklarımızı saklama ve harcama şeklimizi de değiştiriyor. Basılı paranın ortaya çıkmasından bu yana, dünya paranın gücünü merkezi birele ve çeşitli bankalara devretti. Bu bankalar para üretebilir, para depolar, para transfer edebilir ve bu işlemler üzerinden bizi ücretlendirirler.

Bankalar daha fazla para birimine ihtiyaç duyarsa, daha çok baskı yapar veya daha fazla rakam yaratırlar. Bu sistem, bankalar tarafından kolaylıkla istismar edilir. Çünkü kağıt paranın yönetimi temel olarak bankaların elindedir.

Bitcoin, kişisel zenginlik kontrolünü kişinin eline geri koyacak şekilde tasarlanmıştır. Bitcoin, değerli olacağını taahhüt eden kağıt veya sanal banka dengeleri yerine, kendi içinde değer taşıyan bir birikimdir.

Bunlara ek olarak Bitcoin son derece tartışmalı bir pozisyondadır çünkü merkezi federal bankalardan para kazanma gücünü alıp ve o gücü halka vermekte. Yani bir nevi günümüzün dijital Robin Hood‘luğunu yapmaktadır. Ayrıca Bitcoin hesapları dondurulamaz veya vergi mükellefleri tarafından incelenemez ve bankalar Bitcoin için  tamamen gereksizdir. Kısaca oldukça özgür bir alandadır.

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin