pSTAKE ile Stake Edilen Varlıkların Likidite Kilidini Açma

Neden pSTAKE?

PoS tabanlı tokenların çoğu stake eden yatırımcıları, projelerin vizyonuna uzun vadeli inananlardır. Stake etmenin sadece tutmaktan çok daha faydalı olduğu zaten tespit edilmiştir; HODLer’lar, staker’lara dağıtılan blok ödülleri aracılığıyla arza yeni tokenlar eklendikçe sürekli olarak seyreltilir ve esasen ağın güvenliğini sağlamak için onları ödüllendirir.

Ancak bu uzun vadeli inanç, pahasına gelir; stake pozisyonları doğası gereği likit değildir. Bir başka deyişle dolaşımda değildir. Staking yapanlar, bir zincirin konsensüs ve yönetimine katılarak ağa güvenlik sağlamak için blok ödülleri kazansalar da, stake edenler ağda kilitli oldukları için stake edilen varlıklarını başka herhangi bir amaç için kullanamazlar.

Burada pSTAKE devreye girer. pSTAKE, kullanıcılarının stake edilen varlıklarına karşı 1:1 sabitlenmiş tokenlar yayınlayarak likit stake edilmiş pozisyonlar yaratır. Bu stake edilen temsili tokenler daha sonra ek verim elde etmek için çeşitli DeFi uygulamalarında kullanılabilir.

https://youtu.be/c-rK6_udrUk

pSTAKE, stake edenlerin karşılaştığı zorlukları etkin bir şekilde ele almak ve toplu kabulü sağlamak için son kullanıcı deneyimini geliştirmek için titizlikle tasarlanmıştır.

Çift Token Modeli

Halihazırda var olan çoğu likit stake çözümünün aksine, pSTAKE, temel blok zinciri ağının çalışmalarını çok yakından yansıtmak için çift token modeli kullanır. Kullanıcılar, PoS ağındaki stake edilmemiş tokenleri temsil eden 1:1 sabitlenmiş ERC-20 sarılı stake edilmemiş tokenler olan wTOKEN’leri basmak ve almak için yerel PoS tokenlerini pSTAKE’e yatırır.

Ethereum’un geniş DeFi ekosisteminde wTOKEN’leri kullanmayı seçebilir. Öte yandan, kullanıcılar bu wTOKEN’leri basmak için yakabilir ve temeldeki desteklenen PoS ağında stake edilen belirteçleri temsil eden 1:1 sabitlenmiş ERC-20 pTOKEN’leri alabilir. Kullanıcılar pTOKEN’leri bastığında, pSTAKE ile yatırılan eşdeğer miktarda yerel PoS tokenları ağ üzerinde stake edilir.

pTOKEN’ler, temeldeki PoS ağında her zaman eşdeğer miktarda stake edilen token ile %100 desteklenir. pTOKEN’ler, wTOKEN’ler şeklinde ödüller gelir, bu durum çoğu PoS ağının işleyişini yansıtır. Örnek olarak, kullanıcılar ATOM‘ları stake ettiklerinde, stake ödülleri herhangi bir zamanda talep edilebilir ve tamamen likittir, böylece kullanıcılara ödüllerini satma veya ödüllerini birleştirmek için yeniden kullanma seçeneği sunar.

Benzer şekilde, pTOKEN’leri tutmak, wTOKEN’ler şeklinde talep edilebilecek bahis ödüllerinin tahakkuku ile sonuçlanır. Bu wTOKEN’ler daha sonra yerel token için anında kullanılabilir. İkili token modeli, yalnızca temeldeki/desteklenen PoS zincirinin çalışmasını yansıtmakla kalmaz, aynı zamanda pSTAKE’in hisseli temsili varlıklarının benimsenmesi için bir katalizör görevi görür.

pSTAKE’in benimsenmesi için, pSTAKE tarafından yayınlanan varlıkların daha geniş DeFi ekosistemiyle uyumlu olması gerekir, böylece bu varlıklar ödünç alma/ödünç verme uygulamaları gibi diğer ürünlere kolayca ve rahatça entegre edilebilir.

Çift token modeli, tüm büyük DeFi uygulamalarında pTOKEN’lerin kullanımını kolaylaştırır.

pStake Ana Bileşenler

Şimdi ikili token modelinin inceliklerini anladığımıza göre, pSTAKE’in temel bileşenlerini ve bu bileşenlerin neden önemli olduğunu konuşalım.

pSTAKE’in iki ana bileşeni vardır: pBridge ve pSTAKE akıllı sözleşmeleri.

pBridge: Ethereum ve pSTAKE destekli PoS ağları arasında bir köprü. pBridge, PoS belirteçlerinin (wTOKEN’ler – bunlar wBTC ile karşılaştırılabilir) 1:1 sabitlenmiş ERC-20 sarılı stake edilmemiş temsilcilerini basmak ve köprüde kilitli PoS belirteçlerini stake etmek için kullanılabilir. pBridge, Proof of Stake ekosistemindeki en iyi doğrulayıcılardan bazıları tarafından güvence altına alınan çok taraflı hesaplama tabanlı bir köprüdür. pSTAKE’nin kapsayıcı hedefi, stake edilen temsili tokenlerin yayınlanmasıyla sınırlı değildir, aynı zamanda bu varlıkların çeşitli DeFi protokollerinde kabul edilmesi ve böylece pSTAKE kullanıcıları için getiri üretme yollarının kapsamını genişletmek için bu varlıkların benimsenmesini sağlamak için tasarlanmıştır.

Bu vizyonu gerçekleştirmek için tasarım hedeflerinden biri, DeFi zincirlerinde varlık yayınlamaktır. Bu sebeple en yaygın olarak benimsenen ve DeFi zinciri olan Ethereum, temsili tokenların verilmesi için kolay bir seçim oluyor. pSTAKE ile uzun vadeli hedef, varlıkların çoklu likidite bol ve olgun zincirlerde ihraç edilebileceği çok zincirli bir ürüne sahip olmaktır. Bu, Persistence blok zincirinin kendisinde varlıkların verilmesini içerir.

pSTAKE Akıllı Sözleşmeleri: Ethereum blok zincirindeki pSTAKE akıllı sözleşmeleri, sarılmış jetonların (wTOKEN’ler) ve stake edilen temsili jetonların (pTOKEN’ler) basılmasından ve verilmesinden sorumludur.

pStake için Değiştirilebilirlik

Verilen pTOKEN’ler, doğası gereği değiştirilebilir niteliktedir. Bu değiştirilebilirliği elde etmek için, PoS ağında pay sahibi olan varlıklar, önceden belirlenmiş bir oranda beyaz listeye – whitelist – alınmış bir doğrulayıcı kümesine devredilir.

Pay dağılımının bu oranı başlangıçta pSTAKE ekibi tarafından belirlenecek ve daha sonra pSTAKE’in yönetim token sahipleri tarafından yönetilecektir. Ekosistemdeki riskler, tüm pTOKEN sahipleri tarafından paylaşılmaktadır. Bununla birlikte, yetkilendirmenin birden fazla doğrulayıcı arasında dağıtılmasıyla, kesinti riskleri büyük ölçüde azaltılır.

Zamanla pSTAKE, bir slashing olayı durumunda stakerların slashing maliyetlerinin bir kısmını veya tamamını karşılamak için pSTAKE tarafından elde edilen gelir kullanılarak oluşturulacak bir sigorta fonu içerecektir.

Yani kayıpların karşılanması için bir fon devreye alınacaktır.

pStake Temel PoS Ağının Güvenliği

PoS ağlarının güvenliği, ağın pay dağılımı açısından ağın merkezden uzaklaştırılmasına büyük ölçüde bağlıdır. Çoğu PoS ağı, ağda mümkün olduğunca çok sayıda doğrulayıcıya dağıtılmış 1/3’ten fazla hisseye sahip olmayı amaçlar.

pSTAKE’nin amacı ise, yalnızca en büyük paya sahip doğrulayıcıları değil, aynı zamanda tutarlı performans ve çalışma süresi konusunda kanıtlanmış bir sicile sahip nispeten daha küçük doğrulayıcıları beyaz listeye alarak temel PoS ağının güvenliğini artırmak ve pSTAKE aracılığıyla daha ileri noktalara delegasyonlar almaktır.

Bu şekilde merkezi bir sistemden olabildiğince uzaklaşılması amaçlanmaktadır.

PoS ağları söz konusu olduğunda, yönetişim bulmacanın en önemli parçasıdır. Altta yatan ağın yönetimine ilişkin en uygun çözümü bulmaya çalışırken, tekliflerin oylanması onaylayıcıların takdirine bırakılacaktır.

pStake – Birleştirilebilirlik

Yukarıda açıklandığı gibi, pSTAKE’nin ikili token modeli, pSTAKE’nin pTOKEN‘lerinin DEX‘ler, ödünç alma/ödünç verme platformları, getiri optimizasyon protokolleri vb. dahil olmak üzere her tür DeFi protokolünde kullanılmasına izin verir.

PTOKEN‘lerin dengesi, stake ödüllerinin tahakkuku ile değişmeye devam etmez, bu nedenle pStake platformunu sabit bir bakiye token modeli gerektiren çoğu DEX ile uyumlu hale getirir.

pStake – Yönetim

pSTAKE, ücretler, diğer zincirler için destek eklenmesi, yetkilendirme için doğrulayıcı beyaz listesi, pBridge doğrulayıcıları vb. gibi çeşitli parametrelere karar verecek olan tüm paydaşları tarafından yönetilecektir.

Sonraki Adımlar: Yeni Bir PoS Paradigmasına Doğru

pSTAKE, 100 milyar doların üzerinde değerlenmiş hisseli bir varlığın kilidini açıyor, daha esnek bir ortam yaratıyor ve PoS varlıkları için daha fazla fırsat ve fayda geliştiriyor. Bu şüphesiz hepimizin bildiği paradigmayı değiştirecektir. DeFi bir daha asla aynı olmayacak.

pSTAKE, Temmuz ayı başlarında Cosmos Network (ATOM’ler) desteğiyle sınırlı bir beta lansmanı ve ardından Persistence’ın XPRT token desteği ile nefes almaya başlıyor.

pSTAKE‘in alfa lansmanı (testnet üzerinde) Haziran 2021’de planlandı. Bununla ilgili daha fazla ayrıntı yakında açıklanacak.

ATOM desteğiyle başlatılan pSTAKE ile, ATOM sahipleri, Ethereum ağındaki DEX‘lere likidite sağlayarak ek getiri elde etmek için pATOM‘ları kullanabilirken, staking ödülleri kazanmak için pSTAKE‘i kullanabilir.

Zaman içinde, Gravity DEX ve Osmosis‘in piyasaya sürülmesiyle, pSTAKE kullanıcıları, Cosmos ekosistemindeki bu DEX‘lerde likidite sağlamak için Persistence Core zincirinde yayınlanan pATOM‘ları kullanmak için IBC (Blok Zincirler Arası İletişim) protokolünden de yararlanabilecekler.

Ekip zaman ilerledikçe, Ethereum 2.0, Terra, Polkadot, Solana ve daha fazlası dahil olmak üzere diğer büyük PoS zincirlerine pSTAKE desteğini sürekli olarak genişleteceğini taahhüt ediyor.

Bu yazı Persistence One Medium makalesinden çeviridir.

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin