Zilliqa (ZIL) Coin İncelemesi

ZIL

Zilliqa (ZIL), 26 Ocak 2018’de piyasaya sürüldü. Temel olarak, blockchainin fiziksel büyümesi ile birlikte lineer ölçeklendirmeyi sağlayan, sivriltmeyi başlatan ilk halka açık blockchaindir. Bitcoin ve Ethereum’un ölçeklenebilirlik sorunları uzun süredir endişe kaynağı oluyor.  Ethereum söz konusu olduğunda, akıllı sözleşmeler sınırlı bir üretim hacminde yoğunlaşabilir. Birçok yeni parası ve hatta ERC20 tokenları bu sorunları çözmeye çalıştı. Ancak, bugüne kadar hiç kimse mükemmel bir çözümle ortaya çıkmış değil. Peki, Zilliqa’yı tüm bunlardan farklı kılan ne?

Zilliqa; Ölçeklenebilirlik Sorunlarıyla Mücadele

Zilliqa, ölçeklenebilirlik konusuna yeni bir yaklaşım getiriyor. Öteleme çözümü, ağın boyut olarak büyümesini sağlar. Yani, teorik olarak Zilliqa’nın ağı, saniyede herhangi bir sayıda işlem yapabilir. Bununla birlikte, gerçek durumda, ağda bulunan düğüm sayısını dikkate alarak, onlarca veya yüzlerce veya binlerce işlemi bir saniyede doğrulayabilir.

Ağda bulunan düğüm sayısındaki artışla, bir işlemin onaylandığını teyit etmek için uzlaşmaya varılan süre de artmaktadır. Bu nedenle, ağ boyutu ve konsensüs hızı birbiriyle ters orantılıdır. Ölçeklenebilirlik sorunlarını gerçekten çözmek için ağ boyutu ve konsensüse ulaşmak için harcanan süre birlikte çalışmalıdır. Zilliqa’nın çözümü, blockchaini en başından  yeniden resmettiği için farklıdır. Model, ağın iş hacminin büyümesine izin veren yaklaşık 600 yeni düğümün ağa katılmasını sağlayan bir karma konsensüs protokolü içerir. İş, Zilliqa ağında yaklaşık 600 yeni düğümle ayrılıyor. Sorun, düğüm sayısı bir milyonun üzerine çıktığında yayınla ilgili sorunların olma ihtimalidir. Ancak, bu bir üst sınırdır ve şu anda ağ, bu sınıra ulaşmaktan uzaktır. Zilliqa ağı, şimdiye kadar saniyede 2400 işlemi onaylamayı başarmış gözüküyor.

Sharding kavramı

Shard, Zilliqa protokolü ağı üzerinde bulunan madencilik düğümlerini, 600’e ayırdığında oluşan gruptur. Eğer 3600 düğüm mevcutsa, o zaman 6 parçaya bölünecektir. Düğüm sayısı arttıkça parça sayısı da artacaktır.

İşi bölerek Zilliqa ağı daha hızlı işlem yapılmasını sağlar. Parçalar, ağın işlemlerinin bir kısmını ele almaktadır. Düğümlerin sayısı gruplara ayrıldıkça, bir parça ile yapılan iş miktarı, şu anda ağda bulunan toplam grup sayısına bölünür. Böylelikle, mutabakat yükü kırıcılar arasında bölünmüş olur ve ağ, bilgi işlem taleplerini karşılayabilir. Atanan işlemler shard tarafından bir mikro block içine işlenir. İşleme periyodu “DS epoch” olarak adlandırılır ve bunun sonunda tüm mikro blocklar tam bir blok oluşturmak için birleşir. Daha sonra blockchaine dahil edilir.

Zilliqa Testnet v1.0 Sürümü

Zilliqa Testnet v1.0’ın yayınlanmasının duyurusu 31 Mart 2018’de Zilliqa’nın Teknoloji Müdürü Yaoqi Jia tarafından yapıldı. Sonlandırma teknolojisi, MasterCard, Visa ve diğer uluslararası ödeme araçları tarafından başarıyla kullanıldı. Zilliqa’nın bu teknolojisinin uygulanmasının ardındaki sebebi; işlem hacmindeki talebin artmasıyla birlikte ağın boyutunda doğrusal bir artış olacak şekilde iş hacmini arttırmaktır. Testnet v1.0, saniyede yaklaşık 1000 işlem gerçekleştirme kapasitesine sahip olacak şekilde speküle edilmiştir. Zilliqa’nın resmi bloğundan (ZIL);

“Red Prawn’ın testimizin ilk versiyonu olduğunu ve test ağını haftalık olarak sürekli olarak güncelleyeceğimizi lütfen unutmayın. Dahili testimizde, saniyede 2,000–3,000 işlem gerçekleştiren yaklaşık 2,000 ila 3,000 düğüm üzerinde denemeler gerçekleştirdik. Geçtiğimiz birkaç hafta içinde birçok yeni özellik uyguladıkça, test ağımızın stabilitesinin iyileştirilmesi gerektiğini anlıyoruz. İlk olarak AWS üzerinde çalışan 1000 düğüm (4 parça) ile bir testnet yayınlıyoruz. ”

Zilliqa (ZIL) ve Ortaklığı

Zilliqa, bu nisan başlarında Noorcoin ile ortaklık kurdu. Zilliqa şimdi Noorcoin sistemi için zincir içi yüksek verimli işlemler için protokolünü test edebilecektir. Noorcoin’in kurucusu ve CEO’su Sofia Koswara Zilliqa’yı seçmesinin sebebini şöyle açıkladı:

Daha önce mümkün olmayan yeni seçenekler açtığından Zilliqa’nın platformunu kurmaya karar verdik. Büyüyen blockchain endüstrisi için dünyadaki en iyi uygulamaları belirleme konusunda üstün kaliteyi yakalamayı ve öncü olmayı hedefliyoruz. Zilliqa ile bu hedefe ulaşabileceğimize inanıyoruz. ”

Zilliqa (ZIL) Fiyat Analizi

Coinmarketcap.com‘da Ziliqa’nın(ZIL) fiyat tablosuna bakılınca, para, kripto-para piyasasına girişinden bu yana yeşil mumları sürdürmeyi başarmış gözüküyor. Yazma sırasında fiyat yaklaşık 0.09 USD (% 7.39) ve gösterilen değer 36’dır. Piyasa değeri yaklaşık 699.243.414 Dolar ve hacmi (24 saat) yaklaşık 37,958,200 Dolardır. (27 Nisan 2018 itibariyle). Zilliqa’nın (ZIL) ölçeklenebilirliğe olan eşsiz yaklaşımı, daha fazla ortaklığa kavuşma kabiliyetine sahiptir ve bu da, daha fazla yatırımcıyı çekmeyi sağlayacak gibi gözüküyor. Kısaca bu aralar coini almak ve ona tutunmak için “mükemmel” bir zaman gibi gözüküyor.

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin