Bollinger Bandı Nedir, Ne İşe Yarar?

Bollinger Bantları (BB), 1980’lerin başında finansal analist ve tacir John Bollinger tarafından oluşturulmuştur. Genel olarak teknik analiz (TA) için bir araç olarak kullanılırlar. Temel olarak, Bollinger Bantları bir osilatör ölçücü olarak çalışır. Piyasanın yüksek veya düşük oynaklığa sahip olup olmadığını ve ayrıca aşırı alım veya aşırı satım koşullarının olup olmadığını anlamaya yarar.

BB göstergesinin arkasındaki ana fikir, fiyatların ortalama bir değer etrafında nasıl dağıldığını vurgulamaktır. Daha spesifik olarak, bir üst bant, bir alt bant ve bir orta hareketli ortalama çizgiden (orta bant olarak da bilinir) oluşur. İki yanal bant, piyasa fiyat hareketine tepki verir, oynaklık yüksek olduğunda genişler (orta çizgiden uzaklaşır) ve oynaklık düşükken daralır (orta çizgiye doğru hareket eder).

Standart Bollinger Bantları formülü orta çizgiyi 20 günlük Basit Hareketli Ortalama (SMA – Simple Moving Average) olarak ayarlarken, üst ve alt bantlar SMA ile ilişkili piyasa oynaklığına göre hesaplanır, yani standart sapma olarak adlandırılır.

Bollinger Bantları göstergesinin standart ayarları şu şekilde görünür:

  • Orta satır: 20 günlük Basit Hareketli Ortalama (SMA)
  • Üst bant: 20 günlük SMA + (20 günlük standart sapma x2)
  • Alt bant: 20 günlük SMA – (20 günlük standart sapma x2)

Ayar, 20 günlük bir süreyi baz alır ve üst ve alt bantları orta çizgiden iki standart sapmaya (x2) ayarlar. Bu, fiyat verilerinin en az %85’inin bu iki bant arasında hareket etmesini sağlamak için yapılır, ancak ayarlar farklı ihtiyaçlara ve stratejilere göre değiştirilebilir.

Al-Sat Yaparken Nasıl Kullanılır?

Bollinger Bantları geleneksel finans piyasalarında yaygın olduğu gibi, piyasasında da al-sat yapan tacirlerin önemli göstergelerinden birisidir.

BB göstergesini kullanmanın ve yorumlamanın çeşitli yolları vardır. Usta tacirlerin önerilerine göre Bollinger Bandı, diğer göstergeleri ile birlikte kullanılmalıdır.

Bunu akılda tutarak, Bollinger Bantları göstergesi tarafından sağlanan verilerin potansiyel olarak nasıl yorumlanabileceğini inceleyelim.

Fiyat hareketli ortalamanın üzerine çıkarsa ve üst Bollinger bandını aşarsa, piyasanın aşırı genişlediğini ve aşırı alım olduğu anlamını çıkarmak doğru olacaktır. Ya da fiyat üst banda birden çok kez dokunursa, önemli bir direnç seviyesini gösterebilir.

Aksine, belirli bir varlığın fiyatı önemli ölçüde düşerse ve alt bandı birçok kez aşarsa veya dokunursa, piyasanın aşırı satılma veya güçlü bir destek seviyesi bulma ihtimali vardır.

Yukarıdaki bilgiden hareketle alım satım işlemleriniz için Bollinger Bantlarını mümkün olduğu müddetçe diğer Teknik Analiz elemanları ile birlikte kullanabilirsiniz. Ya da sadece piyasanın aşırı alım veya aşırı satım koşulları sunduğu önceki noktalara genel bir bakış amacı elde etmek için de Bollinger Bantlarından yararlanabilirsiniz.

Bantların Genişlemesi ve Daralması

Ek olarak, Bollinger Bantlarının genişlemesi ve daralması, yüksek veya düşük oynaklık anlarını tahmin etmeye çalışırken faydalı olabilir. Bantlar, varlığın fiyatı daha dalgalı hale geldikçe (bantlardaki genişleme) orta çizgiden uzaklaşabilir veya fiyat daha az dalgalı hale geldikçe (bantlardaki daralma) ona doğru hareket edebilir.

Bu nedenle Bollinger Bantları, piyasanın oynaklığını analiz etmenin ve gelecek hareketleri tahmin etmenin bir yolu olarak kısa vadeli al-sat için daha uygundur. Bazı tacirler, bantlar aşırı genişlediğinde, mevcut piyasa trendinin bir konsolidasyon dönemine veya trendin tersine dönmesine yakın olabileceğini varsayıyor. Alternatif olarak, bantlar çok daraldığında, tacirler piyasanın patlayıcı bir hareket yapmaya hazırlandığını varsayıyor.

Kontrol edilen tokenın fiyatı yatay seyre başladığında, BB ortadaki basit hareketli ortalama çizgisine doğru daralma eğilimindedir. Genellikle (ancak her zaman değil), düşük volatilite-oynaklık ve sıkı sapma seviyeleri, volatilite toparlanır toplanmaz ortaya çıkma eğiliminde olan büyük ve patlayıcı hareketlerden önce gelir. Bir başka deyişle, düşük volatilite ve sapma seviyesindeki darlık, fırtına öncesi sessizliği işaret ediyor olabilir.

Ancak tekrar uyarmakta fayda var, Bollinger Bantlarının bu özelliklerini teyit etmek için diğer Teknik Analiz araçları ile birlikte kullanmanızda fayda var.

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin