Steem Nedir?
Steem, blockchain tabanlı platform Steemit’e dayalı olarak açık pazar üzerinden ticaret yapılabilen coin’in adıdır. Steemit ise yayıncıların birçok diğer sosyal içerik ağında olduğu gibi işlev gören içeriğinden para kazanmalarını sağlayan bir platformdur. Steemit, içeriklerini güçlendirdikçe yazarlara ödül verir. Steemit platformunun sunduğu üç para biriminden biri olan Steem ise bu sistemin ayrılmaz bir parçasıdır.
Nasıl Çalışır?
Her gün, Steemit ağı yeni Steem birimlerini oluşturur ve kullanıcılarına dağıtır. Kullanıcılar daha sonra Bitcoin ve diğer kripto para birimlerini açık piyasa üzerinden Steem’le takas edebilirler.
Steemit, Bitcoin gibi diğer kripto paralardan farklıdır, çünkü yeni paralar oluşturmak için sadece madenciliğe güvenmez. Teknik olarak Steem’i madenlerken, şebeke yeni Steemit coin’leri oluşturur ve bunları otomatik olarak platform üzerinde yazan ve etkileşime giren kişilere dağıtır. Elde ettiğiniz tutar, yazdığınız içeriğin aldığı ve siteyle etkileşimde bulunduğunuz miktar sayısı ile ilişkilendirilir.
Nasıl Tedarik Edilir?
Steem’in üç çeşit para birimi vardır; Steem, Steem ”Power” ve Steem Dolarları
Steem:
Steem, herhangi bir coin ile aynı şekilde açık pazar üzerinden alınır veya satılır. Steemit platformu her geçen gün daha fazla Steem ürettiğinden elinizde Steem tutarken seyreltme riskine girersiniz. Steem şu anda bu üretim nedeniyle her yıl% 9.5 oranında erimektedir. Bununla birlikte, Steem’in fiyatı genel olarak yükselmektedir ve bazı yatırımcılar Steem’in düzenlenmiş enflasyonu ve kârıyla önemli derecede mücadele edebildi.
Steem Power:
Steem Power’ı satın aldığınızda, 13 hafta boyunca satamazsınız. Orijinal olarak 2 yıldır devam ettirilen bu uygulamanın amacı insanların tüm ünitelerini aniden piyasaya dökmelerini ve fiyatı düşürmelerini önlemektir. Burada esas amaç platformda uzun süreli bir yatırım yapmaktır. Böylece ağ büyüdükçe sahip olduğunuz mülkünüzün değeri de artacaktır.
Steem Dolarları:
Steem Dolarları, başka bir Steemit para birimidir ve istikrarlı olmak için tasarlanmıştır. Steem dolarları ABD Dolarına sabitlenmiştir. İçerik oluşturucularının popüler içerik oluşturması durumunda, içerik başına ödemelerinin %50’si Steem Dolar’ı olacak şekilde ödenir (kalan %50 Steem Power olarak ödenmektedir).
Nereden Steem Alabilirsiniz?
Steem’i satın almakla ilgileniyorsanız, bunu birçok farklı platformdan yapabilirsiniz.
Belki de Steem’i satın almanın en kolay yolu, halihazırda kullandığınız bir coin’i kullanmaktır. Bittrex, toplam Steem / BTC hacminin yaklaşık %73’ü ile Steem’i satın almanın ve satmanın en popüler yolu gibi görünüyor. Sonraki en iyi seçenek ise muhtemelen Poloniex’tir. Bu borsalardan birini kullanarak, açık pazarda Steem’i satın alıp satabileceğiniz gibi, takas ile ilişkili olarak bu birimleri cüzdanınızda saklayabilirsiniz.
Özetle
Steemit, içerik oluşturucuları, küratörler ve ağı güvence altına alan insanlar için kendi kendine yetebilen bir ekosistemden farksız. Buradan gelecek fırsatlar önemli kazançlar sağlayabilir. Fakat Steem almakla ilgili akla gelen bir soru var; “Sürekli olarak düşüyorsa neden Steem alalım?” çünkü Steem her yıl kesin olarak %10’luk düşüş gösteriyor.
Bahsettiğim soruya karşılık olarak ise şöyle bir neden var, Steem şu an potansiyelinin çok küçük bir kısmına ulaşmış durumda. Çünkü içerik sağlayıcılarına ürettikleri içerikle doğru orantılı olarak fırsat tanıma temelde çok mantıklı bir olay ve düşüşe rağmen Steem’in rağbet görmesinin temel nedeni bu. Kim bilir, belki de önümüzdeki zamanlarda Facebook, Youtube ve Instagram gibi mega platformlar da bu işte gelecek görüp aynı sistemi uygulamaya karar verirler?