CPC ID, Yeni Nesil Kimlik Tanımlayıcı

CPC ID, blockchain teknolojisine dayalı bir tanımlama sistemidir. Gelecekteki veri ekosisteminin temeli olarak, kullanıcıların kişisel bilgilerini koruyarak, kendi verileri üzerinde tam kontrol sahibi yapacaktır.

Neden DID şirketler arasında daha popüler hale gelmekte?

İnternetin günlük hayatımızla iç içe olmasından, artık hem çevrimiçi hem de çevrimdışı olarak geniş platformlar icin farklı kimlik türlerine sahibiz.

Gerçek hayatta trene binmek, otel rezervasyonu yapmak ya da çalışma alanına girmek için kimlik kartlarına ihtiyacımız var. Tüm bu yukarıdaki senaryolardan da görebileceğimiz gibi, kimlik doğrulama günlük rutinlerimizde büyük bir rol oynamaktadır.

İnternetin olgunlaşmasıyla, artık WeChat, Weibo (Twitter’in Çin Versiyonu) ve Taobao (eBay’in Çin versiyonu) gibi çeşitli çevrimiçi platformlarda sadece fiziksel değil aynı zamanda dijital kimliklere de sahibiz. Bir nevi fiziksel kimliğimizin dijital ikizleri de diyebiliriz.

Bu noktada iki kritik konu ortaya çıkıyor: Özel verilerin tam kontrolü ve farklı platformların birlikte çalışabilirliği.

Cogu 3.parti çevrimiçi platformların işletme yapıları merkezileştirilmiş olduğundan, son kullanıcılar için veri egemenliği olmamaktadır. Kullanıcılar çevrimiçi platformların hizmetlerini kullanmaya başladığında, kişisel kimlik, doğum tarihi vb. gibi özel bilgileri gönderme işlemini gercekleştirmekteler. Fakat bu bilgiler sunulduktan sonra, kullanıcılar verileri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olamıyor; bu verilerin, kullanıcının izni olmadan başkalarına satılabileceği anlamına gelir.

Öte yandan, farklı merkezi platformlar birbirinden izole edilmiş farklı kimlik doğrulama sistemleri kullanmakta. Kullanıcılar, yeni bir dijital hizmeti kullanmak istediklerinde, her zaman yeni bir hesap açmalari gerekmekte (yeniden kişisel bilgilerini göndermelidir).

Yukarıda listelenen sorunları çözmek için, DID (Merkesiz Kimlik Tanımlayıcı) sistemlerine dayalı çözümler üretilebilir.

DID aşağıdaki özelliklere sahiptir

Oto kontrol: Kullanıcılar, başka hiçbir ajansa güvenmeden kendi hesaplarını yönetme yetkisine sahiptir.

Taşınabilirlik: Kullanıcılar, kendi bilgilerini tekrar sunmaktansa, kolaylıkla başka bir platforma tasiyabilirler.

Dağıtılmış Doğrulama: Kullanıcılar, doğrulama sürecinde Kimlik Tahsis Edenlere güvenmek yerine kendi kimliklerini ayarlayabilirler.

DID standardı
Asagidaki gibi, hali hazırda birkaç endüstriyel DID standartı zaten yayınlandı

  • W3C’nin DID standardı: Merkezi Olmayan Tanımlayıcılar için el kitabı
  • DIF (Merkezi Olmayan Kimlik Vakfı): Merkezi Olmayan Tanımlayıcılar için el kitabı

Halka açık bir blockchain olarak, CPChain aktif olarak Blockchain, IoT ve DID’i birbirine entegre etme yolları aramakta. Bu misyon göz önünde bulundurularak, , ID’nin geliştirilmesine başlamıştır.

CPC ID ile ne yapabiliriz?

CPC ID nedir? Aslında cevap oldukça açık: Kullanıcıların kendi kimliklerini ve verilerini yönetmelerini sağlayan merkezi olmayan bir kimlik tanimlayicisi.

CPC ID, kişiyi hızlı bir şekilde tanımlayabilir ve bir şahıs ile bağlayabilir. Aynı zamanda, ile gerçekleştirdikleri çoklu işlemlerle kullanıcı profilleri oluşturulabilir.

Yani, CPC ID ile ne yapabiliriz?
CPC ID’nin gerçek hayatımıza mükemmel bir şekilde entegre olduğunu gösteren bir resim hayal edin.

Sabah EV’iniz ile birlikte şirkete geldiğinizde, tek yapmanız gereken aracınızı park etmek ve herhangi bir barkod taramaksızın şarj cihazını takmak.

Bir şeyler içmek istediğinizde CPC ID’ye bağlı bir self servis dükkanına doğrudan gidip başka hiçbir işlem yapmadan, içeceğinizi içebilirsiniz. Tüm para geçişleri sizin adınıza bir saniye içinde ödenecek.

CPC ID ile iş yerinizde herhangi bir karta ihtiyac duymayan bir kişi olabilirsiniz. Çünkü, CPC kimliğinize bağlı olan erişim sistemi, kim olduğunuzu otomatik olarak belirleyecek ve geçidi açıp açmayacağına karar verecektir.

Bir park yerinden eve gitmeniz gerektiğinde. Otopark ücreti de otomatik olarak tahsil edilecektir.

Sonuç olarak, CPC ID ideolojisi güvene dayalı bir ekosistem oluşturmaktır. Bu ekosistem içerisinde her birey ve nesnenin farklı platform türlerine bağlanabilen kendi kimliği vardır. Kullanıcılar tarafından oluşturulan veriler bulut tabanlı sunucularımızda saklanacaktır. Kullanıcıların bilgilerini koruma amaçlı sadece “key hash” blok zincirinde saklanacaktır.

Öte yandan, CPC ID farklı platformlar arasında köprüler kurabilir, böylece insanlar her platform için yeni bir kimlik kaydetmeden onlara erişebilirler. CPC ID oluşturulduktan sonra, “siz olduğunuzu” belgelendirmek icin harcayacağınız zamandan tasarruf etmenize ve veri sızıntısı riskini azaltmanıza yardımcı olacaktır.

CPC ID sistemi sadece müşterilerden oluşmamaktadır, aynı zamanda işletmelerde bu sistemde CPC ID sertifika yetkilileri veya onaylayıcıları olarakta yer alabilirler . Önümüzde daha uzun bir yolumuz var ama başarılı olursak, geleceğimize devrimci bir değişim getireceğine inanıyoruz.

CPC ID gelişimi ne durumda?

Şu anda CPChain akıllı araç endüstrisinde DID teknolojisini entegre etmek için çalışıyor ve kullanıcıların kendi araba-cüzdanlarını üretebilecekleri bir CPC ID demosu hazırladı. CPChain ile bazı endüstri partnerlerimiz arasındaki iş konuşmaları, DID’leri otopark ve kesintisiz şarj etme alanlarında uygulama üzerine odaklanmış durumda.

Gelecekte, CPChain daha fazla DID senaryosu için blockchain temelli tanımlayıcı kimlik sistemi kurmayı amaçlamaktadır.
Geliştirme ile ilgili güncellemeleri alir almaz, siz, CPChain topluluğunu güncelleyeceğiz.

CPChain, güvenilir geleceğe doğru.

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin