Masternode Nedir? Yeni Başlayanlar için Rehber

masternode-rehber

Kripto para dünyasından gelir elde etmenin birçok yolu var. Dikkat edilmesi gereken en önemli husus bu gelir yöntemlerinden çeşitli risk ve ödül oranlarına göre size en uygun olanı seçmektir. Son dönemlerde önemli bir gelir yöntemi olarak gösterilen kurulumu bu açıdan en az risk içeren yöntem olarak göze çarpıyor. Masternodelar, gerçek zamanlı olarak blockhain’in kopyalarını tutan bir sunucu veya bilgisayar cüzdanı olarak düşünülebilir.

Masternode Ne İşe Yarar?

Masternode’lar bir blockchain ağındaki güvenlik düzeyinin artırılmasına katkıda bulunur. Aynı zamanda bir cüzdandan başka bir cüzdana bir coin transferi sırasında onay adımında yer alır, ve bundan dolayı da transfer ücretini gelir olarak alır. Onay adımında masternode’un görevi gönderilen coinlerin hangi blockchain ağı üzerinde olduğunu kontrol ederek herhangi bir hata oluşmasını önlemektir. Aynı zamanda onodeunu kurduğunuz sistem üzerinde söz sahibi olmanıza yarar. Yani seçilen coinin yönetiminde ve komunitisi için oylamalarda yer alabilirsiniz. Yani bir nevi dünyanın bankası olarak adlandırılabilir.

Protokolünde Masternode kullanan ilk dijital para birimlerinden biri Dash idi. Dash sisteminde iki çeşit network ağı kullanarak bir tanesini madenciler için, diğerini de ilk ağ üzerinde uzlaşı elde etmeye ayırmıştır. İki kademeli sistem Dash ağının ilişkilendirilmesini ve düzgün şekilde çalışmasını sağlar.

Bu nedenle Dash Masternode, Dash’in diğer birçok birimi tarafından kabul edilen prototipidir. Bu platform anlık ve anonim işlemleri gözlemlemek için tasarlanmıştır ve şimdi diğer birçok hizmet tarafından kullanılmaktadır.

Masternode Nasıl Çalışır?

Masternodlar, kripto paraların ağında belirli bir kripto para biriminin belirli bir miktarını tutmaya dayanır ve herkes tarafından çalıştırılabilir. Bu miktar da proje sahipleri tarafından belirlenir. Örneğin bir Dash Node’u kurabilmek için 1000 adet Dash coininizin olması gerekmektedir ve bu miktar Dash ekibi tarafından belirlenmiştir. Şu anki Dash fiyatını düşününce İstanbul’da birkaç ev parasını Dash Node’unuz için ayırmanız anlamına geliyor. Ancak kripto markette node kurulumuna izin veren ve fiyatı görece daha uygun olan birçok coin var.

Masternode, blokchain içinde çalışan merkezi olmayan bir yönetim sisteminin sağlanmasının yanı sıra birincil anlık ve anonim ödemeleri gibi bir dizi işlemi de yapmaktadır. Masternode’lar merkezi olmmayan bir sistem oluşturabilmek için de her zaman birbirleri ile iletişim halindedirler. Yani bir masternode, ağda kaç adet masternode olduğunun bilgisini anlık oalrak elde edebilmektedir.

Herkes Masternode Kurabilir mi?

Belirli bir coin tipinden istenilen miktarda coin’e sahip olmanız her zaman bir masternode kurabileceğiniz anlamına gelmiyor. Yine proje ekibinin belirlediği bazı önemli kurallar vardır. Örneğin statik bir IP’ye sahip olmanız, ya da node’unuzu günde en az 22 saat çalıştırmanız istenebilir.

Masternode’ların Avantajları Nelerdir?

Basitçe, Masternodesların ana faydası pasif bir gelir elde ediyor olmanız. Kullanıcılar bir blok zincirindeki tamamlanmış tüm bloklar için ek bir ödül kazanırlar. Özellikle transferi çok yapılan ve transfer ücreti az olan coin’lerin masternodeları kolaylıkla kurulabilir ve ortalam bir gelir getirebilir halde oluyor.

Masternode olarak çalışan bilgisayarınız blockchain ağını çeşitli ataklardan da korumaktadır.

Bir masternode çalıştırmanıza izin veren bir kripto paraya yatırım yaptıysanız, bunun kazanç  seçeneklerini kesinlikle incelemeniz gerekir.

Yalnızca bir masternode çalıştırmak için yatırım yapıyorsanız, yatırım için doğru para birimi seçmeniz gerektiğidir. Yatırımla yüzdesel getiriyi karşılaştırmalısınız. Kısacası, akıllıca ROI’nizi yani yatırımınızın geri dönüşünü hesaplamalısınız.

1 YORUM

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin