Popüler Blockchain Programlama Dilleri Nelerdir?

Blockchain teknolojisi sahip olduğu veriyi güvenli bir şekilde kitlelerin erişimine açabilmesi yeteneğinden dolayı son 10 yılın çığır açan teknolojisi olarak öne çıkıyor. Peki, teknolojisini uygulayabilmek için hangi programlama dilleri daha popüler?

Öncelikle, Programlama Dili Ne İşe Yarar?

İşlevselliğin yanı sıra, programlama dilleri blockchain ağlarının ve kripto altyapısının güvenli olmasını sağlamak için gereklidir.

Rolleri basittir: Bilgisayarların insan talimatlarını anlamasını sağlarlar. Bilgisayarların kendine has dilleri vardır ve insanların konuşma ya da yazma dili bilgisayarlar için anlaşılabilir diller değildir. Blockchain platformları için geleneksel yazılım ve teknoloji geliştirmek için kullanılan programlama dillerinde bazı çakışmalar olsa da, başarılı bir proje oluşturmak için gereken iş akışları ve beceriler kökünden farklılık gösterir.

Bir blockchaini tam anlamı ile geliştirmek kolay bir iş değildir. Oluşturulan kodun tabiri caizse kurşun geçirmez olması gerekir – en azından açıkları bilgisayar korsanları tarafından kullanılabilir olmaktan uzak olmalıdır. Bu sebepten ötürü de geliştirme aşaması oldukça yavaş ilerliyor. Bir başka deyişle ilmek ilmek işlenen bir yapı ortaya koyulurken her bir detayın en ince ayrıntısına kadar değerlendirilmesi gerekiyor.

Programlama dilleri, blockchain ağlarının sorunsuz çalışmasını ve işlemlerin hassas bir şekilde yürütülmesini sağlamada önemli bir etkiye sahiptir. Otomasyonun hızlı ve güvenli bir şekilde çalışabilmesi için genellikle akıllı sözleşmeler kullanılır.

Blockchainler için Yaygın Programlama Dilleri Hangileri?

Cpp, Python, JavaScript ve Solidity, blockchain programlama topluluğunda yerleşik oyunculardan bazıları olarak göze çarpıyor.

Bu dillerden çoğu çok uzun zamandır programlama dili olarak bilgisayar dünyasında yer alıyor. Örneğin Cpp, ilk olarak 1985Wte tasarlandıktan sonra birçok programcının en sevdiği dil olarak projelerde belirmeye başladı. Aynı zamanda Bitcoin’in de temel dili Cpp idi. 

1990’ların başında doğan ise basit, minimalist yaklaşımı nedeniyle tercih edilen ve tabiri caizse patlama yaşayan bir dil oldu.

JavaScript ise web geliştiricileri için oldukça popüler bir dildir.

Ethereum geliştirmede kullanılan en popüler dil ise, Blockchain geliştiricilerine yönelik bir ortam oluşturmak için Cpp, Python ve JavaScript’ten ilham alan Solidity’dir.

Dezavantajları Nelerdir?

Programlamaya dair herhangi bir bilgisi olmayan kişilerin öğrenme eğrisi bu dillerin hepsindede dik bir öğrenme eğrisi ile karşı karşıya kalacaktır.

Cpp diğerlerine göre oldukça eski bir dil olduğu için komünitisi oldukça kuvvetli olsa da sözdizimi ve anlaşılırlığı oldukça zordur.

Python ise fazla sade bir yapıda olduğu için detaylı blockchain tasarımlarında yeteri kadar detaya izin vermeyebiliyor.

JavaScript, SHA256 karma işlevinden yoksun olduğu içinbüyük bir dezavantaja sahip.

Solidity ise oluşturulduktan sonra akıllı sözleşmelere ek özelliklerin eklenmesine izin vermeyen oldukça yeni bir dildir.

Doğru Programlama Dilini Seçmek Neden Bu Kadar Önemli?

Sistem tasarımının gelecekteki optimum güvenlik ve hız dengesini sağlayabilmesi açısından programlama dilinin esnekliği ve avantajları çok önemlidir.

Güvenlik sorunu en önemli sebeplerden birisi. Haliyle, eğer bir proje için bir programlama dili seçilecekse güvenlik en önemli öncelik olmalı.

Geliştirilmesi sırasında tabii ki ölçeklenebilirlik ve esneklik de göz önüne alınmalı. Bir blockchain’in özellikleri mimarisinde kullanılan programlama dilinin özelliklerinin olduğu kadar vardır.

 

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin