Wanchain: 2023 ve Ötesi

wanchain

Wanchain ekibi, 2023 ve ötesine dair kendi medium sayfasında bir makale yayınladı.

Siz değerli okuyucularımız için, Wanchain Türkiye ekibi aracılığı ile bu yazıyı Türkçe’leştirdik.

Keyifli okumalar.

Wanchain ekibi, proje dahilinde blok zincirlerinin bir arada çalışabilirliği protokollerinin kolektif olarak aşılması gereken bir bariyer olduğunu her zaman için vurgulamıştır. Üstelik, bu birlikte çalışabilirlik sadece ağların birbirleri ile olan iletişiminden ziyade projelerin ve yatırımcılarının da birlikte ve şeffaf bir şekilde çalışabilirliği olarak, ekibi içerisinde yeniden anlamlandırılmıştır.

Bir başka deyişle, Wanchain ekibi bir yandan blok zinciri projelerini Wanchain ekosistemi üzerinden birbirine bağlamaya devam ederken diğer yandan da şeffalık adına çalışıyor.

Ancak teknolojik gelişmeler doğrultusunda belirsizlik olarak adlandırılan bazı anlar vardır ki bu anlar Wanchain gibi Araştırma & Geliştirme (ArGe) üzerine yapısını oturtumuş olan projeler için oldukça zorlayıcı anlar meydana getirebiliyor. Bir başka deyişle, çözülmeye çalışılan problemler blok zinciri dünyasının neredeyse merkezinde yer alan problemler olduğu için, beklenenden uzun zaman alabiliyor. Bu sebeple de Roadmap, yani yol haritası çıkarılması bazen düşünülenden fazla zaman alabiliyor.

Bu sebeple Wanchian ekibi bu sene için, detaylı son tarihler olmadan, 2023 senesi içerisinde üzerine eğilecekleri problemleri mümkün olduğunca detaylandırmaya çalıştı.

Blokzincirleri birlikte çalışabilirliği

Wanchain ekibi, henüz DeFi kelimesi dahi ortalarda yokken kendilerine görev olarak seçtikleri birlikte çalışabilirlik ilkesi üzerine çalışmalar yapmaya devam edecek. 2023 senesi, yeni ağların da eklenerek önemli ağların yine Wanchain üzerinden birbirlerine bağlanabildiği bir sene olacak.

ZeroKnowladge(ZK): WanBridge Güncellemesi

Wanchain’in zincirler arası altyapısı, endüstrisinin sunduğu en iyiler arasında olduğunu zaten kanıtladı. Wanchain’in zincirler arası altyapısına Sıfır Bilgi (ZK) teknolojisi (🤫🔒🌉) eklemek için araştırmalar devam ediyor. ZK teknolojisi, bir şeyin bilgisini, doğru olduğu dışında herhangi bir bilgi vermeden kanıtlar. Bu ZK güncellemesi, herhangi bir harici varsayım olmaksızın güçlü güvenliği garanti ederken aynı zamanda zincir üstü doğrulama maliyetlerini de azaltacak.

Heterojen Ağ Entegrasyonları

Wanchain geliştirme ekibi, endüstrinin en başarılı Solidity geliştiricilerinden bazılarını barındırıyor. Ekibin Solidity‘ye olan aşinalığı, yeni EVM ağlarını entegre etmeyi basit bir iş haline getirdi. Solidity, şüphesiz blockchain endüstrisinin en yaygın kullanılan programlama dili olsa da, Cardano tarafından kullanılan Haskell ve Sui ve Aptos (🆕💻🔠) gibi blok zincirleri tarafından kullanılan Move gibi başka programlama dilleri de mevcut. Geçtiğimiz birkaç yılda Wanchain, Bitcoin, Dogecoin, Litecoin, Polkadot Relay Chain ve XRP Ledger gibi EVM (Ethereum Virtual Machine) ve EVM olmayan ağlar arasında birlikte çalışabilirliği sağlama konusunda çok önemli adımlar attı. Wanchain, Cardano, Cosmos, Stellar, Tezos ve daha fazlası (👾🌉👽) gibi üst düzey heterojen ağlar için planlanan entegrasyonlarla bu yolda devam ediyor.

Bir başka deyişle Wanchain, hem dilini kullanan projeleri, hem de Solidity dışında farklı alternatif dilleri kullanan projeleri bağlamaya devam edecek.

Zincirler arası mesajlaşma

Wanchain’in zincirler arası altyapısı mesajları bir zincirden diğerine aktarabilirken, bu işlevi Wanchain’in kendi köprülerinin kapsamı dışında kullanmak, Wanchain’in birlikte çalışabilirlik çözümlerinin iç işleyişinin nispeten derin bir şekilde anlaşılmasını gerektiryor.

Wanchain ekibinin 2023 senesi için üzerinde çalıştığı projelerden bir tanesi de, ağlar arası görece hafif mesajların Wanchain ağı üzerinden taşınabilmesi(⚔️⛓️📩).

Yan zincirler ve Katman 2 ağları

Blok zincirlerinin yan zincirleri (side chains) ve Katman 2 ağları, Katman 1 blok zincirinin birlikte çalışabilirlik ve ölçeklenebilirlik sorunlarını çözmenin iki yoludur (📈⚙️🔧).

Katman 2 ağları, temel Katman 1 blok zincirinin güvenliğini korurken zincir dışı işlemleri yürütmek için temel Katman 1 blok zincirinin üzerine inşa edilmiştir. Her ikisi de daha önce mümkün olmayan yeni kullanım durumlarının ve uygulamaların yaratılmasına yol açabilir. Wanchain ve IOG, Wanchain blok zincirinin Cardano‘ya EVM uyumlu bir yan zincir olarak hizmet vermesi için çalışmaların sürdüğünü halihazırda açıkladı. Bu proje gelişmeye devam ediyor ve Wanchain blok zincirini EVM uyumlu bir Katman 2 olarak Cardano‘ya konumlandırmanın fizibilitesi değerlendiriliyor. Tamamlandığında, Wanchain’in blok zinciri, XRPL gibi diğer EVM olmayan zincirlere EVM uyumlu birlikte çalışabilirlik ve ölçekleme çözümü olarak da hizmet edecek.

Tether‘in USDT‘si ve Circle‘ın USDC‘si gibi bazı varlıklar yerel olarak birden fazla blok zincirinde basılmıştır. Önceleri kullanıcıların bu varlıkları bir blockchain ağından diğerine taşımak için merkezi borsalara güvenmeleri gerekiyordu. Wanchain kısa süre önce, varlıkları yerel olarak basıldıkları blok zincirleri arasında taşımak için merkezi olmayan yeni bir alternatif olan XFlows‘u piyasaya sürdü. XFlows, uzun beklemeler, kaymalar ve aşırı ücretler olmadan zincirler arasında kolay, gözetimsiz transferler sağlamak için Wanchain‘in zincirler arası köprülerinin gücünden yararlanır (✖️🌊🌊). Wanchain, XFlows’u yeni ağlara entegre ederek ve BTC, ETH ve daha fazlası gibi çok çeşitli varlıkları destekleyerek XFlows‘u tanıtmaya ve genişletmeye devam edecek.

XStake

Wanchain ekosistemi iki tür node ile destekleniyor: Wanchain Layer 1 blok zincirindeki işlemleri güvence altına alan ve doğrulayan PoS Nodeları ve Wanchain köprüsündeki işlemleri güvence altına alan ve doğrulayan Köprü Nodeları.

Şimdiye kadar, insanların nodeları kullanabilmesinin tek yolu Wanchain’in Masaüstü veya Mobil cüzdanlarını kullanmaktı. XStake, bu önemli işlevselliğe web tabanlı bir arayüz ile hayat vererek Wanchain ekosisteminin en güvenilir staking seçeneklerinin erişilebilirliğini, uyumluluğunu ve kullanılabilirliğini artırıyor. Kullanıcılar XStake‘i kullanarak, nodelara delege olmak ve/veya varlıkları stake etmek için Metamask dahil herhangi bir EVM-cüzdanını kullanabilir. XStake‘in sonraki bir sürümü, tüm bunlara ek farklı staking fırsatları da sunacak (✖️💻🌱).

Kullanıcı Deneyimi

İyi tasarlanmış bir kullanıcı deneyimi, kullanıcı etkileşimini artırma ve kulaktan kulağa iletişim oluşturma potansiyeline sahiptir. Bu bağlamda Wanchain ekosisteminin tamamen yenilenmesi gereken birkaç önemli uygulaması var.

Yeni Wanchain Köprüsü

Wanchain’in zincirler arası köprülerine erişim için birincil kullanıcı arayüzü şu anda tamamen yenileniyor. Bu yeni tasarım yalnızca kullanıcı deneyimini iyileştirmekle kalmayacak, aynı zamanda belirli köprü güzergahları (🆕🌉👀) için hacim gibi daha ilginç ve sıklıkla talep edilen veri noktalarını da daha göz önüne taşıyacak.

Yeni WanScan

WanScan, Wanchain blok zincirinin benzersiz zincirler arası ve gizlilik özelliklerini (🆕🔗🔍) destekleyen ek işlevsellik ile geniş çapta kabul gören Etherscan düzenini birleştirecek dönüştürücü bir yeniden tasarımdan geçecek.

Topluluk

Bir projeye sahiplik ve aidiyet duygusu yarattığı için topluluğu güçlendirmek önemlidir. Güçlendirilmiş bir topluluk, katılımı, işbirliğini ve yeniliği teşvik eder. Nihayetinde, yetkilendirilmiş bir topluluk, bir projenin uzun vadeli sürdürülebilirliğini ve büyümesini sağlar.

Topluluk projesi inkübasyonu

Topluluk tarafından yürütülen projeler yeniliği ve işbirliğini teşvik eder. Merkezi olmayan uygulamalar ve WanDAO da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere topluluk projeleri geliştirerek, tüm Wanchain ekosistemi, Wanchain‘in topluluğunun (👥💡🐣) yaratıcılığından ve uzmanlığından yararlanmaya hazır. Tutkulu olduğunuz bir proje fikriniz varsa, ne kadar büyük veya küçük olursa olsun, Wanchain ekibinin bir üyesiyle iletişime geçmekten çekinmeyin! İlk adımı atın ve vizyonunuzu hayata geçirin!

Akademi

Akademik araştırma, Wanchain gibi projelerin blok zinciri birlikte çalışabilirliği alanında mümkün olanın sınırlarını zorlamasına izin vererek yeni teknolojiler geliştirmek için temel sağlar.

Standartlar

Enterprise Ethereum Alliance(EEA) ve diğer endüstri ortaklarıyla işbirliği içinde Wanchain, zincirler arası iletişimi ve blok zinciri birlikte çalışabilirliğini (🎓📏🤝) standart hale getirmek için çalışmaya devam edecek. Bu, kavramsal çerçevelerin resmileştirilmesini, göze çarpan teknik ve güvenlik zorluklarını tanımlamayı ve standardizasyon ve benimsemeyi yönlendirmek için protokol mimarisi ve belirtimlerini tanımlamayı içeriyor.

Seminerler

Akademik seminerler, akademisyenlerin araştırmalarını paylaşmaları, fikir alışverişinde bulunmaları ve geri bildirim almaları için bir forum sağlar. Wanchain’in Mühendislikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Dr. Weijia Zhang ve Wanchain Ar-Ge ekibinin geri kalanı, dünya çapındaki seminerlere düzenli olarak katılmaya ve sunum yapmaya devam edecek (🧠🤝🔬).

Yeni bölgesel merkezler

Bölgesel merkezler, bazı kilit pazarlarda fiziksel bir mevcudiyet sağlayarak değişen yerel ihtiyaç ve taleplere yanıt vermeyi kolaylaştırdıklarından merkezi olmayan projeler için önemlidir. Bölgesel merkezler, bir projenin uzun vadeli başarısı için kritik olabilecek yerel paydaşlarla ilişkilerin geliştirilmesine de yardımcı olabilir. Wanchain, dünya çapında akademik ve endüstriyel ortaklarla küçük bir avuç bölgesel merkez kuruyor.

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin