IOTA Dosyası

iota

IOTA, “Internet of Things Application” kısaltmasıdır ve Internet of Things (IoT) cihazları arasındaki işlemleri kolaylaştıracak yeni bir kripto teknolojisidir. IOTA (bkz), blok ve zincirden kurtularak blockchain teknolojilerinin işlem ücretlerini ve ölçeklenebilirlik konularını ele alır. Bunun yerine, sistem defterine bir işlem göndermek için, önceki diğer iki işlemi doğrulamanız gerekir.

Bu doğrulama yöntemi, merkezi bir defterin olmadığı anlamına gelir ve madencilerin ağa güç vermesine gerek yoktur.

Ağdaki aygıtlar rasgele birbirlerinin işlemlerini doğruladığından, işlemler arasındaki bağlantı ağı üzerinden fikir birliği oluşturuyorlar. Kriptografide bu doğrulama türü Directed Acyclic Graph (DAG) olarak bilinir, ancak IOTA’nın yaratıcıları bunu “Tangle” olarak adlandırır.

Tangle da bilgi işlem gücü ağ büyüdükçe büyüdüğünden, IOTA ücretsiz hızlı işlemler yapacağına söz veriyor. Aynı zamanda makineler arasındaki mikro ödemelere ve ödemeleri işlemek üzere tasarlanmış tüm makinelere kolaylık sağlıyor.

IOTA yeni teknolojine karşın büyük vaatlerde bulunurken bunların şişirme vaadler olduğunu düşünmeyenler de yok değil. Bu yazıda, sisteminin çalıştığını, nerelerde yararlanacağını, karşı karşıya kaldığı bazı eleştirileri ve yatırım yapılıp yapılmayacağını.

Teknik Detaylar

Yayınlanma : June 11, 2016

Total coin arzı : 2,779,530,283,277,761

Algoritma: SHA-3 kullanarak Proof of Work (PoW)

Block zamanı/ödül: Block yok, işleminizi göndermek için iki işlem doğrulama gerekmekte

iota

Meydan Okuma: Makineden Makineye Ödeme

The Internet of Things şimdiden dünya ekonomisinde dominant güçlerden biri olmayı başardı.

Şirketler; fabrikaları, nakliye şeritlerini, çiftlikleri, mağazaları ve evleri izlemek için kameralar, sensörler ve diğer cihazlar üretiyor. Gartner’ın araştırmasına göre, , 2017’de 8,4 milyar cihaza çıktı ve gelecekteki büyüme oldukça olası.

iota

IOTA’nın vizyonu, “makineden-makineye (M2M)” işlemlerinin platformu olmaktır. IOTA’nın kurucuları IoT endüstrisinde çalıştıktan sonra şirkete başlamışlar ve IoT’nin en faydalı olabilmesi için ağdaki cihazların kaynakları verimli bir şekilde paylaşılması ve tahsis edilmesi gerektiğini savunuyorlar.

Bu, cihazların ihtiyaç duyduklarında daha fazla elektrik, bant genişliği, depolama veya veri satın alabilmesi ve onlara ihtiyaç duymadıklarında bu kaynakları satması gerektiği anlamına gelir.

Küçük bir ağda bile, cihazlarla iletişim kurma ve kaynakları kullanma  saniyede onlarca işlem anlamına gelir. IOTA’nın kurucuları, çok küçük ve hızlı bir ölçekte bu kadar çok işlem yapmak için teknolojisinin IoT uygulamalarında yeterli olmadığını düşünüyorlar.

Blockchain ağları, ölçeklenebilirlikle uğraşıyor (Bitcoin’in SegWit2x fork tartışmasında gördüğümüz gibi) ve madencilerin işleminizi bir blocka daha erken dahil etmeleri için ücretlendirme ücretlerine başvuruyorlar. IOTA, milyarlarca IoT cihazının kullanabileceği yeni ağıyla hem ölçeklenebilirliği hem de ücretleri çözmeyi hedefliyor.

Ölçeklenebilirlik: IOTA Blockchain Teknolojisi Değildir

iota

IOTA, tam olarak uygulandıktan sonra ağında milyarlarca işlem düğümü yapmayı planladığından, kurucular ağdaki düğümlerin büyüdükçe işlem gücünün arttığı bir ağ tasarlamışlardı. Bu amaçla, yeni bir işlem gönderen cihazın önce ağdaki diğer iki işlemi doğrulaması gereken bir uzlaşma oluşturma sistemi olan The Tangle’ı tasarladılar. Her bir doğrulama için, doğrulayıcı, işlemlerin genel karışıklığı birleştiren küçük bir çalışma gerçekleştirir.

Tangle, bir doğrulama ağı üzerine uzlaşmaya varıldığı anlamına gelir. Her işlem, doğrulanmış iki işlemle bağlantılıdır ve zamanla onu doğrulayan gelecekteki işlemlerle bağlantılı olacaktır. Bu, ağ artık merkezi bir blockchaine dayanmadığı için ölçeklenebilirlik sorununu çözüyor.

Ağdaki her yeni cihaz, işlem gönderirken bilgi işlem gücüyle ağa katkıda bulunur. da blok madenciliğini ortadan kaldırır ve IOTA’daki tüm paralar ağın oluşumuyla oluşturulmuştur olur.

İşlem Ücretleri

iotaBir işlem gönderdiğinizde ağ gücüne katkıda bulunduğunuzdan, ödemeniz gereken tek maliyet, IOTA’daki diğer iki işlemi doğrulamak için kullandığınız elektriğin ücreti. Tangle , sistemin ücretsiz çalışmasına izin verir ve ağı bir blockchain şebekesinden daha da geniş şekilde dağıtır. Blokchainde ağ, blockchaindeki madenciler arasında dağıtılır. Tangle ile, ağ, ağdaki her katılan arasında dağıtılır.

Ücretlerin olmaması, IOTA’nın IoT cihazlarına hizmet etme görevi için kritik öneme sahiptir. coin transfer işlemleri için genel olarak kesilen ücretler oldukça yüksek kalır . Bu tür küçük işlemler için ücret alınması, mikro ödemelerin gerçekleştirilememesi anlamına gelir. M2M ekonomisinin bel kemiğini oluşturan durum  IOTA bu transferler için ücret almamasıdır.

Yazının devamında görüşmek üzere…

Görsel Kaynak: Google

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin