WBTC (Wrapped Bitcoin) – Sarılmış Bitcoin Nedir? İnceleme

Wrapped – Sarılmış Bitcoin yani , nispeten yeni ve henüz kendini kanıtlayamamış bir kavram olmasına rağmen DeFi ekosisteminin likidite problemini çözerek rüştünü ispat edebilir.

Basitçe özetlemek gerekirse sarılmış Bitcoin yani WBTC, ağı üzerinde BTC’lerin dolaşımını sağlayan yeni bir teknoloji olarak değerlendirilebilir. 

WBTC Tokenları Nasıl Çalışıyor?

Kriptopara piyasası çok uzun zamandır varlığını güçlendirerek sürdürürken bu süreç içerisindeki en büyük problemlerden birisi farklı ağların tam anlamı ile birbirinden kopuk şekilde çalışması. Yani Ethereum ağı ile Bitcoin ağındaki iletişimin mümkün olmaması. Bunun sebebi ise bu ağları birbirine bağlayacak olan blockchain köprülerinin bulunmayışı, idi.

WBTC bu sorunun çözümü olarak piyasaya girmiş yeni b ir teknoloji olarak düşünülebilir. Farklı blockchain ağları üzerinde tokenların yer alabilmesini, haliyle DeFi projeleri için likidite probleminin çözülebilmesini sağlar.

WBTC, Bitcoin ile 1: 1 temelinde desteklenen bir ERC-20 tokenidir. Yani, Bitcoin ağındaki her BTC için Ethereum ağında da bir WBTC token üretildiğini düşünün.

Bitcoin ağındaki bir BTC için Ethereum ağında 1 WBTC oluşturulduğunda herkes tarafından görülebilmesi ve onaylanabilmesi için aracı bir sistem görev yapar – BitGo Trust gibi. 

Sarılmış Bitcoinin Avantajları Neler?

Basitçe açıklamak gerekirse BTC ile Ethereum ağında işlem yapamazken WBTC ile yapabilirsiniz. Al-Sat işlemlerinden ziyade burada bahsi geçen işlem daha çok transfer işlemidir.

DeFi ekosisteminin ve dApp‘lerin büyük çoğunluğu Bitcoin ağı yerine Ethereum, NEO, WAN gibi ağları seçerler. Bu sebepten dolayı Bitcoin sahipleri eğer diğer ağlarda bir transfer işlemi vs. gerçekleştirmek istiyorlarsa ellerindeki BTC’lerin bir kısmını diğer ağların coinleri ile takas etmek zorunda kalırlar. 

WBTC.network Ocak 2019’da piyasaya sürüldüğünden beri, MakerDAO, Dharma, Compound ve Kyber Network dahil olmak üzere birçok DeFi protokolü, borç alanların WBTC‘yi teminat olarak kullanmalarına izin vermeye başladı.

Kripto kredileri genellikle Ethereum ekosistemindeki DAI stablecoin kullanılarak ödenir. ‍ Wrapped Bitcoin projesi WBTC DAO tarafından denetleniyor.

Ufak bir hatırlatma; DAO, Merkezi Olmayan Otonom Organizasyon anlamına gelir.

Neden Direkt Olarak Ethereum Kullanamayız?

DeFi platformlarında ETH’yi teminat olarak kullanmanızı engelleyen hiçbir neden yok.

Ancak fiat para birimi olarak ABD doları cinsinden ölçüldüğünde, Bitcoin’in piyasa değeri çok daha büyüktür. DeFi uygulamaları tarafından kabul edilebilecek teminat türlerinin genişletilmesi, özellikle bu protokollerde kilitlenen toplam değer tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştığı için çok önemlidir.

İşlem hacminin artmasıyla, işlemlerin önemli fiyat dalgalanmaları olmadan hızlı bir şekilde yürütülmesini sağlamak oldukça önemli bir hal alıyor. Yani elinizdeki BTC’yi ETH ile takas etme süresi, fiyattaki dalgalanmalar düşünüldüğünde yüksek kayıplara sebebiyet verebilir. ‍ Sarılı tokenlere dönüştürülen BTC miktarı da artıyor. DeFi Pulse‘a göre, WBTC‘de kilitlenen toplam değer Mayıs ortasından 2020 Ağustos ortasına kadar %943 arttı.

WBTC Nereden, Nasıl Alınır?

CoinList dahil olmak üzere Wrapped Bitcoin’i destekleyen bir dizi resmi satıcı var.

Alternatif olarak, bir DEX de tercihleriniz arasında yer alabilir. 

WBTC ile ilgili önemli kıstasların belirlenmesi süreci hala devam ediyor. WAN projesi konu hakkında ince detayların belirlendiği konferansları düzenleyerek projelerin belirli standartlar altında WBTC üretimlerini yapabilmesi için girişimlerde bulunuyor.

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin