Uniswap Nedir, Nasıl Kullanılır? Detaylı İnceleme…

uniswap

Uniswap, UNI tokenını piyasaya süremesiyle birlikte hızlıca değişen ve gelişen DeFi ekosistemine kolaylıkal adapte olabileceğini kanıtladı.

Ancak, Uniswap’ı nasıl kullanıyorsunuz? Bu yöntem doğru mu?

DeFi denizi içerisindeki projelerin arasında en büyük isimlerden biri Uniswap. 2020 yazında, bu merkezsiz takas protokolü, kripto meraklılarının bir çoğunun hayalini kurduğu sistemin kurulumunu yaptı ve zaman zaman, hakimiyet açısından sektörde pazar lideri haline geldi.

Ancak Uniswap borsası nasıl çalışır, UNI tokenı ile ilgili durum nedir ve bunu nasıl kullanıyorsunuz? 

Siz değerli okurlarımız için bir rehber hazırladık.

Keyifli okumalar…

Uniswap Nasıl Çalışıyor?

Uniswap protokolü üzerinde gerçekleşen işleri merkezi borsalardan farklı şekilde yapar. Öncelikle açık kaynak kodlu bir projedir ve Ethereum blok zinciri üzerine kurulu bir olarak çalıştığı için herhangi bir aracıya ihtiyaç duymadan kullanıcıların ERC-20 tabanlı tokenları alıp satabilmesine olanak sağlar.

Likidite sağlayıcıları, sipariş defterine (orderbook) ihtiyaç duymadan her şeyin gerçekleşmesinde büyük rol oynar. Kullanıcılar basitçe stablecoin ya da ETH bazlı tokenlara sağladığı sürece likidite havuzlarında herkes yer alabilir.

Likidite sağlayan kullanıcılar yaptıkları iş karşılığında diğer merkezsiz borsalarda kullanılabilecek tokenlarından kazanırlar.

Tabii aynı zamanda likidite havuzuna katılan kullanıcılar sağladıkları tokenları istedikleri zaman geri alabilirler.

Likidite havuz sağlayıcıları basitçe, havuz içerisinde yer alan token miktarına bağlı olarak, bir diğer deyişle havuz içerisinde yer alan yüzdelik dilimdeki oranına göre herhangi bir işlemden gelecek olan aracı ücretine (fee) ortak olur.

Uniswap havuz denkelmi şu şekilde özetleniyor:

a * b = c

Burada, a Ethereum’u temsil etmektedir, b USDT’yi ve c de havuzun toplam likidite miktarını bulmak için a ve b‘yi çarptığınızda ne olduğunu gösterir.

Sürekli ürün piyasası yapıcıları – likidite havuzlarını tutan akıllı sözleşmeler – her zaman sabit kalması gerektiği temelinde çalışır.

Birisinin USDT karşılığında ETH satın almak için bir likidite havuzu kullandığını düşünelim. Bu işlem nihayetinde likidite havuzunda artık daha az ETH ve daha fazla USDT olduğu anlamına gelir. Bir likidite havuzundan USDT karşılığında ETH satın alan biri, sonuçta bu işlem çiftindeki iki varlık arasındaki dengeyi etkileyecektir.

Bir başka deyişle havuz, borsanın belirli miktarda bir işlem hacmine sahip olabilmesi için borsa kullanıcıları tarafından verilen tokenların toplamından oluşur, ve herhangi birisi bir işlem yaptığında bu havuza katkı sağlayan kullanıcılar ekstradan token kazanımı elde eder. Ancak her borsada olduğu gibi herhangi bir işlem yapıldığında havuzdaki işlem çiftlerinin değeri ve miktarı değişir.

Uniswap’in temel avantajlarından bazıları, kullanımının diğer merkezi olmayan borsalara göre çok daha az karmaşık olmasıdır.

Uniswap Ne Zaman Kuruldu? Uniswap V2 Nedir?

Uniswap.org Kasım 2018’de yayına girdi, ve kurucusu Hayden Adams, Ethereum‘un kurucu ortağı Vitalik Buterin‘in otomatikleştirilmiş piyasa yapıcıları hakkında yazdığı bir gönderiden ilham aldığını söyledi.

DeFi projeleri için en büyük gelişmelerden biri, Uniswap V2’nin piyasaya sürülmesiyle geldi, bu da ETH’nin artık likidite havuzundaki iki varlıktan biri olmasına gerek olmadığı anlamına geliyor.

Daha basit kelimelerle özetlemek gerekirse, Uniswap Ethereum ağı üzerinde çalışan bir merkezsiz borsa olduğu için tüm işlem çiftleri Ethereum ile alım satım sürecine giriyordu. Ancak DeFi gelişmeleri ile birbiri ile ilgisi olmayan iki tane ağın birbirine bağlanabiliyor olması Uniswap’ın sadece Ethereum ile değil BTC, NEO, EOS, XRP gibi projelerle işlem çifti açabileceği anlamına geliyor. Çünkü sonuç olarak sarılmış BTC olarak geçen wBTC de Ethereum ağı üzerinde hareket edebilecek. Bir bakıma Ethereum ağı üzerinde BTC hareket ettirebileceksiniz.

Sonuç olarak, token takası artık doğrudan ERC-20 tokenleri arasında gerçekleşebilir ve toplam işlem sayısını ve bunlarla ilişkili gaz ücretlerini azaltır.

UNI Token Nedir?

Eylül 2020’nin ortalarında Uniswap, UNI adlı kendi kripto parasını duyurdu. Lansman sırasında, Uniswap kullanan her bir kişi 400 UNI tokenı ile ödüllendirildi.

Son dönemlerdeki Uniswap kullanımının artışı ve potansiyelinin görülmesi ile birlikte airdrop alan kişiler ortalama 3.350 dolar civarında para kazanmış oldu.

Genesis’te – yani başlangıç aşamasında toplam 1 milyar UNI basıldı – bunun% 15’i geçmiş ve şimdiki kullanıcılara tahsis edildi. Bu arada,% 40’ı çalışanlar, yatırımcılar ve danışmanlar arasında paylaştırıldı.

Token lansmanının SushiSwap’ın 1 milyar dolar civarındaki fonunu kendi DEX‘ine çekmek istemesi ile birlikte tetiklendiği belirtiliyor.

Adım Adım Uniswap Kullanım Rehberi

1. Uniswap uygulamasına gidin.

2. MetaMask gibi bir Ethereum cüzdan bağlayın.

3. Açılan menüden işlem çiftini seçin.

4. Swap – Değiştir butonunu tıkladıktan sonra, işlemi bir açılır pencerede kontrol edin ve ardından isteği doğrudan cüzdanınızdan onaylayın.

5. Daha sonra, işlemin Ethereum blok zincirinde tamamlanması için biraz beklemeniz gerekiyor. İşlemi takip etmek için Etherscan.io’yu kullanabilirsiniz.

 

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin