Airdrop Nedir?

airdrop

Airdrop, bir blockchain projesinin yatırımcıları ya da komunitisi için ücretsiz token ya da coin dağıtması anlamına geliyor. Daha detaylı olarak, yeni üretilen/üretilecek olan coinlerin kripto para dünyasında tanıtımını yapmak suretiyle coinin geniş bir kitle tarafından tanınmasını sağlamak,  üretilen/üretilecek coinin arkasında duracak sağlam bir topluluk oluşturmak gibi farklı stratejik amaçlar doğrultusunda bir kısmının ücretsiz olarak dağıtılması işlemine verilen isimdir.

Yani kelimenin tam anlamı ile gökten düşen coinler.

Airdrop’lara Nasıl Katılırım?

Airdroplar farklı şekillerde yapılabiliyor. Bunlardan ilki fork sonucu oluşan yeni coinlerin cüzdanlara gönderilmesi. İkincisi ise ICO sürecindeki bir coin’in tanıtımının yapılması için belirli görevleri (tweet atmak, blog yazısı yazmak vs.) yapmak.

Fork sonucu oluşan coinlerin cüzdanınıza glemesi için bu çatallanmayı destekleyen bir cüzdan ya da borsa hesabı üzerinde coinlerinizi tutmanız gerekiyor. Örnek vermek gerekirse Bitcoin’in çatallanması (forku) sonucu oluşan airdrop’undan faydalanmak için cüzdanınızda Bitcoin tutmanız yeterli.

İkinci durum üzerinden katılım için ise sıkı takip etmeniz gereken bazı kanallar var.

Airdrop yapacak olan coin üreticileri bitcointalk forumu üzerinden, kendi websiteleri veya farklı iletişim kanalları üzerinden duyuru ile katılım şartlarını açıklarlar. Aynı zamanda sitemiz üzerinde ICO Takvimi sayfasını takip ederek de haberdar olabilirsiniz. Belirtilen katılım şartlarına uygun profile sahip kişiler, açıklamada belirtilen yolları takip ederek airdrop’a katılım sağlayabilirler. Koşulsuz herkese dağıtım yapılabildiği gibi, bitcointalk forumunda belli üyelik statüsüne erişmiş üyeler, telegram ve slack kanallarına üyelik, twitter hesabı üzerinden twit atılması,facebook paylaşımı gibi farklı talepleri karşılayan üyelere de dağıtım yapılabiliyor. Aynı zamanda Bounty0x platformu üzerinden de çeşitli uygulamalarını bulabilirsiniz.

Airdrop’lar Güvenli Mi?

Birçok coin projesi gerek reklam gerekse yatırımcıları daha baştan arkalarına alma düşüncesi ile airdrop yapmaktadır. Ancak dikkat etmeniz gereken en önemli husus güvenilir bir kripto cüzdan oluşturmanız, ve kesinlikle yani gizli anahtar kelime bilgilerinizi hiçbir projeye ya da kişiye vermemeniz gerektiğidir. Bazı sahte airdrop projeleri sizden private key (cüzdanınıza ait özel anahtar kelime) bilginizi istemekte, ve ancak bu şekilde size airdrop yapabileceğini belirtmektedir. Bu gibi aldatmacalara kanmamanız yatırımlarınızı tuttuğunuz cüzdanınızın güvenliği açısından çok önemlidir.

Sadece airdrop uygulamalarına katılabilmek için ayrıca bir kripto cüzdan oluşturmanız tavsiyemizdir.

Son Tavsiyeler

Airdrop’un temel amacını potansiyel müşteriler edinmek ve piyasaya yayılması planlanan koinin doğrudan hedef kitleye odaklanarak reklamının yapılması olarak adlandırabiliriz. Yani aslında piyasayı canlandırmaya yönelik bir hamle.

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin