Bounty Nedir? Bounty Programlarına Nasıl Katılınır?

Herhangi bir pazarlama stratejisinin temel hedeflerinden biri, ürün / hizmet için mümkün olduğunca fazla pazar penetrasyonu sağlamaktır. Böylece, birçok kişi şirket hakkında, ne sundukları ve ürün ve hizmetleriyle nasıl etkileşimde bulunacaklarını öğrenirler. Bu durum söz senettir anlayışını ön planda tutarak yatırımcıların şirketin sözüne güvenmesini ve satışların artırılmasını sağlar. Dijital çağın başlangıcından bu yana bir işletmeyi tanıtmak için internet tabanlı platformların kullanımı pazarlama dünyasının en önemli vurgusu haline geldi. programları da dünyasının vazgeçilmez bir pazarlama unsuru haline geldi.

Bounty Programı Nedir

Bounty bir platformun kullanılmasından dolayı kullanıcılarını ödüllendirmesi, ve henüz platforma adım atmamış kullanıcıları çekmesi için yapılmış bir ödüllendirme mekanizmasıdır.

Dijital dünyadaki Bounty oluşumu ilk olarak oyun üreticilerinin oyun platformlarının geliştirilmesi ve daha fazla sayıda oyuncunun platforma katılması için düzenlenmiştir.

Genel mantık platformda verilen belirli görevleri yaparak çeşitli bounty’leri kazanabilmeniz üzerine kuruludur. Yani bir çeşit takas platformu olarak değerlendirilebilir. Şirket belirli görevler oluşturur, bu görevleri yapmanız karşılığında da size bir ödül verir. Bounty birçok şirket için gerçek bir reklam aracıdır.

Kripto para dünyasında da bounty kavramı herhangi bir ICO kampanyasının neredeyse ayrılmaz bir parçası haline geldi. Son zamanlarda neredeyse her ICO projesi ayrıca bir bounty kampanyası yapmaktadır. Bounty programı sırasında ICO’lar pazarlama, hata raporlaması ve hatta para birimi çerçevesinin yönlerini geliştirmek için çeşitli görevler için bounty sistemini kullanır. Ödül kazanımı genel olarak programı yapılan coin cinsinden olur. Kimi zaman fiat para birimi olarak da ödül dağıtılsa da bu seçenek oldukça azdır. Ödül programları hem proje başlangıcı için reklam düzenlenmesi hem de katılımcılar için büyük miktarlarda gelir sağlaması sonucu kripto para dünyasında önemli bir yere sahip olmuştur.

Proje daha ICO aşamasında iken belirli miktarda coin bounty için ayrılarak satışa çıkarılmaz. Sadece belirli görevleri yapan kullanıcılar arasında paylaştırılır.

Bounty Çeşitleri

Bounty uygulamaları genel olarak ICO öncesi ya da ICO sonrası oalrak ikiye ayrılır. Kimi örnekler olsa da çoğunlukla ICO sürecinde bu kampanyalara yer verilmez.

ICO Öncesi Bounty Çeşitleri

Adından da anlaşılacağı gibi, bunlar gerçek ICO’dan önce yürütülen ödül programlarıdır. Bu aşamadaki ödül programları genellikle ICO projesinin sosyal medya platformlarında daha iyi bir varlık sağlayabilmesi için yapılırlar. Bu gibi ödüllerin amacı, katılımcılar çeşitli aktiviteleri gerçekleştirmeye gittikçe, çevrelerindeki insanlar kripto para birimiyle ilgili daha fazla bilgi sahibi olmaya başlıyorlar. Sosyal medya, blog yazımı ve Bitcointalk imza kampanyası bu tipe birer örnektir.

  • Sosyal Medya Kampanyası

Facebook, Twitter ve Reddit gibi platformlarda proje sayfalarının takip edilmesi, bazı tweetlerin retweet edilmesi ve bazı etkinliklerin paylaşılması istenen ödül kampanyası tipidir. Retweet, paylaşım gibi durumlar için sosyal medya üzerinde meydana getirdiğiniz etkileşim sonucu ödüllendirilirsiniz. Yani paylaşımınızı kaç kişinin gördüğü önemlidir.

  • Blog Yazılması Kampanyası

Çok sayıda takipçisi ve okuyucusu olan blogları olan katılımcılar içindir. ICO ödül programları, blog yazarlarına bloglarında ICO hakkında öne çıkan makaleler yazmaları için ödüller sunabilir. Tıpkı sosyal medya ödülü gibi, ödüller de makalelerin ve blog yazılarının etkileşim düzeyi üzerinden ödüllendirilirsiniz.

  • Bitcointalk İmza Kampanyası

Birçok ICO için en popüler ödül tipidir. Sadece Bitcointalk kullanıcılarının katılabildiği bir kampanya tipidir. ICO ekibi içine gömülü bir kod içeren bir imza çıkarır. Bu imzayı profiline ekleyen katılımcıların forumdaki sıralaması aldıkları payların sayısını belirler. Çoğu ödül programı için, sadece Jr. ve üstü seviyeye sahip kullanıcılar kampanyaya katılabilir.

ICO Sonrası Bounty Çeşitleri

ICO süreci tamamlandıktan sonra oluşan komuniti fikirleri ile birlikte projenin özelliklerinin geliştirilmesi aşaması başlar. ICO sonrası ödül programları, proje topluluğundan gelen geri bildirimler ile projeyi iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Post-ICO ödül programlarının en popüler tipleri Whitepaper çevirmenliği ve hata avı tipidir.

  • Çevirmenlik Kampanyası

Bu, kripto para projesine ait tüm belgeleri tercüme etmenin yanı sıra farklı forum gruplarını denetlemeyi içerir. Japonca, Fransızca, İspanyolca, TürkçeFelemenkçe ve Almanca gibi dillerdeki ana dil konuşanlar için mükemmel bir ödül programıdır. Ortak çeviri faaliyetleri arasında kripto para birimi web sitesi, whitepaper ve Bitcointalk Anons sayfası çevirileri yer alır.

  • Hata Avı Kampanyası

Blockchain projelerinin en önemi özelliği hataya yer vermemeleridir. Bunun için kısıtlı bir grup ile çalışmaktansa topluluğun yardımı ile hareket etmek her zaman daha kolay olmuştur.

Bounty programları ICO öncesi ve ICO sonrası olarak ikiye ayrılmasına rağmen kesin bir kural bulunmamaktadır. Proje sahipleri hangi ödül tipini ne zaman kullanmak isterse kullanabilir. Yukarıda anlatımı yapılan kısım şu ana kadar yapılan bounty programların ortak bir araştırması sonucu çıkarılmıştır.

Bounty’lere Nasıl Katılınır?

Bitcointalk forumu kripto para piyasasının merkezine yerleşmiş bir platform olduğundan dolayı neredeyse tüm ICO projelerinin bounty sayfaları bu forumda oluşturulur. Ancak Bitcointalk platformunda parça parça yer aldığından dolayı yeni bir projenin takibini yapmak göreceli olarak zordur. Bunun için de bounty programlarının bir araya toplandığı bazı platformlar mevcuttur. Bu durumu kolaylaştırmak içinse icodrops bounty listesi, bountylord ya da bounty0x coin’ine ait bounty platformunu kullanabilirsiniz.

Resim kaynağı: google

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin