Ethereum yazılımcıların blockchain sistemine kolayca uygulama ve proje geliştirmelerini sağlayan bir sistem olarak hizmet vermektedir. 2014 yılında gerçekleştirdiği ICO sürecinden beri popülerliği her geçen gün artmış ve son dönemde kripto marketteki en popüler coin’lerden birisi olmuştur. Kendi blockchain’ini oluşturduktan sonra madenci ödülleri, smart contract servisleri ve daha birçok özelliği ile projelerini bir ICO gerçekleştirerek kripto markete sokmak isteyen yazılımcıların çoğu zaman ilk tercihi olmuştur. Böylece kendi coinlerini çıkarmak isteyen geliştiriciler başka bir blockchain ağına ihtiyaç duymadan tokenlarını Ethereum ağı üzerinden ücretlendirmekte ve transfer edilebilir hale getirmektedir.
Ethereum ağı üzerine üretilen tokenlar bu durumda bir nevi smart contract görevi görmekte, projeye bağlı olarak gerçek dünyadan bir varlık olarak da nitelendirilmektedir. Bir açık kaynak kodu olarak çalışan Ethereum ağı üzerinden bu tokenların transferi sırasında madenciler gelir elde edebilmekte, ya da henüz markete katılmamış Ethereumları kazabilmektedir.
Üretilen bu tokenların borsalara transfer edilebilmesi, kripto cüzdanlarda saklanabilmesi ve farklı cüzdanlara transfer edilebilmesi için sahip olması gereken bir standart söz konusudur. Bu standart ile birlikte transferi yapılan tokenların borsalar ve cüzdanlar tarafından hangi blochain ağında kontrolünün yapılması gerektiği konusunda ipucu verir. Ethereum ağı için düzenlenen standartlardan en önemlisi ise ERC-20 standardıdır.
ERC-20 Token Geliştiricileri
ERC-20 Standardı Ethereum ağı üzerinde çalışan tüm tokenlar için bir takım hazır kurallara sahiptir. Bu kurallar dahilinde proje sahipleri ve yazılım geliştiricileri kendi tokenlarının Ethereum ağına uygun şekilde çalışmaları için belirli bir çerçeve içerisinde hareket etmektedir. Bu kurallar yazılımcıların Ethereum ağına oldukça kolay bir şekilde projelerini geliştirmelerine ve hayata geçirmelerine olanak sağlar. Yani bu kurallar bir kısıtlamadan ziyade daha çok kolay bir şekilde proje geliştirilmesine olanak sağlayan kurallar bütünüdür.
OmiseGo(OMG), EOS, Salt, Basic Attention Token(BAT), Power Ledger(POWR) ERC-20 standartlarına uygun olarak Ethereum ağını kullanan bazı önemli örneklerdir.
Son dönemlerde ICO süreçleri çoğunlukla Ethereum Ağı üzerinden çıkarılmaktadır.
ERC-20 Tokenların 6 Önemli Fonksiyonu
ERC-20 standardına sahip tokenlar Ethereum ekosistemi üzerinde çalışan diğer tokenların da anlayabilmesi için 6 önemli fonksiyonaliteye sahiptir. Belirli bir adresteki token sayısını görebilmek ve hatta toplam üretilen token sayısını görebilmek gibi farklı kullanımları olan bu özellikler şu anda Ethereum ekosisteminde çalışan smart contractların neredeyse %99’unda vardır. Bu 6 fonksiyonaliteden başka ERC-20 tokenlarda 2 adet sinyal özelliğinin de olması söz konusudur. Ethereum geliştiricilerinin ortaklaşa aldığı karar sonucu Ethereum ağı üzerinde çalışan tokenların belirli bir standarda uyması sonucu normalize olmaları için 6 fonksiyonalite ile birlikte bu 2 sinyal özelliğine de sahip olmaları gereklidir. Bu protokol ile birlikte Ethereum geliştiricileri ağ üzerindeki diğer smart contractlar ile de kolaylıkla çalışabilmektedir.
Bu kurallara uygun olarak çalışan tokenlar Ethereum’u destekleyen tüm cüzdanların aynı zamanda Ethereum ağı üzerinde çalışan tüm tokenları da destekleyebileceği anlamına geliyor. Yani örnek olarak MyEtherWallet kullanıcısı iseniz cüzdanınızda Ethereumlarınız ile birlikte aynı zamanda POWR, 0x, DRGN vb. Ethereum tabanlı tokenları da tutabilirsiniz.
Aynı şekilde bir MyEtherWallet cüzdanından bir başka MyEtherWallet cüzdanına bu tokenları transfer edebilirsiniz. Bunun için de sizin belirlediğiniz “yol parası” olarak çevrilen “gas price” ile elinizde bulundurduğunuz Ethereum’larınızdan ya da bir başka token üzerinden ödeme yapabilirsiniz.
Akılda tutulması gereken en önemli konulardan biri ise Ethereum’un ERC-20 standardı oldukça yeni bir protokol. Bu yüzden gelecek dönemlerde problemlerle karşılaşılabilinir. Ancak çok büyük bir komunitiye sahip Ethereum ağı bu problemleri oldukça hızlı bir şekilde çözüme ulaştırabilecek kapasiteye sahip. Nitekim halihazırda Ethereum geliştiricileri karşılaştıkları büyük olarak nitelendirilen problemleri oldukça hızlı bir şekilde çözerek yollarına devam ediyorlar.