MetaMask Nedir? Ne İşe Yarar? Güvenli Mi?

MetaMask piyasadaki en popüler kripto para cüzdanlarından birisidir. Basit ve güvenli yapısı MetaMask ile kısa zamanda yatırımcılarının vazgeçilmezleri arasında kendine yer buldu.

Peki ama MetaMask nasıl çalışıyor?

MetaMask Nedir?

MetaMask, Ethereum blok zincirine bağlanan bir para cüzdanı işlevi gören popüler ve yerleşik bir tarayıcı eklentisidir. MetaMask, kullanıcıların blok zincirinin tamamını cihazlarına indirmek zorunda kalmadan geniş bir merkezsiz uygulamalar (dApps) evrenine ev sahipliği yapan Ethereum ekosistemi ile etkileşime girmelerine olanak tanır. Bu nedenle, merkezi olmayan borsalara (DEX), oyun platformlarına, kumar sitelerine ve diğer birçok uygulamaya kolay erişim için en iyi Ethereum cüzdan çözümlerinden biridir.

Cüzdan, Chrome, Firefox, Brave ve Microsoft Edge gibi en yaygın kullanılan tarayıcılarla uyumludur. Ethereum’un yerel para birimi olan ETH‘yi depolamanın yanı sıra, MetaMask ayrıca protokolün ERC-20 ve ERC-721 standartlarına dayanan tokenleri de tutar. MetaMask, Aaron Davis ve blockchain şirketi ConsenSys tarafından kuruldu.

Kısa Bir Tarihçe ve Temel Özellikler

MetaMask, cüzdanın 2016 ve Eylül 2020’de yaratılması arasında 400.000 kullanıcıya hizmet verdi. Geçen Ekim ayında, aylık bir milyon aktif kullanıcıya ulaştı. 2019’dan önce, Ethereum çevrimiçi cüzdanı yalnızca Firefox ve Chrome için bir masaüstü tarayıcı eklentisi olarak mevcuttu.

Eylül 2020’de ConsenSys, Android ve iOS destekli mobil cihazlar için ilk resmi MetaMask mobil uygulamasını yayınladı. Bir güvenlik şirketi olan Least Authority tarafından yapılan bağımsız bir denetime göre, Ethereum çevrimiçi cüzdan, güvenlik ve tasarım açısından birinci sınıf özellikler ve işlevler sunuyor. MetaMask‘ı en iyi Ethereum cüzdanlarından biri yapan bir özellik, her kullanıcının cihazında şifreleri ve özel anahtarları güvenli bir şekilde saklayan olağanüstü şifreleme teknolojisidir.

Dahası, kullanıcıların birden fazla cüzdanı bağlamasına ve Ethereum ana ağı, büyük test ağları ve hatta Binance Akıllı Zincir (BSC) ana ağı arasında geçiş yapmasına olanak tanır.

MetaMask vs TrustWallet

Ethereum blok zinciri ile uyumlu bir diğer cüzdan ise MetaMask ile bazı temel farklılıkları olan Trust Wallet. Örneğin, MetaMask hem tarayıcı hem de mobil tabanlı cüzdan iken, Trust Wallet yalnızca mobil cihazlarda kullanılabilir. Ayrıca Trust Wallet, Ethereum ve varlıklarından daha fazlasını destekler. Kullanıcılar, ETH, Bitcoin (BTC), Litecoin (LTC) ve Ripple (XRP) dahil olmak üzere daha geniş bir dijital para birimi yelpazesini depolayabilir.

Trust Wallet’ın diğer işlevleri arasında BTC satın alma, depolanan fonlarda faiz kazanma, değiştirilemez token (NFT) ekosistemi ile etkileşim, kripto fiyatlarını izleme ve bir kripto para birimi değişimi olarak hareket etme yeteneği bulunmaktadır.

MetaMask Nasıl Kurulur ve Kullanılır

Cüzdanı kullanmaya başlamak için doğru tarayıcı eklentisini yüklemeniz gerekir. Kurulum süreci ve kullanımı, kullandığınız tarayıcıdan bağımsız olarak neredeyse benzerdir.

Başarılı bir kurulumdan sonra, beliren iletişim kutusunda Başla düğmesine tıklayın. Bu sizi otomatik olarak Cüzdan Oluştur seçeneğine götürür.

Bir sonraki iletişim kutusunda, MetaMask’ı İyileştirme ye yardımcı olmayı kabul edebilir veya katılmayabilirsiniz.

Ardından, bir şifre oluşturmanız istenecektir. MetaMask, harf, sayı ve semboller dahil olmak üzere en az sekiz karakterden oluşan güçlü bir parolayı kabul eder. Oluştur a basın ve ardından 12 kelime içeren çekirdek yedekleme ifadesini (mnemonic) yazın.

Her zaman bir tohum cümle yazmanız ve bunu diğer taraflardan güvenli bir yerde saklamanız önerilir. Ayrıca, tohum kurtarma olarak da adlandırılan yedekleme ifadenizin dijital bir kopyasını asla saklamamanız şiddetle tavsiye edilir. Herhangi biri ona erişim sağlarsa, tohumu başka bir cüzdana aktararak ve paranıza tam erişim sağlayarak cüzdanınızı temizleyebilir.

Yedekleme ifadesi, parolanızı unutmanız, cihazınızın hasar görmesi veya MetaMask‘ı başka bir cihazda açmak istemeniz durumunda cüzdanınızı kurtarmanın tek yolu olacaktır. İleri düğmesine tıklamak sizi gizli Yedekleme İfadesi onay sayfasına götürür.

Burada, ifadeyi tam olarak sunulduğu sırayla girmeniz gerekir. Daha sonra Onayla yı tıklayın.

Başarılı bir onaydan sonra, kurulum işlemi sizi kurulum işlemini tamamlamak için Tümü Tamamlandı seçeneğine tıkladığınız son sayfaya götürür. Sonuç olarak, otomatik olarak oturum açarsınız ve Ethereum ekosistemiyle arayüz üzerinden etkileşime geçmeye hazır olursunuz.

Oturumu kapattığınızda, tarayıcınızdaki MetaMask simgesine tıklayın ve cüzdana tekrar erişmek için oturum açma kimlik bilgilerini kullanın. Simge genellikle tarayıcının sağ üst köşesinde görünür.

Cüzdanın içinde, Varlıklar sekmesinden paranıza erişebilir ve Etkinlik bölümünden etkinliğinizi takip edebilirsiniz.

MetaMask‘ta bir işlem, alıcının Ethereum adresini, göndermek istediğiniz miktarı ve ödemeye hazır olduğunuz gaz maliyetini girmenize olanak tanıyan Gönder seçeneğiyle başlar.

MetaMask’ı Android veya iOS‘ta kullanmak için MetaMask mobil uygulamasını Android için Google Play Store’dan veya iOS için App Store‘dan indirmeniz ve komut istemlerini izlemeniz gerekir. Mobil sürüm, masaüstü tarayıcı tabanlı uzantılarla aynı işlevleri sağlar. Bu nedenle, güvenli girişler, anahtar kasalar, hesaplar sağlar ve kullanıcıların Ethereum tabanlı dApp‘lere göz atmasına izin verir.

Sıcak bir cüzdan olmasına, yani internete bağlı olmasına rağmen, MetaMask, Ledger, CoolWallet, KeepKey ve Trezor gibi soğuk cüzdanlarla bağlantı kurmayı kolaylaştırır.

MetaMask Aracı Ücretleri Ne Kadar?

MetaMask, Ethereum ağının durumuna bağlı olarak her işlem için varsayılan bir gaz ücreti sağlar. Ek olarak, kullanıcılara, parametre özelleştirmesine izin veren gelişmiş bir sekme aracılığıyla gaz ücretlerini ve gaz limitlerini değiştirme seçeneği sunulur.

Ücretler ve limitler arasındaki fark, ücretlerin işlemlerin maliyeti olması, gaz limitlerinin ise bir kullanıcının tek bir işlem için bahse girmeye istekli olduğu en yüksek işlem maliyetleridir. İşlem ücretlerinin, ikinci en büyük merkezi olmayan blok zincirinde işlem işleme hızını belirlediğini unutmayın.

Fiyatlar ne kadar yüksekse, onay süresi o kadar hızlıdır ve bunun tersi de geçerlidir. MetaMask, gaz ücreti seçeneklerini En Hızlı, Hızlı ve Yavaş olarak ayırır.

Gaz ücretleri, 2021’de bugüne kadar büyük bir sorun olan ve ağının çözmesi için büyük bir engel olan Ethereum blok zincirindeki tıkanıklığa bağlıdır. Gaz ücretlerinizi MetaMask tarafından sağlanan varsayılan ücrete göre çok düşük ayarlarsanız, işleminizin takılma ve asla onaylanmama ihtimalinin yüksek olduğunu unutmayın.

Sonuç

MetaMask’ın çevrimiçi yapısı, Trezor ve Ledger gibi soğuk depolamalı çevrimdışı cüzdanlara kıyasla güvenlik düzeyini sınırlar; ancak hem masaüstü hem de mobil platformlarda kolay kurulumu ve kullanılabilirliği sayesinde Ethereum dApp dünyasına erişim kolaylığı açısından diğer cüzdanları geride bırakıyor.

Aslında, MetaMask tarayıcı uzantısı olmasaydı, DeFi sektörünün bu ölçüde nasıl çoğalacağını hayal etmek zor.

Ek olarak, cüzdanın ortalama ücretlerin üstünde veya altında gaz limitini belirleme seçeneği, kullanıcılara işlemlerinin ne kadar hızlı işleneceğini ve ne kadar ücret ödemeleri gerektiğini seçme özgürlüğü verir; çoğu kripto cüzdanında bulunmayan bir işlevsellik.

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin