Wanchain Türkiye Ekibi ile Soru-Cevap

Wanchain son günlerdeki anlaşmaları ile birlikte tüm dikkatleri üzerine çekmiş durumda. Siz değerli okurlarımız için Türkiye adminleri ile birlikte bir Soru-Cevap etkinliği düzenledik.

Wanchain Türkiye Telegram Grubuna buradan erişebilirsiniz.

Keyifli okumalar.

Coin Haberleri: Klasik bir soru ile başlayalım. Wanchain denince aklımızda ne canlanmalı? Wanchain’i tek bir cümle ile bize özetleyebilir misiniz?

Wanchain TR: Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki kripto para dünyasında Wanchain denince akılda canlanması gereken şeylerin herhangi bir sınırı yok. Wanchain, cross-chain ve olarak adlandırılan, farklı blok zincirlerinin birbirleri ile konuşmasını sağlayan bir aracı konumunda yer alıyor. Ayrıca gizliliği hat safhada tutacak olan private tx (coin/token gönderiminin diğer kişiler tarafından takip edilememesi) özelliği ile oyuna farklı yönde bir hareketlilik de katıyor. Ayrıca Wanchain’in kendisi bir blockchain. Yani Wanchain üzerinden proje geliştirmesi yapabiliyorsunuz. Daha anlaşılır bir dil kullanmak gerekirse yakın gelecekte Wanchain ağı üzerinden gerçekleştirilen ICO projelerini göreceğiz. Aynı Ethereum ve NEO örneklerinde olduğu gibi, farklı projelerin Wanchain üzerinden üretilebilmesi durumu yani. Ayrıca Wanchain PoS sistemini kullanacak. Yani elinizde WAN bulundurarak node kurabileceksiniz.

Tek bir cümle ile özetlemek gerekirse Wanchain’in kendi motto’sunu kullanabiliriz.

Wanchain to rule them all.

CH: Görünüşe bakılırsa Wanchain’in üzerinde konuşulması gereken oldukça önemli geliştirmeleri söz konusu. Bize biraz cross-chain ve interoperability özelliklerinden bahsedebilir misiniz?

Wanchain TR: Tabikide. Telegram grubumuzda da Wanchain’in en çok merak edilen özelliklerinden birisidir bu. Zira PoS da dahil olmak üzere bir çok konu ile bağlantısı var.

Cross-chain ve interoperability tam anlamı ile blockchain projelerinin birbirleri ile konuşabilmesi ve bir arada çalışabilmelerini sağlıyor. Örneğin bugün Wanchain ağında Bitcoin ve ağları desteklenmektedir. Yani Bitcoin ve Ethereum ağları Wanchain ağı üzerinden birbirleri ile haberleşebiliyorlar. 15 Mart tarihinde gerçekleşecek olan Wanchain Community Conference Call #Wanccc etkinliğinde ise EOS, Binance Chain, Litecoin ya da Ripple ağlarından birisi daha açıklanacak. Yani Wanchain ağına entegrasyonu gerçekleştirilecek. Bir diğer anlamı ise, Bitcoin ve Ethereum’dan sonra bu 4 chainden bir tanesi ile daha konuşabileceğiz.

Üstelik sadece chain entegrasyonu ile de sınırlı değil bu durum. Wanchain aynı zamanda entegrasyonu yapılan ağların protokollü tokenlarına da destek veriyor. Yani hepsine olmasa da bir kısmına. Örneğin şu anda Wanchain ağında GUSD, MKR, DAI gibi bazı ERC20 tokenlar da destekleniyor. Yani bu tokenlar da Wanchain ağı üzerinde hareket edebilir konumda.

Örneğin bir sonraki blockchain entegrasyonunda NEO‘nun eklendiğini düşünelim. Bu şu anlama geliyor. Bundan sonra Wanchain ağında NEO ile birlikte bazı NEP5 tokenlar da dolaşıma girecek.

CH: Blockchain ağlarının birbirleri ile konuşabilmesi durumunu biraz daha detaylandırabilir miyiz?

Wanchain TR: Basitçe şöyle açıklayabiliriz. Wanchain cüzdanınıza Bitcoin ve Ethereum transfer edebileceksiniz. Yani Wanchain cüzdan adresinize gönderdiğiniz Bitcoin ve/veya Ethereum’larınızın bir karşılığı olacak, ağda kaybolmayacaklar. Bitcoin ile bir alışveriş yapmak istediğinizde de Ethereum karşılığında bir ürün satmak istediğinizde de sadece Wanchain ağını kullanabiliyor olacaksınız.

CH: Cross-chain ve interoperability örneklerini artırabilir miyiz? Bu özellikler daha farklı ne gibi alanlarda kullanılabilir?

Wanchain TR: Cross-chain ve interoperability’nin kripto para piyasasına nefes aldıracak en önemli kullanım alanı DEX‘ler.

Merkezsiz borsaların en önemli dezanavtajları malesef ki tek bir blockchain altyapısı ile çalışabilir olmalarıdır. Eğer Switcheo gibi farklı blockchainlere destek sağlamak istiyorsanız hummalı bir çalışma gerçekleştirmeli, ve ürününüzün sürekli olarak bakımına dikkat etmelisiniz. Zira destek verdiğiniz ağların herhangi bir problemi tüm sistemin durmasına sebep olmaktadır.

Wanchain tam da bu noktada devreye giriyor. Wanchain’in platform olarak verdiği destek sayesinde herhangi bir borsanın WAN altyapısına geçmesi Wanchain tarafından entegrasyonu gerçekleştirilen tüm coin ve tokenların otomatikman borsa tarafından desteklenmesi anlamına geliyor.

Şu an için örnek vermek gerekirse WAN altyapısını kullanarak açılan bir DEX otomatik olarak Bitcoin, Ethereum, GUSD, USDC, TUSD, Curve, Link, Loopring, AURA, DAI ve MKR coinlerini listeleyebilecek, dahası bu coinlerin pairlerini açılabilecek.

Bu arada Loopring demişken şuna da değinmek gerekir diye düşünüyoruz. Loopring ile geçtiğimiz günlerde bir anlaşma yapıldı ve Loopring WAN altyapısını kullanacak olan ilk DEX olacak.

Bildiğimiz üzere Switcheo’da WAN altyapısına geçmek için çalışmalarına başlıyor.

Bir başka örnek vermek gerekirse çoğumuz Crypto Kitties isimli oyunu biliyoruz. Ethereum ağı üzerinde çalışan bir oyun bu. Oyunda bazı kedi karakterleriniz oluyor, belirli görevlere gönderiyorsunuz ve karakterlerinizi geliştiriyorsunuz. Ayrıca oyunda size sağlanan bazı itemları (sadece oyunda kullanılabilen eşyaları) alıp satabiliyorsunuz. Böylece Ethereum kazanabiliyorsunuz.

Wanchain’in cross-chain ve interoperability özelliğinin en büyük getirisi bu gibi durumlarda ön plana çıkıyor.

Eğer Crypto Kitties oyunu Wanchain üzerinde geliştirilmiş olsaydı sadece Ethereum ile çalışmak yerine Wanchain tarafından desteklenen tüm coinler/tokenlar ile ödeme yapılabilir bir durumda olacaktı. Bu durum gerek oyun gerekse kurumsal/bireysel çözüm sağlayıcıları yani dApp geliştiricilerine çok daha geniş bir alana yayılma imkanı tanıyor.

Neden pazara sürmek istediğim bir çözüm için sadece Ethereum ile ödeme alayım ki?

Bir başka deyişle neden hem dolar hem euro hem de sterlin ile ödeme alabilmek varken sadece dolara bağlı kalayım?

CH: Oldukça güzel görünüyor. Peki cross-chain ve interoperability’nin PoS ile ilgisi nedir?

Wanchain TR: İşte burası oldukça önemli. Wanchain 4.0 geliştirmesi tamamlandıktan sonra – yani 2019 sonu – PoS sistemine geçecek. PoS sistemi ile node kurabilecek, Wanchain ağı üzerinden gerçekleştirilen tüm işlemlerden pay alabileceksiniz. Hatta şu anda da PoS sisteminin bir tanıtımı olarak düşünebileceğimiz bir pilot programı uygulanıyor.

Node kurabilmek için tabiki de belirli bir miktarda WAN sayısına sahip olmalısınız. Bu WAN’lar node kurulu olduğu ve çalıştığı sürece kilitli kalacak, yani dolaşımdan düşecek. Bu tam olarak şu anlama geliyor. Node kuran yatırımcılar pasif bir şekilde WAN kazanırken dolaşımdan düşen coinler sebebi ile dolaşımdaki WAN sayısı oldukça az kalacak.

CH: Node sistemi tam olarak nasıl işleyecek? Node kurabilmek için kaç adet WAN tutmamız gerekiyor?

Wanchain TR: Wanchain üzerinde çalışacak 4 çeşit node var.

  • Masternode
  • Vouchers (cross-chain işlemlerini onaylayacak olan nodelar)
  • Storeman (WAN ağı üzerindeki tokenların hareketlerinden sorumlu nodelar. Her bir token için 21 adet storeman node’u olacak)
  • Validator (WAN ağı üzerindeki hareketlerin doğruluğunu kontrol eden nodelar)

Her bir node çeşidi belirli miktardaki WAN’ın kilitli kalması ile işlem yapabilecek.

Henüz rakamlar belli değil, ancak önümüzdeki günlerde node sistemleri ile ilgili daha detaylı bir döküman yayınlanacak. Umuyoruz ki node kurabilmek için gerekli WAN sayısı bu dökümanda açıklanacak.

CH: Bildiğimiz kadarı ile bazı diğer projeler de cross-chain üzerine çalışmalar yapıyorlar. Wanchain’i bu projelerden ayıran en önemli özellik nedir? Çözüm sahipleri neden diğer projeleri değil de Wanchain’in cross-chain özelliğini kullanır?

Wanchain TR: Bu aslında sıkça sorulan bir soru. Ve muhtemelen cevabı en kolay sorulardan bir tanesi. Geçtiğimiz aylarda Wanchain VP Li Ni de bu konu hakkında bir AMA (Soru Cevap seansı) gerçekleştirdi.

Cevaba gelince, şu anda Wanchain’in çözümünden başka hayata geçmiş bir cross-chain özelliği yok. Bu konu üzerine çalışan birden fazla proje var, ancak Wanchain bu konuda bir öncü. Ayrıca diğer projelere de bu konuda destek vermeye ve birlikte çalışmaya her zaman hazırlar.

CH: PoS sayesinde oldukça heyecanlı günler yaşayacağız anlaşılan. Peki Wanchain 4.0 ile daha neler beklemeliyiz? Private TX özelliği blockchain teknolojisine ne gibi özellikler katacak?

Wanchain TR: Private TX yani diğer adı ile gizli transfer blockchain’de izlenemez olmanıza olanak tanıyan bir özellik. Örneğin bir alışveriş yapmak istiyorsunuz ancak bunun gizli kalmasını istiyorsunuz. Wanchain’in private tx özelliği sayesinde bu dileğinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Tüm olayı gizlilik olan projeleri kullanmayı tavsiye edebilirsiniz. Monero gibi.

Ancak, ya Bitcoin ile gizli bir transfer gerçekleştirmek isterseniz?

Daha önce de dediğimiz gibi, Wanchain to rule them all.

CH: Gerçekten çok önemli çözüm. Eminiz bir çok yatırımcı bu özellikten faydalanacaktır. Peki daha neler beklemeliyiz 4.0 ile birlikte?

Wanchain TR: Wanchain ekibi özellikle 4.0 ile birlikte kurumsal çözümlerin artacağına işaret ediyor. Örneğin geçtiğimiz günlerde dünyanın en büyük 7. telekomünikasyon şirketi olan Telefonica ile bir anlaşma imzaladılar ve Mobile World Congress’e Barcelona’ya gittiler. Bu kongreye katılan ilk blockchain projesidir Wanchain.

Kurumsal çözümler her zaman coinlerin daha çok kullanılmasına ortam sağlar. Bu sayede ayı piyasasından diğer projelerin etkilendiği kadar etkilenmezsiniz. Örneğin BNB, her gün kullanılan bir token olduğundan dolayı ayı piyasasından en az etkilenen projelerden bir tanesi. Wanchain’in de hedefinde özellikle kurumsal çözümler ile birlikte adaptasyonu artırmak, günlük problemlere daha fazla çözüm bulabilmek ve büyük bir komüniti oluşturmak.

1 YORUM

  1. Tonumu bir sorundandolayı resetlemiştim wanchain cuzdanımda yuklu idi tekrar wanchain cuzdani indirdim 12 cüzdan kurtarma kelimemi girdim lakin paramdan eser yok sorun ne olabilir wanchain cüzdan adresim budur 0x0bfa7b1543f1f14c5e71b6ddgeaa7af5d7271386

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin