Bitcoin Blok Yüksekliği Ne Demek? Açıklamalı Rehber

havayolu-bitcoin

Blok Nedir?

Bir blok, (BTC) ağındaki en son işlemlerle ilgili verilerin kalıcı olarak kaydedildiği bir dosyadan oluşur. Her blok, bir defterin sayfasına benzetilebilir, bloklar birlikte Bitcoin ağını destekleyen merkezi olmayan bir defter oluşturmak üzere zincirlenir.

Bu toplu işlemler, madenciler tarafından Bitcoin blok zincirine yeni bloklar olarak eklenmeden önce onaylanır. Bir bloğun yüksekliği/boyutu, her bir blokla doğrulanabilecek işlem sayısı için bir sınır oluşturur. Bu nedenle, daha büyük bloklar daha büyük hesaplama gücü gerektirir ve madencilik için daha uzun sürebilir. Sınırı geçen bloklar ağ tarafından reddedilir.

Bitcoin’in yeni emeklemeye başladığı dönemler olan bebeklik döneminde bloklar, her biri 36 megabayttan fazla işlem verisi taşımayacak şekilde sınırlandırılmıştı. Ancak, hem ağda tıkanmaya yol açan işlemsel spam tehdidini hem de olası dağıtılmış hizmet reddi (DDoS) saldırıları tehdidini engellemek için blok boyutu 14 Temmuz 2010’da 1 MB’a düşürüldü.

Bununla birlikte, ideal bir blok büyüklüğü ile ilgili evrensel bir uzlaşma bulunamamıştır ve bitcoinin geliştiricileri, ağ tarafından barındırılan işlemlerin, kısa bir süre sonra 1 MB sınırında bir artış lehine olduğunu savunarak, gelecekte kullanılabilir blok alanını aşabileceğini öngörmüştür. 1 MB’lık blok sınırının uygulanmasından bu yana, BTC ağı tarafından saniye başına işlenen işlem sayısı büyük ölçüde iki ila yedi arasında salındı.

Bitcoin Ağındaki Anlık İşlem Sayısı

Blok Boyutu Neden Önemli?

Bir bloğun büyüklüğü, Bitcoin ağının saniyede işlem yapabildiği işlem sayısında bir sınırlama getirir ve bu nedenle ağın ölçeklendirme kabiliyetini engellediği düşünülebilir. Bloklar dolduğunda, ağ tıkanır ve işlem ücretleri hatırı sayılır şekilde artar.

2013’ün başında, ortalama Bitcoin blok büyüklüğü yaklaşık 125 kilobayt idi. Mayıs 2015 itibariyle, artan yatırım ve kullanım sonucu 2013’ten bu yana blok boyutunda% 240’lık bir artışa yol açmıştı – 125 KB’den kabaca 425 KB’a – ancak, kripto ticaret aracı sağlayıcısı TradeBlock daha sonra blokların günde en az dört kez 1 MB limitine ulaştığını belirledi.

2015 yılına kadar, işlem verilerinin sınırına yakın blokların artması, işlemlerin işlenmesinde kayda değer bir yavaşlama ve ön plana çıkan ücretlerin artmasına ilişkin endişeler ile birlikte ana kripto para birimi zeitgeistini altüst etmeye başladı.

Sonuç olarak, işlemlerin işlenmesinde ortaya çıkan artmış ücret ve gecikmelerin BTC’yi destekleyen ana kuruluşlara zarar verdiği görülmüştür; topluluğun birçoğu ağ tıkanıklığının ve transfer maliyetlerindeki artışın Bitcoin’i bir değişim aracı olarak gereksiz kılacağından endişe duydu.

O zaman, TradeBlock “en azından başka türlü kabul edilebilir işlemlerin, ağdaki kapasite sorunları nedeniyle yılın başından bu yana% 3 oranında gecikmeli onaylar aldığını” tahmilemişti.

Blok Boyutu Neden Artırılmalı?

Yıllar boyunca Bitcoin, ücretleri azaltmak, saniyede daha fazla işlem yapmak ve geri kalan ana ödeme teknolojileriyle rekabet edebilmek için ölçeklendirilmesine olanak sağlamak için bir blok artışının gerekli olduğunu savunan çok sayıda teklif görüldü.

4 Mayıs 2015’te Gavin Andresen “Maksimum blok boyutunun neden acil hale getirilmesinin gerekli olduğu” başlıklı bir makale yayınladı, ortalama BTC bloğunun ortalama% 30-40 olmasına rağmen, blok büyüklüğü tartışmalarının algılanan ağırlıklarını daha da artırdı. Andresen’e göre:

Bekleyen işlem sayısı yeteri kadar artarsa, sonuç olarak verimli bir şey yapmamakla oldukça meşgul, doygun bir ağ olacaktır. Bunun muhtemel olduğunu sanmıyorum – insanların Bitcoin’i kullanmayı bırakmaları daha olası, çünkü işlem onayı giderek güvenilmez hale geliyor.

O ayın ilerleyen günlerinde Andresen, topluluğun blok büyüklüğünde bir artışın uygulanması ile ilgili fikir birliğine varmaması durumunda çalışmalarını alternatif müşteri Bitcoin XT’ye kaydırması gerektiğini belirtti. Bitcoin XT’nin 0.10 sürümü Aralık 2014’te Bitcoin Core geliştiricisi ve 1 MB blok limiti eleştirmeni olan Mike Hearn tarafından lanse edildi.

4 Haziran 2015’te Andresen, madencilerin ve node sahiplerinin, “madencilerin yüksek işlem ücretlerinin ne kadar artması gerektiğini görmeleri gerektiğini” savunarak, blokların boyutuna özerk bir şekilde karar vermeleri gerektiğini savundu.

12 Haziran 2015’te, büyük Çin madencilik havuzları F2pool, BTCChina, Antpool, Huobi ve BW tarafından imzalanan 8 MB’lık giriş bloğunu talep eden bir açıklama, daha büyük bloklar için uluslararası talep olduğunu ortaya koydu.

22 Haziran 2015’te Andresen, sabit bir megabaytlık maksimum blok büyüklüğünün, zaman içinde öngörülebilir bir oranda büyüyen maksimum büyüklükle değiştirilmesini öneren Bitcoin İyileştirme Önerisi (BIP) 101’i yayınladı.

BIP101 Nedir?

BIP101, maksimum blok büyüklüğünün, Ocak 2036’ya kadar her 730 günde bir iki katına çıkmadan önce, 11 Ocak 2016 tarihinden itibaren 8 MB’a çıkarılmasını öneren fikir birliğidir.

8 MB limitinin saniyede 24 işlemin işlenmesini kolaylaştıracağı tahmin edildi. BIP101 teklifi, önde gelen Çin maden havuzları da dahil olmak üzere BTC destekçilerinin büyük bir kesimi tarafından iyi karşılandı.

Bununla birlikte, Bitcoin topluluğu blok büyüklüğü konusunda fikir ayrılığından kaynaklı bölünmüş olarak kaldı. Bittorrent’in yaratıcısı Bram Cohen ile 23 Haziran 2015’te Cohen’in belirlediği işlem ücretlerinin lehine savunduğu Bitcoin’s Ironic Crisis başlıklı bir makale yayınladı. 1 MB’lık blok sınırının sürdürülmesinde piyasanın güçlü elleri:

Teklif edilen “sorun” un işlem fiyat limitine ulaşma limitini 1 megabayttan 20 megabayta yükseltmektir. Bu tür bir değişiklik doğrudan Bitcoin ethosuna doğru yapılmış bir harekettir.

Cohen, yüksek ücret prevalansının Bitcoin’in “gerçek değer sağladığını” kanıtladığını ve bu tür bir seçeneğin madencilere ağı güvence altına almak için sunacağı teşvikleri vurguladığını belirtti. Ayrıca, Cohen’e göre:

Uzun vadede Bitcoin için madencilik ödülleri tamamen ortadan kalkacak ve geriye kalanların tümü işlem ücreti olacak. İşlem ücretleri sorununu “çözmeyi” denemek, uzun vadede mükemmel yapılsa bile Bitcoin’in güvenliğini baltalayacaktır.

Hangi blok büyüklüğü artış teklifleri topluluk desteğini aldı?

Bitcoin XT, Bitcoin Unlimited, Bitcoin Classic ve Segwit2x, 2016 yılında en büyük topluluk desteğini alan Bitcoin blok boyutunu artırma girişimleri arasında yer aldı, ancak hiçbiri blok boyutu artışını başaramadı.

Ocak 2016’da BIP101, Bitcoin XT’nin protokolünden, bir kerelik blok büyüklüğünün 2 MB’a çıkarılması lehine kaldırıldı; 2017 Ocak ayına kadar, bir yıl öncesinden yaklaşık 650 iken, madenciler tarafından 30’dan az Bitcoin XT düğümü bakımı yapıldı. Bitcoin XT’nin çöküşüne rağmen, Ocak 2015’te piyasaya sürülen ve kullanıcıların blok boyutlarını işaretlemesine izin veren Bitcoin Unlimited gibi bir blok büyüklüğü artışına yönelik teklifler çoğaldı.

O zamanlar, Bitcoin Classic, 10 Şubat 2016’da başlatılmasının ardından en büyük topluluk desteğini kazanmış görünen blok büyüklüğünün artması için bir araç olarak ortaya çıktı. Önerilen çatallanma işlemi, bir kerelik 2 MB’lık blok büyüklüğünde bir artışı destekleyecekti. Wall Street Journal’dan Paul Vigna, teklifi “XT / Core tartışmasının küllerinden ortaya çıktı” olarak nitelendirdi. Hızlı bir şekilde destek almak için görünmesine rağmen, Bitcoin Classic madencilerin% 75’inden destek alamadı ve bu nedenle başarısız oldu. Bitcoin Classic, proje geliştiricilerin 2017’de zincirine destek sözü vermesinin ardından işlemleri durdurdu.

20 Şubat 2016’da, Bitcoin Roundtable – 2016’nın önde gelen işletmelerinin, borsalarının, cüzdanlarının ve madencilik havuzlarının çoğunu temsil eden bir konsorsiyum – Ayrılmış Tanığın tanıtımına zorlayacak Bitcoin blok zincirinin fork işlemi-çatallanması için ortak görüşe vardı.

SegWit Nedir?

SegWit, bir Bitcoin işleminden imza verilerini kaldırarak bir bloğun veri kapasitesinin artırıldığı bir yöntemdir. Bir işlemin belirli bölümleri kaldırıldığında, bir bloğa daha fazla işlem eklemek için kapasite sağlanmış olur. SegWit ile, her bir veri baytı bir bloğun sadece dörtte biri kadar sayılır, bir bloğun içine dört kez daha fazla transfer kaydedilmesini kolaylaştırır.

Bitcoin Fork’u Neden Yapıldı?

Topluluğun blok boyutunu artırma teklifiyle ilgili fikir birliğine varamaması, Ağustos 2017’de Bitcoin blok zincirinin bir geçirmesine neden oldu.

Blok büyüklüğü sınırında bir değişikliği savunan çok sayıda teklif değişikliği göstermek için gereken desteği toplamakta başarısız olmuş olsa da işlem ücretleri 2017 ortasına kadar fırladı. Ağustos 2015 boyunca, ortalama BTC işlem ücreti sadece 0,50 dolardı. Bununla birlikte, Haziran 2017 itibariyle, ortalama ücretler 10 kat artarak yaklaşık 5 ABD Dolarına yükseldi. Haliyle günde 5.50 doların altında yaşayan dünya nüfusunun yaklaşık yarısı ile yüksek ücretlerin BTC’yi dünyanın gelişmekte olan popülasyonları için tamamen kullanışsız hale getirdiği görüldü.

1 Ağustos 2018’de, Bitcoin Cash (BCH), BTC’den başarıyla ayrıldı ve Bitcoin ağını ikiye böldü. BCH, bir zorluk ayarlama algoritması uygulamasına ek olarak 8 MB’lık bir blok boyut sınırı getirdi. Fork ayrıca, 21 Temmuz 2017’de BTC’de etkinleştirilen Ayrılmış Tanık çatalının uygulanmasını da reddetti. BTC blok büyüklüğünü açıkça artırmak yerine, SegWit Ayrılmış Şahit işlemleri için 4 MB’lık bir “blok ağırlığı” getirdi.

Mayıs 2018 boyunca BCH, blok boyutunu 32 MB’a çıkarmak için bir çatallanma daha geçirdi. Ancak, daha sonra Kasım ayında rakip zincir Bitcoin SV’nin ortaya çıktığını gören bir ağ bölünmesinde bir kez daha sert bir çatallanma geçirdi. Başlangıçta 128 MB’lık bir blok boyutunu destekleyen Bitcoin SV’in Quasar yükseltmesi, Temmuz 2019’da maksimum blok boyutunu 2 gigabayt’a çıkardı.

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin