Gizli Kontrat (Secret Contract) Nedir? Ne İşe Yarar?

Akıllı kontratlar kriptosferde harikalar yaratmaya devam ediyor. Ethereum’dan sonra NEO, EOS, Cardano, Zilliqa ve daha bir çokları kendi çözümlerini uygulamaya başladı. Ancak tüm bu platformlar arasında hatırı sayılır oranda gizlilik eksikliğinden dolayı yatırımcıları projelerin çözümlerinin yeterli olup olmadığı konusunda tartışıyor.

Akıllı kontratlar doğası gereği gizlilik yerine transparan bir yapıya sahip olurlar. İsteyen herkes blok zincirindeki kayıtlı olan akıllı kontratları inceleyebilir ve içerisindeki verilere erişebilir. Akıllı kontratlar mevcut haliyle söz konusu bilginin açığa çıkması riski olmadan hassas bilgileri depolayamayacağından dolayı bu durum bir sorun teşkil etmektedir. Bu probleme çözüm olarak hassas bilgiler blockchain üzerinde tutulmak yerine açık kaynak kodlu olmayan yerlerde saklanmaktadır. Üçüncü kişilerin erişiminde problem teşkil etmeyecek veriler ise blok zincirinde depolanabilmektedir. Bu durum kimileri için bir problem değil iken kimi kullanıcılar/yatırımcılar bu durumdan oldukça rahatsız olmaktadır.

Akıllı kontratlar ile ilgili detaylı bilgiye bu yazıdan ulaşabilirsiniz.

ENIGMA Problemi Çözmeye Geliyor

Bu problemin çözümü olması için ENIGMA projesini başlattı. ENIGMA başta riskten korunma fonları sektörüne odaklanmış bir girişim idi, ancak proje sahipleri girişimi gizli kontratlar için bir protokol olarak yeniden isimlendirdi. Gizli kontratlar işlemin kötüye kullanılmasına ve şifrelenmiş kontrat hesaplamasına izin veren bir nevi değiştirilmiş akıllı kontratlardır.

ENIGMA geliştirme ekibi gizlilik alanına neden odaklandıklarını ise şöyle açıklıyor:

Gizliliği olmayan bir bir işe yaramaz. Gizlilik olmaksızın ise akıllı kontratlar işe yaramaz.

ENIGMA’nın teknolojisi ve fikri henüz çok yeni ve deneysel olarak adlandırılabilir. Hatta bunu teknik makalelerinde açıkca söylemektedirler. Ancak başarmayı hedefledikleri proje Blockchain dünyasında taşları yerinden oynatabilecek bir öneme sahip.

Bu tür yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesinin lineer olmayan ve devam eden yinelemeli bir süreç olduğunu kabul ediyoruz. Mevcut bir platformu basitçe unutmamakla kalmıyoruz – tamamen yeni ve önemli bir şey inşa ediyoruz.

Gizli kontratlar geliştiricisine tüm bilgileri saklama özelliği veriyor. Böylece önemli veriler diğer tüm herkesten gizlenebilecek. Yani Blockchain’in içeriğini kontrol eden herhangi birisi bu bilgilere erişemeyecek. Bu özellik ile birlikte bir merkezsiz uygulama geliştirici ekibi kullanıcıların verilerini merkezi sistemlerde saklama zorunluluğunu ekarte etmiş olacak.

ENIGMA diğer blockchain projelerinden tamamen farklı bir odak noktasına sahip. Başka hiçbir projenin daha önce girişmediği akıllı kontratlara ilginç bir yaklaşım sergiliyor. Projenin sunduklarının gerçek olması için ekibin önünde daha çok yol var.

Ekip 2020 yılına kadar tam olarak çalışan bir blok zincirine sahip olacağını düşünüyor. Yolda atacakları adımlar hakkında daha net fikir sahibi olmak için yol haritalarına buradan erişebilirsiniz. Gelecek günlerde gizli kontratların uygulanabilir bir teknolojik çözüm olup olmadığı ve daha fazla projenin gizli sözleşme geliştirmeye çalışıp çalışmayacağını hep birlikte göreceğiz.

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin