Stop-Loss (Zarar Durdurma) Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Stop-Loss yatırımcıların risklerini yönetmek için kullandıkları koruyucu bir önlemdir. Genel anlamda bakıldığında stop-loss bir yatırımcı için belirlenmiş maksimum zararı ifade eder. Yani günlük al-sat işlemlerinizde herhangi bir ani büyük düşüşten etkilenmemek için zarar sınırınız uyarınca stop-loss kullanabilirsiniz. Otomatik çalışan bir sistem olduğu için pozisyonu kontrol etmek zorunda değilsinizdir. Stop-loss ile risk yönetimi kayıplarınızı kontrol etmenizde oldukça büyük bir rol sahibidir.

Kripto para borsalarında fiyat hareketini büyük oranda tahminleyebilmek oldukça güçtür. Çünkü olağan borsaların aksine fiyata etki eden çok daha fazla parametre vardır. Alış Satış baskısı, trend yönü ya da dış etkenler diye tabir edilen büyük bir borsasının hacklenmesi ya da bir ülkenin paralar konusundaki tavrı konusunda açıklama yapması bir anda piyasanın yönünü değiştirebilecek güçtedir. Bunun da nedeni volatile denilen uçuculuk yüksektir. Yani kripto para piyasası henüz yeteri kadar stabil değildir.

Stop-Loss Nedir?

Stop emirleri açık bir pozisyona ilişkilendirilen bir limit emridir. Stop emirlerinin amacı işler birden tersine döndüğünde açık olan pozisyonunuzun göze alınabilecek bir zarardan kapatılması şeklinde çalışır. Yani çok güvenerek aldığınız bir anlık olarak kötü bir habere tepki vererek aşağı yönlü eğilime başladığında sizin belirlemiş olduğunuz fiyattan otomatik çıkış yapmanız anlamına gelir. Stop emirinizi iptal edebilir ya da değiştirebilirsiniz.

Örnek verecek olursak 1$’dan almış olduğunuz bir coin için %25 değer kaybını göze aldığınızı varsayalım. Stop-Loss sistemini %25 değer kaybı ile aktif ettiğiniz zaman almış oldğunuz coin’in değeri 0.75$ olduğunda sistem otomatik satış gerçekleştirecek ve daha fazla zarar etmeden çıkış yapmış olacaksınız. Yani aldığınız coinin göze alabileceğiniz riske göre satışını önceden ayarlamış oluyorsunuz.

Kripto para borsaları 7/24 aktif şekilde çalıştığından dolayı yatırımcılar global bir markette al-sat işlemi yapmış oluyor. Bu durum da yapılan yatırımlar için sürekli bir takip gerektiriyor. Zira Avrupa, Amerika ve ardından Asya art arda aynı güne uyanıp işlem yapıyor. Yani kripto piyasalardaki anlık çöküşlere uykuda yakalanmamak için Stop-Loss kullanımı oldukça önemli bir hal alıyor.

Stop-Loss Nasıl Kullanılır?

Stop-Loss her kripto para borsasında bulunmuyor. Binance bu konuda oldukça erken hareket ederek sistemlerine Stop-Limit özelliğini ekledi. Aşağıdaki anlatım Binance’in Stop-Limit özelliği üzerindendir.

 

Stop kutucuğuna girilecek olan değer alınan coin için alt sınırı ifade ediyor. Burada bahsedilen alt sınır satış emri girmek için daha fazla beklemek istenilmeyen sınır anlamına geliyor. Yani örnek olarak 7900$ değerinden alınan 1 Bitcoin için alt limit 7500$ olarak düşünülüyor ve bu değere gelince 7450$ değerinden satış yapılmak isteniyorsa, Stop kutucuğuna 7500$ değeri girilir. Aynı şekilde Limit kutucuğuna da 7450$ değeri yazılır.

Limit kısmına girilecek değer de alınan coin stop kutucuğundaki değere geldiği zaman satış emri olarak listeye eklenecek olan tutardır.

Stop ve Limit Değerleri Neden Farklı?

Kripto para borsalarında yüksek oranda trade bot adı verilen yazılımlar kullanılıyor. Bu botlar listedeki alış ve satış için girilen değerleri okuyarak tahmini bir işlem yapabiliyor ve bu sayede piyasanın yönünü değiştirebiliyorlar. Stop kutucuğuna girdiğiniz değer aktif edildiği anda Limit kutucuğuna girdiğiniz değere kadar satışlarınız gerçekleşmeye başlıyor. Bu sayede limit kutucuğuna girilen değere kadar olan fiyatlarda da satış yapabiliyorsunuz. Aynı zamanda satış emriniz sonradan aktif olduğu için trade botlara çok fazla imkan tanımadan zararınızı durdurmuş oluyorsunuz.

bahsi geçen stop ve limit değerleri tamamen örnektir.

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin