Yeni Başlayanlar için Kripto Para Terimleri

kripto para terimleri

Kripto para dünyasına yeni girenlerin anlamakta oldukça zorlandıkları bir çok terim bulunmakta. Diğer yatırımcılar ile konuşurken hem hem de ekonomi dünyasına ait bazı terimleri anlayabilmek güç olabiliyor. Bu yazıda markete yeni giren yeni yatırımcılar için öğrenmeleri gereken terimleri derledik.

Keyifli okumalar.

Hold, Hodl: Aslında “hold” yani tutmak, satmamak manasına gelir. Bitcointalk’ta içkiyi fazla kaçırmış bir kullanıcının “I am HODLING” adı ile açtığı başlık sonucu fenomen haline gelmiştir. Başlığı açan kullanıcı marketin kötü gidişatından dolayı “I am HOLDING” yani “Ben satmıyorum, elimdekileri tutuyorum” demek isterken “I am HODLING” yazmasından kaynaklı sevimli bir hatadır. HODL kelimesi o günden sonra çok sevildi ve çok kullanılan bir terim oldu. Orjinal başlığa buradan erişebilirsiniz.

Fomo, Fear of missing out: Kaçırma korkusu olarak çevrilebilir. Herhangi bir coin için çıkan haberlerden vb. durumlardan gözünüzün önünde yükselmesi ya da yükselecek olduğunu düşünmenizden dolayı elinizden kaçacağı duygusuna kapılmak. Yatırımcılar genelde kendilerini acele karar verilip bir anda o coini almış olarak bulurlar.

Fud, Fear uncertainty and doubt: Marketin veya kişinin tedirgin olma, emin olmama durumu.

ATH: Türkçe ve yabancı forumlarda “ATH yapabilir” cümlesi sık sık karşımıza çıkıyor. Bunun anlamı o coinin “all time high” yani en yüksek seviyesine çıkabileceği, rekor kırabileceği anlamına geliyor.

Dip: Bir coinin belli bir zaman aralığındaki en düşük fiyatı.

Bullish, Bull: Artışa meyilli, belirli bir coinin ya da marketin değerinin artacağının düşünülmesi.

Bear, Bearish: Düşüşe meyilli, belirli bir coinin ya da marketin değerinin düşeceğinin düşünülmesi.

Hype: Beklenti.

Pump/Dump, PnD: Suni anlık yükseliş veya düşüş. Genelde gruplar halinde PnD yapılır. Binlerce kişilik gruplar belirlenen bir zamanda aynı coini alıp satarlar. Böylece markette anlık FOMO ile dışarıdaki kullanıcılar da o coini alırlar. Grup üyeleri satış işlemlerine başladığında ise dışarıdan izleyip yüksek fiyattan o coini alanlar zararına satış yapmak durumunda kalırlar.

SATOSHI: Bitcoin’in milyonda bir birimine verilen isim. (0.0000001 BTC)

Balina, Whale: Çok yüksek miktarlarda coine sahip olan yatırımcılara verilen isimdir. Bu kişilerin market üzerindeki etkileri oldukça yüksek olabilmektedir. Özellikle market çapı küçük olan borsalarda yüksek yüzde oranlarında bazı coinlere etki edebiliyorlar.

Falling knife: Düşerken al yükselirken sat felsefesini takip edenlerin çok dikkat etmesi gerektiği bir durum. Bir coin çok hızlı düşüyorsa muhtemelen bir ya da birkaç balina elindeki coinleri satıyordur. Hızlı düşüşler kimilerinde FUD sebebi iken kimileri bir fırsat olarak görüp o coini almak ister. Ancak düşen bıçağı tutmaya çalışmak oldukça zararlı sonuçlar doğurabilir.

Weak hand: Özellikle ICO süreçlerinden sonra kimi yatırımcılar çevrelerindeki ya da sosyal medyadaki FUD yayan haberlere kapılıp anlık olarak ellerindekileri boşaltabilirler. Bu yatırımcılar zayıf eller olarak tanımlanır.

Altcoin, Alternatif coin: Bitcoin sonrasında çıkan ve genelde farklı amaçlar ile yola başlayan dışındaki dijital para birimleri. Bitcoin öncü olduğu için “Bitcoin” ve “diğerleri” olarak ayırıyoruz.

Exchange: Borsa.

Arbitraj: Farklı marketlerde yani exchange’lerde aynı coin’in farklı fiyatta olması nedeniyle bir yerden alıp diğer yerde satmak. Ancak arbitraj için kullanacağınız coin bir marketten başka bir markete gidene kadar fiyatın eşitlenebileceğini ya da tam tersine dönebileceğini unutmamak gerekir.

Buy on rumors, Sell on news: Dedikodu duyulmaya başlandığında alım, haberler çıkmaya başladığı zaman da satış yapmak demektir.

Moon: Fiyatın inanılmaz yükselmesi, aya kadar çıkması.

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin