Dogecoin (DOGE) Nedir, Ne İşe Yarar?

Tüm zamanların en ünlü tokenlarından birisi, sadece eğlence amacı ile oluşturulmuş bir kriptopara birimidir . Tam anlamı ile hiçbir işe yaramamasına rağmen bu durum hayatta kalmasının önündeherhangi bir engel teşkil etmedi, hatta tam aksine, Elon Musk’ın da yardımı ile inanılması güç bir bilinirliğe kavuştu.

Peki nedir bu Dogecoin?

Satın almalı mıyım?

Riskli bir yatırım mı?

Gelin, hep birlikte inceleyelim.

2009 yılında Bitcoin’in hayata gelişi ile birlikte artık geri dönüşü olmayan, tabiri caizse baraj kapaklarının sonuna kadar açıldığı bir dizi girişim de başlamış oldu. Piyasaya sürüldüğünden bu yana, çok çeşitli kullanım durumlarını barındırmak için binlerce alternatif birimi (veya altcoin) ortaya çıktı.

Kimi projeler kendilerini sadece bir para birimi olarak adlandırırken bir çokları Ethereum gibi akıllı sözleşme platformlarının altyapısını kullanarak çok büyük problemleri dijital ortamda çözmeyi hedefliyor.

Kriptopara dünyasında yer alan tüm projeler arasında Dogecoin belki de en eşsiz projelerden birisi olarak göze çarpıyor. 2014 yılında can bulan Dogecoin, her geçen gün kendisine yeni yatırımcıları çekmeyi başardı.

Dogecoin’in Tarihçesi

Dogecoin (DOGE), aslında bir Litecoin çatallanması ürünü olarak hayatına başladı. Adından da anlaşılacağı gibi 2013 yılında interneti kasıp kavuran Doge meme’ine dayanan bir hikayesi var. 

Orijinal görüntü, iç monologu komik sans yazı tipiyle betimlenmiş Shiba Inu cinsi bir köpeği tasvir ediyor.

Oregon’dan bir yazılımcı olan Billy Markus, şaka amaçlı bir kriptopara üretme fikrini ortaya attıktan sonra, neden olmasın soruları bugünkü Dogecoin’i ortaya çıkardı. Diğerlerine göre işlevsiz bir kriptoparanın, ana akımın dikkatini Bitcoin‘den daha iyi çekme şansına sahip olacağını düşündü.

Bu süreç içerisinde Adobe’de çalışan Jackson Palmer, şu anda silinmiş olan bir tweet’inde Dogecoin’e yatırım yapmanın gelecekte çok büyük bir gurur kaynağı olacağına dair bir açıklamada bulundu.

Çevresinden ve topluluktan gelen desteklerin ardından Palmer dogecoin.com’u oluşturmaya devam etti. Marcus, kurulduktan bir süre sonra dogecoin.com’a denk gelince, Palmer’a ulaşarak projenin üzerinde çalışmaları ve projenin farklı alanlara genişlemesi konusunda onu ikna etti.

Piyasaya sürüldükten sonra, kripto para birimi sosyal medyada hızla yayıldı. Aylar içinde, multi-milyon dolarlık bir piyasa değerine ulaştı.

Topluluk Girişimleri

Reddit gibi sitelerde, kullanıcıların içerik oluşturucuları ödüllendirmek için birbirlerine küçük miktarlarda Dogecoin gönderdiği bir bahşiş sistemi olarak başladı.

2014’te, Jamaikalı kızak takımının Soçi Kış Olimpiyatları’na katılması için $30.000’ın üzerinde Dogecoin toplandı. Kampanya başarılı oldu ancak takım yine de Rusya’ya gidemedi.

Aynı yıl, topluluk iki başka girişim daha başlattı. Doge4Water kampanyasında, Kenya’da kuyu açmak için $30.000’dan fazla Dogecoin toplandı. Dogecoin destekçileri daha sonra $50.000’dan fazla Dogecoin toplayarak NASCAR sürücüsü Josh Wise‘a sponsor oldu. Sonuç olarak Wise, arabasını Dogecoin logosuyla kapladı.

Tesla CEO’su , daha önce Dogecoin’in en sevdiği kripto para birimlerinden biri olabileceğini tweetlemişti. Bir topluluk anketinin ardından şaka yollu Dogecoin CEO’su ilan edildi.

TikTok Etkisi

2020’nin ortalarında, video paylaşım uygulaması TikTok’ta viral bir video bir zincirleme reaksiyon yaratarak DOGE fiyatının önemli ölçüde artmasına neden oldu. Bir kullanıcı, Dogecoin satın alırken başkalarını da aynı şeyi yapmaya davet etti ve DOGE alıp 1 dolara ulaştığında satarak hepsinin zengin olacağını belirtti.

Bir başka deyişle, hep birlikte DOGE almayı, ve token’ın fiyatının $1’a ulaşabilmesi için el ele çalışmaları gerektiğini belirtmiş oldu.

Bu söylem çığ gibi büyüdü ve Dogecoin’in önceki haftalarda sahip olduğunun 2,5 katından fazla işlem hacmine ulaşmasını sağladı.

Ancak maalesef bu etki kısa ömürlü oldu ve bu çağrı sadece bir pump çağrısına dönüşmüş oldu.

Dogecoin Nasıl Çalışıyor?

Dogecoin, Luckycoin adı verilen bir Litecoin çatallanması ürünüdür. Tabii o zamandan bu yana üzerinde oldukça fazla geliştirme de yapıldı.

Bitcoin’e benzer şekilde Dogecoin, Proof-of-Work (PoW) aracılığıyla blokların eklendiği bir blok zinciri kullanır. Ağ katılımcıları, makinelerine açık kaynak yazılımı yükler, böylece tam düğüm olarak hareket edebilirler.

Blockchain teknolojisine aşina olmayanlar için, yukarıda anlatılan kısım, aslında blok zinciri üzerindeki tüm verilerin, madenci olarak da adlandırılan node‘lara yani kişilerin bilgisayarlarına indirilmesi anlamına geliyor.

Sistem merkezsizdir, yani herhangi bir kişi, kurum ya da kuruluş sistemi kontrol altında tutamaz. Bunun yerine sistem, blok zinciri altyapısının sağlamış olduğu güvenli veri transferi konularında madencilerin çalıştırdığı algoritmalar ile yönetilir.

Kriptopara dünyasına henüz yeni kişilerin bu kısmı anlayabilmeleri için öncelikle blockchain nedir, masternode nedirmadencilik nedir gibi makaleleri okumaları daha doğru olacaktır.

Dogecoin ile ne yapabilirsiniz?

Diğer birçok kriptopara birimi gibi, Dogecoin’i edinmenin birkaç yolu vardır. Kendiniz kazabilir ya da Binance gibi borsalardan satın alabilir.

Dogecoin’inizi aldıktan sonra, onu herhangi bir kriptopara biriminde olduğu gibi kullanabilirsiniz – bir donanım cüzdanında uzun süre tutabilir, başka paralarla takas edebilir, mallarla takas edebilir veya başkalarına bahşiş verebilirsiniz.

Bitrefill adlı girişim ise kupon, hediye kartı gibi farklı kullanım alanları sunuyor.

Sonsöz

Her ne kadar şaka amaçlı çıkarılan bir coin olsa da Degoin arkasına müthiş bir topluluk aldı, ve bu yazının yazıldığı an itibari ile $40.000.000.000 market hacmine sahip. 

Piyasanın Dogecoin‘i yeni bir para birimi, geçerli bir finansal varlık veya ikisinin arasında bir şey olarak değerlendirip değerlendirmediği tam olarak belli değil. Ancak sadece birkaç kriptopara birimi, Shiba Inu para biriminin sahip olduğu etkiye sahipti…

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin