QTUM Coin İncelemesi

qtum

QTUM (“kuantum” olarak telaffuz edilir), Ethereum’un akıllı sözleşmelerini Bitcoin’in istikrarlı blockchainin üzerine yerleştiren ve doğrulama için hak kazandıran, Singapur merkezli bir teknolojisidir. QTUM, özellikle iş ve kurumsal amaçlar için uygulamalarının kapsamını ve birlikte çalışabilirliğini artırmayı umuyor. Ek olarak, QTUM, işletmelerin akıllı sözleşmeler oluşturmasını ve yürütmesini kolaylaştırmak için araçlar, şablonlar ve diğer tak-çalıştır akıllı sözleşme seçeneklerini de uygulayacaktır.

QTUM’un arkasındaki fikir; akıllı sözleşmeleri daha kolay ve daha güvenli hale getirirken, Bitcoin ve Ethereum gibi lider kripto para birimleriyle birlikte çalışabilirlik sunuyor. QTUM’un kodunun temeli, Bitcoin’in blockchain’idir, ancak QTUM geliştiricileri, Bitcoin blockchainine katmanlar ekleyerek, akıllı sözleşmeler için Ethereum’un  Bitcoin üzerinde çalışmasını sağlar. Bu nedenle, QTUM, Bitcoin ve Ethereum topluluklarındaki yeni gelişmelerden yararlanır ve Ethereum üzerine yapılan akıllı sözleşmeler de kolayca QTUM’a aktarılabilir.

qtum

QTUM’un ana ağı 2017 bin Eylül ayında yayınlandı. QTUM, CoinMarketCap’e göre piyasa değeriyle en değerli 16. kripto para birimi ve toplam değeri 1,1 milyar dolar olarak belirlendi.

QTUM; İş için tasarlandı: Kurumsal akıllı sözleşmeler artık daha kolay 

Her ne kadar herkes QTUM kullanabilirse de, QTUM temel olarak akıllı sözleşmelerin iş uygulamalarına odaklanır. Amaçları, yaşlanan organizasyonlardaki eski sistemlerden otomasyonun artırılması ve maliyetlerin düşürülmesine olanak veren blockchain tabanlı çözümlere geçişi kolaylaştırmaktır. Bu durum, bazı mallarını ve hizmetlerini güçlendirmek için kendi tokenlarını yaratan bir şirketin şeklini alabilir. Alternatif olarak, blockchain desantralizasyonu kendi kendini idare eden tedarik zinciri yönetimine yardımcı olabilir.

Bu çözümler işletmeler için ümit verici görünüyor, ancak pratikte, bu seçeneklerin çoğu mevcut blockchain teknolojisi ile maalesef mümkün değildir. QTUM ekibine göre, Ethereum hala çözülecek kararlılık hatalarına sahip. İstenmeyen işlem çıkışları yerine hesap dengelerine bağımlılığı, Bitcoin birlikte çalışabilirliği veya belirli ölçekleme senaryolarının gerekli olması gibi durumların gerçekleşmesi gerekiyor.

Bitcoin mevcut en kararlı ve güvenli blockchain olmasına rağmen, ağı kendi zorluklarını ortaya çıkarmaktadır. İlk olarak, doğrudan Bitcoin üzerinde akıllı sözleşmelerin programlanması mümkün değildir. Buna ek olarak, QTUM’un kurucularından biri olan Patrick Dai‘ye göre, işletme geliştiricileri, özel bir Bitcoin blockchain klonu yaratma konusunda ihtiyatlı olabilirler çünkü işin ispatını kullanır ve konsensüs için madenciler gerektirir.

QTUM’un çözümü, her iki dünyanın da en iyisini sunuyor. Ethereum ağında bulunan programlama kolaylı Bitcoin blockchaininin kararlılığı ve güvenliğinin birleştirilmesi. Buna ek olarak, QTUM geliştiricileri yeni merkezi olmayan uygulamaların (dApps) ve işletmeler için diğer blockchain tabanlı kullanım durumlarının hızlı bir şekilde inşasını sağlayacak araçlar, planlar ve önceden oluşturulmuş akıllı sözleşmeler sunacak.

Ethereum Sanal Makinesi ve Bitcoin UTXO doğrulama

QTUM, kendisini Bitcoin’in istikrarı ve Ethereum teknolojisi arasında bir köprü olarak görüyor. Özellikle, bu, QTUM’un, Bitcoin’in blockchainin üstünde, akıllı sözleşmelerin mümkün kıldığı şey olan Ethereum Sanal Makinesi’nin (EVM) bir sürümünü çalıştırdığı anlamına gelir. Fakat ortada bir sorun vardır, Ethereum ve Bitcoin depo verileri arasındaki temel uyumsuzluk.

Ethereum blockchain defterinde, bir banka gibi, hesap bakiyelerini kullanırız. Bununla birlikte, Bitcoin defterinde, değer tokenları olarak harcanmamış işlem çıktıları (UTXO) kullanılır. Hesap bakiye kodları yazmak daha kolaydır, bu yüzden Ethereum bunları kullanır. Ancak, QTUM ekibine göre, UTXO’lar ile işlemleri doğrulamak oldukça kolaydır ve aynı anda birden fazla işlemi işleyebilirsiniz. Bu, UTXO’ları daha güvenli ve ölçeklenebilir yapar.

Dolayısıyla, , hesap bakiyelerini kullanan bir sistem üzerinde kuruluysa, EVM’yi Bitcoin blockchain’e yerleştirmek ciddi bir teknik zorluktur. QTUM bu sorunu, blockchain’in çıktılarını hesap dengelerine dönüştüren ve EVM ile UTXO tabanlı blockchain arasında bilgi aktarımını kolaylaştıran bir Hesap Soyutlama Katmanı ile çözmektedir. Bu soyutlama katmanı, QTUM’un en büyük teknolojik katkısıdır.

Ethereum ve Bitcoin arasındaki bu birleşmenin sonucu, her iki platform için de geliştirilen güncellemeler QTUM için de geçerli olacaktır. Örneğin, QTUM zaten SegWit ve diğer Bitcoin İyileştirme Projelerini hayata geçirdi. Paylaşılan kod ayrıca, Ethereum üzerinde çalışan dApp’lerin de QTUM üzerinde kolayca çalıştırılabileceği anlamına gelir.

Datafeeds & Oracles, QTUM’u genel olarak yararlı hale getiriyor

Bitcoin ve Ethereum’un en iyilerini bir araya getirmenin yanı sıra, QTUM ayrıca dış veri akışlarının entegrasyonunu ve ekibin “oracles” olarak adlandırdığı bir şeyi desteklemektedir. Bunlar temel olarak harici cihazların akıllı sözleşmelerden bilgi sağlamasına ve edinmesine izin veren türden API’lardır. Oracles, ağda veri sağlayabilen, ağ dışı hesaplamaları gerçekleştirebilen ve hesaplamalarda yardımcı olabilecek güvenilir taraflardır.

Dış veri işlemlerinin kabulü, iş dünyasındaki akıllı sözleşmelerin birçok potansiyel uygulaması için gereklidir. Bu, özellikle ağır işlem gücü gerektiren uygulamalar için geçerlidir, çünkü sanal makinede çalışan akıllı sözleşmeler, ağdaki her düğümün hesaplamaları tamamlamasını gerektirir. Sanal makinelerin fazla kullanılmasını engellemek için bilgisayar dışı ağ gücü sağlamak için güvenilen dış taraflara ihtiyacımız var.

Stake 3.0 Kanıtı: Tek PoS akıllı sözleşmeler platformu

QTUM’un akıllı sözleşme çözümünün bir diğer önemli özelliği de, Bitcoin ve Ethereum blockchaininde halihazırda kullanılan proof of work (PoW) yerine proof of stake (PoS) uygulanmasıdır. Uygulama, QTUM’u, hisse senedi yetkilerinin akıllı sözleşmelerinin kanıtlandığı tek blockchain haline getirmektedir.

Akıllı sözleşmeler için teminat kanıtının önemi küçümsenmemelidir. Blockchain, iş kullanıcıları için birçok verimlilik yükseltmesi sunarken, iş madenciliği kanıtının verimsizliğini düşündüğünüzde bu artışlar azalır. QTUM geliştirme ekibi finans, lojistik ve imalat sektöründeki paydaşlarla bir araya gelerek, uygulama ispatı açısından proof of stake ile proof of work arasındaki farkı araştırdı. Verimlilik ve güvenlik, çalışma kanıtı ile ilgili en önemli endişeleriydi ve kurumsal bakış açısından bu da oldukça mantıklıydı.

Mobil cihazlarda Blockchain: Light client kullanarak akıllı sözleşmeler yapın

Akıllı sözleşme bazlı dApp’lerin yaygın şekilde benimsenmesi yolunda önemli bir engel, light client tarafından yönetilememesidir. Light client, blockchain ağında, blockchainin tam bir tarihini tutmayan bir düğümdür. Bunun yerine, her oturum açtığınızda, yalnızca işlemleri doğrulamak için zincirdeki en yeni/ilgili blockchainlerden birkaçını izler.

Geleneksel olarak, Light client akıllı sözleşme yönetimi ile birlikte desteklenmemektedir. Akıllı bir sözleşmeyi oluşturmak, dağıtmak ve değiştirmek, ağın tam bir düğümünü çalıştırmanızı gerektirdi. Yavaş bağlantılarınız, düşük depolama alanınız veya cep telefonu kullandığınız durumlarda akıllı sözleşmeler mevcut değildi.

QTUM, akıllı sözleşme yönetimi için boyutu değiştirir ve cep telefonunuzdan veya yeni bir bilgisayardan hızlı bir zaman dilimi içinde açılır. Bu, QTUM’un basit ödeme doğrulamasını (SPV) sağlayan UTXO teknolojisini kullanması nedeniyle mümkündür. SPV, ışık istemcilerinin tam bir düğümü çalıştırmaya gerek duymadan işlemleri doğrulamasını sağlar. Cep telefonunuzdan birkaç dokunuşla akıllı bir sözleşme yürütebilir, blockchainin yıkıcı teknolojisini mobil uygulamalara taşıyabilirsiniz.

QTUM kurucu ekibi ve yatırımcılar 

QTUM ekibi Asya merkezlidir ve pazarlama çabalarının ve erişiminin çoğu Asya pazarlarına, özellikle de Çin pazarına başvurmuştur. Birden fazla web sitesi QTUM’a “Çin Ethereumu” adını vermiştir.

QTUM’un ekibi oldukça genç, ancak ileride yatan teknoloji ve zorluklar konusunda güçlü bir fikirleri var. Ethereum’un kurucularından ve QTUM’un erken yatırımcısından biri olan Anthony Di Iorio,

“Sonuç olarak, onların Çin ve Asya’nın en iyi takımı olacaklarına inanıyorum. Bu da onların akıllı sözleşme platformlarında iyileştirmelerin nerede gerekli olduğunu görmelerini sağladı,  Ethereum’un hatalarından ders çıkardılar, en iyi tanıdıkları bölgeye odaklandılar. ”

Di Iorio’nun yanı sıra, QTUM, 11 ana yatırımcıdan projeye, test ağının oluşturulmasına ve fikrin ilk uygulanmasına yardımcı olan özel bir erken aşama finansmanı için 1 milyon dolar bağışladı. Bunu takiben, Mart 2017’de, QTUM 5 gün içinde 15,6 milyon dolar toplamayı başardı.

Ayrıca bkz

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin