Geçtiğimiz yıl başarılı ve yüksek kârlı bir ICO’yla sahneye çıkan WaBi, yaygın olan sahteciliğin üstesinden gelmeyi amaçladığı için istikrarlı bir büyüme yolunda ilerliyor gibi görünüyor.
WaBicoin, bir Internet of Things (IoT) başarı öyküsüdür ve misyonu Asya ve dünya çapında tedarik zincirlerine zarar veren sahtecilik sorunlarını çözmektir.
WaBi ICO, geçtiğimiz yıl her biri 0.25 dolardan 46 milyon coin sattı ve şu anki fiyatı ile yatırımcılar yaklaşık %2,000 kazanç elde etmiş oldu. Ancak, daha önemlisi WaBicoin, gerçek dünyada birçok kişinin canını sıkan bir problemi çözmeyi hedefliyor.
Sahtecilik pazarı
2013 yılında, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) “Taklit ve Korsan Mallar Ticareti” başlıklı bir çalışma yürütmüştür. Bu çalışma, dünya genelinde 461 milyar dolar değerinde, çoğunluğu Çin menşeili olan sahte ürünün dolaşımda olduğunu rapor etmiştir.
Bu korsanlığın çoğunluğunu lüks eşyalar, makine parçaları, gıda ürünleri ve ilaçlar oluşturuyor.
Satın alınan ürünlerin orijinalliğini tespit etmek oldukça zordur. Bu durum da, doğrulama süreçleri için büyük talep yaratmıştır, insanlar ürün orijinalliğinin güvencesi için bir prim ödemeye razıdır.
Bu durum özellikle de bebeklerin veya yaşlıların sağlığı söz konusu olduğunda oldukça büyük önem arz eder. İhmalkar uygulamada tehlike arz eden, sahte yiyecek veya ilaçların satın alındığı durumlar insanların sağlığı için büyük risk taşımaktadır.
Sorun, gıdaları denetlemek için Inscatech isimli bir şirketin skandalıyla büyük bir boyuta ulaştı. Inscatech, adını 2008’de meydana gelen bir skandalla global ölçüde duyurdu. Çin’deki bebek mamasında meydana gelen sorun yüzünden 54.000 bebek hastaneye kaldırılmıştı.
WaBicoin’nin bu duruma çözümü, ürünlere bağlı RFID etiketleri aracılığıyla cep telefonlarından yapılan taranmayla ürünün orijinalliği denetlenebilecek.
WaBicoin bu teknolojiyi kullanırken yalnız değil. Aslında konsept, blockchain evreninin bir alt kümesi haline geldi.
The Internet of Things (IOT)
IoT belki de günümüzde blockchain teknolojileri içinde en hızlı büyüyen segmentlerden biri. WaBicoin’den başka, önemli projeler arasında IOTA, Walton ve VeChain bulunuyor.
IoT, fiziksel ve dijital dünyaları bağlama kavramını açıklar. Fiziksel nesneler, birçok düşük beceri gerektiren görevi düzene sokmak ve otomatikleştirmek için sensörler kullanılarak blockchainleme yoluyla etiketlenir veya izlenir.
WaBi tedarik zincirinin kaynağı noktasında bir RFID etiketi eklemek istiyor. Bu ürünün dijital temsilini blockchain’e bağlar. Ürünü menşei noktasından tüketiciye kadar izler. Pek çok IoT projesi, B2B çözümlerine odaklanıyor, ancak WaBi, B2C segmentine konsantre olmayı seçti.
WaBi etiketi nasıl çalışır?
WaBi’nin; RFID etiketi, çoğu ürüne bağlanmak için yeterince esnek ve tedarik zincirinin zorluklarına dayanacak kadar sağlamdır. Etiket kaldırılır veya değiştirilirse, ürün blockchain tarafından gayri meşru sayılır. Etiketler tekrar kullanılamaz ve satın alma noktasında bir cep telefonu ile taranabilir.
WaBi kavramdan prototipe geçti mi?
WaBi’nin çalışan bir prototipi var ve 370 milyon aylık kullanıcıyla Çin e-ticaret sitesi JD.com’da satış denemesi yaptı. Müşteriler, güvenlik güvencesi için % 20 oranında prim ödemeye istekliydi.
WaBi için sırada ne var?
WaBicoin’nin ana şirketi olan Walimai, taklit ürünlerin yayılmasıyla mücadele etmek amacıyla Eylül 2013’te kuruldu. WaBi’nin kurucu ortağı ve CEO’su, bebek maması ve formülleri konusunda uzman olan eski bir McKinsey danışmanıdır.
Söylemek için belki erken ama eğer diğer IoT şirketleri baz alınınca, WaBi momentumu devam ettirmek için parlak bir geleceğe sahip.
WaBicoini; Binance ve EtherDelta borsalarından satın alınabilir. WaBi bir ER20 token olduğundan, MyEtherWallet adresinde saklayabilirsiniz.