Son zamanların en çok merak edilen ödeme sistemi Ripple nedir, Türkiye’de ki durumu ne, gidişatı ne olacak sorularına cevabı bu yazımızda derledik.
Kripto paradan farklı olarak, ödeme protokolü şeklinde tanımı yapılan Ripple, diğer sistemlerden farkını bankaların desteğini arkasına almayı başarmasıyla ortaya koyuyor. Ayrıca küreselleşme yolunda ortaya çıkan para transfer sorunlarına bir çözüm olacağı umut ediliyor. Hatta Akbank‘ın Ripple ile anlaştığı son zamanlarda dolaşan söylentiler arasında.
Konuya birden giriş yapmak biraz kafa karıştırıcı olabilir. Öncesinde bitcoin nedir, ethereum, altcoin konularına göz atamanız sizin için daha faydalı olur.
Ripple özetle çok kısa sürede fon aktarımı sağlayan para transfer ağıdır. Oldukça İddialı bir giriş yapan Ripple ve kripto paralardaki birçok konuya çözüm olmayı vaadediyor. Ayrıca Ripple düşük masraflı transferler gerçekleştirme imkanı da tanıyor.Asıl dak noktası ise bankalar ve müşterileri. Ripple mining yapılamayan bir kripto para sistemidir ve kısaltma olarak XRP kullanır.
En büyük kripto paralar listesinde 3. Sırada olan Ripple, bitcoin ve ethereumun altında yer alıyor. Kimi kaynaklara göre litecoinden sonra 4. sırada yerleşiyor. Popülaritesi artan kripto paraların bu dörtlü etrafında güç topladığını söyleyebiliriz.
Çıkış Hikayesi
Piyasaya çıkan yeni kripto paralar, yeni özellikleriyle bitcoine alternatif olmaya devam ediyor. Bu durum madenciliği gitgide zorlaştırmış ve önemsizleştirmiştir. İyi bir ekran kartı olan herkes kripto para işine soyunmuştur . Şimdilerde ise bu durumun modası geçmiş görülüyor. Yatırım konusunda geç davrananlar ise yeni alternatifler arıyor.
Madenciliğinin zorlaşması işlem ücretlerinin artmasına sebep olduğu zamada Ripple birçok kişiye yeni bir umut oldu. 2012 yılında ortaya çıktı ve günden güne popülerliğini arttırdı . Farklı para birimlerine oldukça kısa sürede dönüştürülebilmesi üzerine adeta yıldız tozu serpti. şu an bile kripto paraların konvertible zorlukları çözülebilmiş değil. XRP bu konuda da öne geçmeyi başardı.
Ripple farklı defter ve ağlar arasındaki ödemeleri, küresel çapta güçlendirmek için açık ve tarafız bir protokol kullanılır. Bu sisteme Interledger Protokolü denir. bu sayede işlemler uçtan uca güvenli bir şekilde akış sağlanarak gerçekleşir
Ripple Kim Tarafından Yaratıldı?
Arthur Britto, David Scwartz ve Ryan Fugger‘dan oluşan uzman bir ekip tarafından yaratıldı. Uluslararası ödemeler alanındaki avantajları ile dikkatleri üzerine çeken Ripple, 2017 yılında 8 milyar dolarlık işlem hacmine ulaştı.
Madenciliği yapılmayan Ripple’ın bitcoinin tahtını alması bekleniyor.
Ripple Nasıl Çalışıyor?
şirket gibi faaliyet gösteren Ripple ağı, blok zinciri üzerinden ürettiği 100 milyar XRP tokenı ile çalışıyor. geliştiriciler, işin başında 100 milyar XRP üretip, bunun dolaşımda kalmasını istemişler. Ödemeler ağında gerçekleşen her işlem için belli bir miktar XRP kesintisi yapılıyor ve transfer işlemi gerçekleşiyor. Fakat bu kesintiler oldukça düşük.
Blokchain tabanlı çalışan Ripple, ECDSA ve ED25519 algoritmasına sahiptir. Bu algoritmalar, bankacılık ve elektronik bilet sistemlerinde kullanılan güçlü şifreleme yöntemleridir.
Transfer işlemlerinde kullanılan XRP’ler, sistemden siliniyor. Bu nedenle dolaşımda XRP token sayısı azalıyor. Diğer kripto paralara göre oldukça düşük transfer ücreti sunan Ripple, bir işlem başına ortalama 0,0011 dolar işlem ücreti kesiyor. Ripple, bitcoine göre 3000 kat daha ucuz bir transfere olanak veriyor.
XRP ile aktarılan fonlar, 5-10 saniye gibi kısa bir sürede karşı tarafın hesabına geçiyor. Bitcoinde ise bu süre en az 1 saat.
Daha kısa sürede, daha ucuza para transferi yapan Ripplr’ın özellikle bankaların ilgisini çekmesi bekleniyor.
Ripple Kullanan Bankalar?
XRP ağı, 2016 yılından beri birçok banka tarafından kabul görüyor. 50’ye yakın banka ile çeşitli anlaşmaların yapıldığı biliniyor. Dünyanın en büyük 50 bankasının 15’i XRP kullanıyor. UniCredit, UBS, SHRB, ATB Financial ve Santander bu bankalardan bazıları. Akbank’ın Ripple ile anlaşma içerisinde olduğu haberler arasında. Bu nedenle Akbank, blok zinciri alanında atılım yapan ilk Türk bankası olma özelliğine sahip oluyor.
Ripple (XRP) Nasıl ve Nereden Alınır?
Bittrex, Poloniex, Bitstamp, Shapeshift isimli yabancı borsaların XRP coin alımında en çok tercih edilenler arasında. Dilerseniz kendi sitesinden de alım yapabiliyorsunuz. Paribu ve Koinim gibi Türk borsalar üzerinden bitcoin alıp, yabancı borsalarda XRP ile dönüşüm yapabilirsiniz.
Ripple Cüzdan Uygulamaları
XRP cüzdan uygulamaları arasında en çok bilinenler Gatehub ve Rippex. Bu uygulamalar dışında Poloniex gibi exchange borsalarında saklamanın güvenli ve sorunsuz bir seçenektir.