XFlows: Wanchain Ağ Güncellemesi

wanchain

Tether‘in USDT‘si, toplam piyasa değeri açısından dünyanın önde gelen sabit kripto paralarından birisidir. Yatırımcılar USDT‘yi birimleri arasında dönüşüm aracı olarak ve daha çok piyasa oynaklığı zamanlarında değer depolamak için kullanır. Bir nevi oynak marketten kurtulma aracı denebilir. Bu bağlamda işlem hacmi ile ölçüldüğünde dünyadaki en likit kripto para birimi olması şaşırtıcı değil.

USDT, Ethereum, OKC ve Polygon dahil olmak üzere bir düzineden fazla blok zincirinde yerel olarak basılmıştır. Şimdiye kadar USDT‘yi bu zincirler arasında taşımanın en kolay yolu merkezi borsaları kullanmaktı. Bu durumda transfer işlemini yapacak olan yatırımcılar merkezi borsaların belirlediği aracı ücretlerine boyun eğmek zorunda kalıyordu.

Bugünden itibaren kullanıcılar, Ethereum, BNB Chain, OKC, Polygon ve Arbitrum arasında merkezi olmayan, gözetimsiz yerelden yerele USDT çapraz zincir aktarımlarını yürütmek için Wanchain‘in endüstrinin en iyi çapraz zincir köprülerini kullanabilirler. Bir diğer adı ile XFlows nefes almaya başladı!

USDT XFlows nedir?

USDT XFlows, USDT’nin yerel olarak Tether tarafından basıldığı blok zincirler arasında yerelden yerel USDT çapraz zincir aktarımlarıdır. XFlows, Wanchain çapraz zincir köprüleri kullanılarak yürütülür.

Önceki USDT Köprülerine ne olacak?

Wanchain’in öncülük ettiği kilitle-bas(mint)-yak-kilit açma mekanizmasını kullanan kullanıcılar, uzun zamandır USDT‘yi Ethereum‘dan Wanchain, Fantom ve XDC Network gibi diğer EVM uyumlu zincirlere bağlayabiliyorlar. Hızlı bir hatırlatma olarak, kilitle-bas(mint)-yakma-kilit açma yöntemini kullanırken, kaynak zincirdeki yerel USDT, hedef zincirde yansıtılmış bir kopya veya sarılmış (wrapped) USDT basılmadan önce kilitlenir. Orijinal USDT‘nin kilidini açmak için önce sarılmış USDT‘nin yok edilmesi veya yakılması gerekir.

Wanchain’in yeni USDT XFlows özelliği, önceden var olan bu USDT köprülerinin yanında bulunur. Artık, USDT‘yi başka bir ağa köprülerken, hedef zincirde yerel USDT varsa, kullanıcılar otomatik olarak yerel USDT alacak. Tersine, hedef zincirde yerel USDT yoksa, kullanıcılar sarılmış USDT alır.

Bu özellik, şu anda sadece Wanchain’in çapraz zincir köprüleriyle desteklenen tamamen kusursuz bir deneyim olarak dikkat çekiyor.

USDT XFlows Nasıl Çalışıyor?

Hem kaynak hem de hedef zincirlerde yerel olarak basılan bir varlığı köprülerken, bir kilitle-bas(mint)-yak-kilit açma mekanizması kullanmak pek mantıklı değil. Biri USDT‘lerini Ethereum‘dan Poligon‘a bağlarsa, kesinlikle Poligon‘da gerçek USDT almak ister! 

Likidite havuzları şimdiye kadar geleneksel ikincil bir köprüleme mekanizması olarak hizmet etti. havuzlarını kullanarak köprü oluşturmanın ön koşulu, iki veya daha fazla zincirde iki veya daha fazla varlık havuzuna sahip olmaktır. Bu likidite havuzları, zincirler arası işlemler gerçekleştikçe otomatik olarak yeniden dengelenir. Başka bir deyişle, biri USDT’lerini Ethereum’dan Poligon’a köprülerse, USDT’leri ilk önce Ethereum’daki havuza eklenir, ardından aynı sayıda USDT Polygon’daki havuzdan kaldırılır. Basitçe sistemin çalışma mekanizması budur.

Bu yeni çözümle Wanchain köprü düğümleri, yerel USDT çapraz zincir transferlerini etkinleştirmek için Ethereum, BSC, OKC, Polygon ve Arbitrum üzerindeki yerel USDT havuzlarını dengeler; tabii bunu da güvenlik ve ademi merkeziyetçilikten ödün vermeden yapar. USDT XFlows, Wanchain’in birlikte çalışabilirlik çözümlerini diğerlerinden ayıran aynı güvenli çok taraflı hesaplama (sMPC) mimarisi kullanılarak yürütülür.

USDT likiditesini kim sağlıyor?

Likidite havuz köprüleri, tarihsel olarak likiditeyi sağlamak için iki ana yöntemden birini kullanmıştır:

  • Merkezi likidite 
  • Teşvikli likidite

Merkezi likidite, adından da anlaşılacağı gibi, tekil bir varlık veya izin verilen varlıklar grubu tarafından sağlanır.

Teşvik edilen likidite, genellikle bir ödül simgesi biçiminde, getiri karşılığında kullanıcılar tarafından sağlanır. Bu yeni yerel USDT çapraz zincir transferleriyle Wanchain üçüncü bir yöntem sunuyor. Wanchain’in yeni USDT XFlows özelliğine güç sağlayan USDT likiditesi, kilitle-bas(mint)-yak-kilit açma mekanizmasını kullanarak USDT’lerini başka bir ağa bağlayan kullanıcılar tarafından sağlanır.

Başka bir deyişle, bir hedef zincirde sarılmış (wrapped) bir USDT basmadan önce bir kaynak zincirine kilitlenen USDT, yerelden yerel USDT çapraz zincir transferlerine güç sağlayan likidite olarak ikiye katlanır.

Kilitle-bas(mint)-yak-kilit açma ve yöntemlerinin kombinasyonu, çapraz zincir teknolojisi alanında büyük bir yeniliktir. Dolaşımdaki sarılı USDT sayısı her zaman tüm zincirlerdeki likidite havuzlarında kilitli toplam yerel USDT‘ye eşittir. Daha fazla sarılmış USDT basıldıkça – hangi ağda olursa olsun – likidite havuzlarına daha fazla yerel USDT eklenir.

Şu anda hangi köprüler mevcut?

USDT XFlows şu anda Arbitrum, BNB Chain, CLV P-Chain, Ethereum, Moonriver, OKC, Polygon, Wanchain ve XDC Network‘ü birbirine bağlayan doğrudan köprüler tarafından destekleniyor.

Liste şu şekilde:

Dahası?

Gelecekte, Wachain’in USDT XFlows özelliği Avalanche C-Chain ve Tron‘da yerel USDT‘yi destekleyecektir.

Bu makale wanchain medium hesabından Türkçe’ye çevrilmiştir.

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin