Bitcoin Borsa Yatırım Fonu (ETF) Nedir?

Bitcoin halihazırda CBOE ve CME gibi teklifler yoluyla sunulan birçok Vadeli işlem piyasalarından yararlanırken henüz herhangi bir ya da diğer adı ile ETF gibi bir başka finansal dönüm noktasına ulaşamadı.

Borsa Fonu (ETF) Nedir?

Basitçe bir ETF, bir fon, bir emtia veya bir varlık sepeti endeksini izleyen pazarlanabilir bir güvencedir.

Yatırım fonu (çeşitlendirilmiş işletmelerde işlem gören hissedarlar tarafından finanse edilen profesyonelce yönetilen bir yatırım programı) benzer bir şey olarak hizmet etmekten ziyade, ETF’ler benzer borsalardaki Microsoft (MSFT), Apple (AAPL) ya da Altın hisse senedi piyasasına benzer bir şekilde işlem görmektedir.

Dolayısıyla, ETF’ler bir hisse senedine benzer şekilde işlem yaparlar ve her günün sonunda bir kez hesaplanan net varlık değerine (NAV) sahip değildir. Bununla birlikte, ETF’ler daha yüksek likiditeye (bir varlığın hızla satın alınabileceği veya satılabildiği derece) sahiptir ve genellikle profesyonel olarak yönetilen bir yatırım fonu için daha düşük ücretler kullanır.

Bir ETF, fondan (altta hisse senedi, altın veya yabancı para) hisseleri olan temel varlıklara sahiptir ve bu varlığın sahipliğini hisselere böler. Bu nedenle, bir ETF’deki hissedarlar doğrudan bu varlıklara sahip değildirler, bunun yerine ETF’nin hisselerini talep ettiler. Basitçe söylemek gerekirse, bir ETF’de varlık sahipliği dolaylı sahiplik dediğimiz şeydir.

Bir ETF, döviz kuru üzerinden bölümlerde işlem görebilen dağıtılmış bir fon olarak düşünülebilir. Bir ETF, hissedarlara, fonların yatırıldığı kârın bir değerini sunarak çalışır. Fonun değerinin hisselere dağıtıldığı göz önünde bulundurulduğunda, hissedarlar, bir şirketin hisse senetleri gibi, ETF’nin hisselerini kolayca satın alabilir, satabilir veya ticaret yapabilir. Bir ETF’nin tasfiye edilmesi halinde, hissedarlar artık değerlerini koruyabilirler.

Blockchain ETF’leri Ne Demektir?

Henüz büyük bir borsa-kuruluş tarafından onaylatılmış görmememize rağmen, pazara giren birkaç blockchain ETF mevcut.

Bununla birlikte anlaşılması gereken asıl konu Blockchain ETF olarak adlandırılan yatırımların blockchain tabanlı kripto paralara yatırım yapılmasından ziyade blockchain tabanlı proje geliştiren, dolayısı ile kripto para projelerinin geliştiricileri olan şirketlerin yatırım aldığıdır. Bu durumda firmanın yeni kurulan bir startup olması ya da yıllardır varlığını sürdüren köklü bir şirket olması durumu değiştirmemektedir.

Blockchain ETF’lerinin, Bitcoin’in piyasadaki değişkenliğini tam olarak takip etmediği ve bunun yerine şirketlerin performansına yatırım yaptığı göz önüne alındığında, Bitcoin ETF’lere kıyasla daha istikrarlı bir yatırım şekli olduğu görülmektedir. Yani blockchain ETF’lerinin yatırımlarının Bitcoin özelindeki ETF’lere oranla daha önemli bir konumda olduğu unutulmamalıdır.

Peki Bitcoin ETF’leri Nedir?

Birkaç Bitcoin ETF’si önerilmiş olsa da, henüz ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından kabul edilen birisi yoktur.

Genel olarak, bir Bitcoin ETF markette dolaşımda olan gerçek Bitcoin’lerden alarak paylara, dolayısı ile pay sahiplerine dağıtır.

Birçok önerilen Bitcoin ETF’si, Bitcoin’in fiyatının, kripto para birimi borsalarında listelenen Bitcoin fiyatından ziyade, Vadeli İşlemler Sözleşmeleri aracılığıyla izlenmesini önermiştir. Diğer teklifler, zaman içerisinde, Bitcoin’in fiyatını diğer endeksler aracılığıyla izleme fikrini de tetikleyebilir.

Gelecek dönemlerde Bitcoin ve Blockchain ETF’lerinin nasıl bir sonuca bağlanacağı tüm dünya tarafından merakla izlenmektedir. Öyle ki ETF haberleri ile birlikte market bir miktar daha hacim kazanmış ve Bitcoin baskınlığı (dominance) %48 seviyelerine gelmiştir.

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin