Ethereum 2.0 Güncellemesi ile Neler Değişecek? Detaylı İnceleme

ethereum

Ethereum 2.0 Staking Nedir?

Kısa açıklama olarak Staking, belirli bir miktar Ethere (ETH) tutmanız dahilinde Ethereum ağının ayakta durmasını sağlayarak karşılığında alacağınız ödül anlamını taşımakta.

Staking, yani pasif gelir, ödüller karşılığında bir blok zincirinin çalışmasına destek vermek için belirli bir biriminin bir cüzdanda kilitlenmesi anlamına geliyor. Proof-of-Stake (PoS) mekanizmasını mimarisi olarak seçmiş tüm blockchainler pasif gelir için uygundur ve herkes bu blok zincirlerinden pasif gelir elde edebilir.

Ethereum geliştirme ekibi şu anda ETH 2.0 olarak adlandırılan önemli bir güncelleme üzerinde çalışıyor. Bu geliştirme ile gelecek olan yenilikler Ethereum platformunu yeniden yapılandırmak adı altında toplanıyor. Zira hummalı bir şekilde devam eden çalışma Ethereum ağını tam anlamı ile sil baştan düzenliyor denilebilir.

Ethereum 2.0 için 3 aşama şeklinde bir geçiş planlaması yapılıyor ve ilk aşama için 2020 Temmuz ayı hedeflenmiş durumda.

Proof-of-Stake (PoS) Nedir?

Bazı zincirlerin mimari olarak seçtikleri bu sistem aslında bir konsensüs mekanizması olarak geçiyor.

PoS sistemi kısaca sistemin ayakta durmasını sağlayan destekçilerin bu desteklerinden ötürü pasif bie şekilde gelir elde etmelerini, yani ödüllendirmeyi amaçlar. sistemi Bitcoin’in kullandığı PoW sistemine tam anlamı ile zıt bir mimari yapıdır. 

PoW sistemi mining yani madencilik olarak adlandırılan sistemin teknolojik ismidir, ve kısaca en iyi donanıma sahip kişiler blok onay hakkını elde eder. Çoğu zaman kripto para forumlarında haksızlık olarak nitelendirilen bu mimari yapının eksik yönlerinin kapatılması amacı ile PoS sistemi oluşturulmuştur.

PoS sistemi madencilik işleminin tabana yaygınlaştırılması, böylelikle sistemin daha güvenli bir hale gelmesi fikrini ön planda tutar.

Ethereum Neden PoS sistemine geçiyor?

Ethereum ağının hızlanması ve daha merkezsiz bir hale gelmesi amaçlanıyor.

Nefes almaya başladığından beri PoW sistmeini kullanan Ethereum ağı, enerji açısından çok daha hafif bir sisteme sahip olan PoS sistemine geçiş yaparak ağını daha güvenli ve hızlı bir hale getirmeyi amaçlıyor. 

Geliştirici ekibin daha merkezsiz bir yapı üzerinde ısrarla durması da PoS sistemine geçişin ana sebeplerinden gösteriliyor. Donanım gücünün önemli bir pozitif yön olduğu PoW sistemi zamanla madencilere büyük yük bindirmiş, bu sebepten de madenci sayısı oldukça azalmıştı. Böylece madenci havuzları oluşmuş, bu da ağın güvenilirliğini sarmıştı. 

Bu durumun tam aksine PoS sistemini kullanan ağlar çok daha hızlı ve merkezsiz bir yapı haline gelmiş, haliyle daha güvenilir olmuşlardı.

Ethereum 2.0 Pasif Gelir Nasıl Çalışacak?

PoS sistemini kullanan diğer projelerde olduğu gibi, kilitle, bekle, kazan sistematiği korunacak.

Validatörlerin ve delegatörler belirli bir düzen içerisinde ağı ayakta tutacak. 32 ETH bulunduran yatırımcılar pasif gelir elde edebilecek.

Pasif gelir tamamen ağın kullanımına bağlı olarak değişecek bir geri dönüş yüzdesine sahip olacak. Şimdiye kadar ağ olan ağ kullanım raporu incelendiğinde %4-%10 arasında bir geri dönüş bekleniyor. 

Wanchain, Algorand ve Cosmos gibi projeler çoktandır PoS sistemini kullanıyor.

Pasif Gelirin İyi ve Kötü Yanları

Pasif gelir market durumuna ve ağ kullanımına göbekten bağlı.

En sevdiğiniz blockchain projesine bir şekilde destek olmanın yanında PoS sistemi sevdiğiniz projenin coinlerini tutmanızdan kaynaklı pasif bir gelir elde etmenizi sağlıyor. Bir başka deyişle, oturduk yerden para kazanmak.

Diğer yandan günlük alım satım yapmak istiyorsanız PoS sistemi sizin için uygun değil. Tuttuğunuz coinlerinizi belirli bir süre kilitlediğinizden dolayı anlık alım satım işleri için uygun değil. Ani bir market çöküşü sırasında kilitli coinlerinizi satma imkanınız bulunmuyor.

Daha küçük bir pazar gerilemesi durumunda bile, ödüllerin değeri kripto değerindeki azalmayı kapsamayabilir. Bir ödül havuzuna katılırken, yatırımcıların başkalarının kripto para birimlerinin velayetini alabileceğini ve bunun bir miktar riskle karşı karşıya olduğunu bilmeleri gerekiyor. 

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin