Wanchain 2019 İlk Çeyrek Konferansı

Geçtiğimiz hafta Cuma günü, yani Mart ayının 15’inde ekibi 2019 1. çeyrek itibarı ile Wanchain projesinde alınan yolu yatırımcıları ile paylaştığı bir konferans gerçekleştirdi. Konferansta CEO Jack Lu, Global Pazarlama Direktörü Dan Reecer, İletişim ve Büyüme müdürü Oliver Birch, İş Geliştirme Müdürü Li Ni ve Mühendislik Departmanı Müdürü Weijia‘nın birbirinden önemli açıklamaları oldu.

Wanchain Türkiye ekibi ile bu konferansı sizler için Türkçe olarak yeniden derledik.

#WANccc hashtag’i ile sosyal medyada gündem oluşturulan bu konferans Wanchain’in kurulduğu günden itibaren gerçekleştirdiği ilk topluluk konferansı olarak önemli bir yere sahip. 2019’un ilk çeyreğine kadar olan gelişmelerin anlatıldığı konferansa çok sayıda ülkeden de katılım sağlandı. Konferansın arkasındaki asıl amaç ise daha transparan bir kabuğa bürünerek Wanchain yatırımcıları ile arasındaki duvarları kaldırmak. Yani yatırımcıların şirketin nereye gittiğine dair daha net bilgiye sahip olmaları.

Konuşmacılar arasında yer alan Jack Lu’nun açıklamaları oldukça dikkat çekiciydi.

Jack Lu – CEO

Wanchain için mükemmel bir birliktelik yakaladık. Yaklaşık 40 tanesi yazılım geliştirici olmak üzere Wanchain ekibi ortalama 70 kişi ile büyümeye devam ediyor. Ekibimizin hummalı çalışmaları sonucunda Ocak ayında mainnet ile birlikte gizlilik/koruma ile birlikte akıllı kontratları hayata geçirdik. Temmuz ayında Ethereum ile, Aralık ayında ise Bitcoin ile entegre olduk ve bu iki büyük arasında bir köprü görevi görmeye başladık. Bir başka deyişle sadece 1 yıl içerisinde en büyük iki blockchain ağını birbirine bağlamayı başardık.

Ayrıca hepimizin bildiği gibi ERC20 entegrasyonlarını da tam gaz sürdürüyoruz. Tüm bu entegrasyonlar ve geliştirmeler hatasız bir şekilde çalışıyor. Çünkü hepsinin arkasında muazzam bir test gücü var. Ekibimizin önümüzdeki senelerde çok daha önemli işler başaracağına güvenim tam.

2019 senesinin en önemli adımları olarak daha önceden teknik makalemizde de yayınladığımız üzere Wanchain 4.0 ve private tx geliştirmesi ile PoS sistemine geçiş olarak adlandırılabilir. 4.0 geliştirmesi ile kripto dünyasını günlük hayatta kullandığımız problemleri çözen girişimler ya da bir diğer deyişle finans dünyasını bağlayabilmek. Geçen sene Ethereum Enterprise Alliance (Ethereum Kurumsal Çözümleri Birlikteliği) ve Hyperledger ile birliktelik sağlayarak çözümlerimizi çok daha geniş bir alanda sunabilme kabiliyetini elde ettik.

Geçtiğimiz aylarda Telefonica ile bir anlaşma imzaladık, ardından dünyanın en büyük telekomünikasyon konferansı olan Mobile World Congress’e katıldık. Tabikide daha fazla ve doğru ortaklığı sağlayabilmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Bugün – 15 Mart itibari ile – Staking Pilot programımızı başlattık. Daha ilk dakikalar olmasına rağmen 100’den fazla kişi oldukça fazla sayıda WAN gönderdi. PoS sistemine tam anlamı ile geçtiğimizde kilitlenecek olan WAN sayısını da hesaba kattığınızda ne kadar büyük bir etkiye sahip olacağını görebilirsiniz.

Oliver Birch – İletişim ve Büyüme Direktörü

Wanchain Geliştirici Topluluğu 5 Nisan’da Başlıyor

Wanchain, solidity geliştiricileri için bir topluluk oluşturarak hem solidity üzerinde hem de Wanchain üzerinde insiyatiflere dayalı bir ortak düzen oluşturmak istiyor. Böylelikle dünyanın her yerindeki geliştiriciler Wanchain için diledikleri geliştirmeleri yapabilecek, farklı merkezsiz uygulamalar için Wanchain ağını kullanabilecekler.

Bir başka deyişle, Wanchain ağı üzerinde çalışan oyunlar, kiralama/satın alma uygulamaları vb. gibi aklınıza gelebilecek her türlü dApp.

Bunun için topluluk içerisinden bir geliştiricimiz mywanwallet ve wanmask üzerinde çalışmalarını tamamlamak üzere. mywanwallet, myetherwallet gibi çalışan, ancak sadece Wanchain için tasarlanmış bir cüzdanken wanmask uygulaması da wanchain ağı üzerinde görev yapacak olan bir metamask uygulaması olarak düşünülebilir.

Ayrıca ileriki günlerde Wanchain ana ekibine çok daha fazla geliştirici almayı planlıyoruz.

Telefonica ve ElevenPaths Güncellemleri

Geçtiğimiz Ocak ayında Wanchain olarak Telefonica’nın Siber Güvenlik bölümü olan ElevenPaths ile bir anlaşma sağladık. Anlaşma kısaca güvenlik, kişisel kimlik bilgileri ve birlikte çalışabilirlik (interoperability) içerikli. İlk önemli adım olan Mobil Cüzdan demosunu da MWC(Mobile World Congress) de gerçekleştirdik. Civic ile yaptığımız anlaşma ile kullanıcıların kimlik bilgilerini cüzdana kolayca entegre edebilmeleri özelliğini elde ettik.

Yeni ERC20 Entegrasyonları

Ethereum ile kurmuş olduğumuz köprü sayesinde destekleyebiliyor olduğumuz ERC20 tokenlara 3 tane daha ekledik. TrueUSD, USDC ve (BAT).

DEX’ler

Geçtiğimiz günlerde Jack Telegram kanalımızı ziyaret ederek Wanchain ağı üzerinde çalışacak olan ilk cross-chain dex’in Loopring olacağını duyurdu. Loopring ve Wanchain ekibi birlikte çalışarak bu operasyonu en kısa sğrede tamamlamaya çalışıyor, ancak en yakında tarih olarak 2019’un 3. çeyreği sonrasını öngörebiliyoruz.

Kurumsal Node – Staked.us

2019’un 4. çeyreğinde hayata geçecek olan PoS sistemimiz için üst düzey olası partnerler ile görüşmeler gerçekleştirdik. Kripto ekosistemindeki projelerin büyük çoğunluğunun PoS ya da benzer sistemler ile node kurulumu ya da stake (pay) alımı tarafına yönelmesi ile gelecek dönem PoS için çok önemli bir hal aldı.

Kurumsal düzeydeki ortaklığımızın ilkini Staked.us ile gerçekleştirdik. 2019’un 4. çeyreğinde PoS sistemimiz hayata geçtikten sonra Staked.us kullanıcıları da Wanchain node kurulumunu oldukça kolay bir ekran aracılığı ile gerçekleştirebilecek. Gelecek haftalarda bu konuyu daha derinlemesine açıklayan ve yine bu alandaki diğer çalışmalarımızı da içeren bir makale yayınlayacağız.

Yeni Blockchain Entegrasyonu – EOS

Bitcoin ve Ethereum’dan sonra yeni blockchain entegrasyonumuzu da EOS ile yapıyoruz ve 2019’un 2. çeyreği bitmeden hayata geçmesini hedefliyoruz. Bu entegrasyon için EOS‘u seçmemizin birden fazla sebebi var. Öncelikle EOS çok büyük bir destek kitlesine ve topluluğa sahip. Ayrıca EOS üzerinde çalışan ve çalışması hedeflenen oldukça fazla sayıda merkezsiz uygulama (dApp) var.

EOS entegrasyonun hayata geçmesi ile birlikte Bitcoin ve Ethereum2da olduğu gibi artık EOS üzerindeki destekleyeceğimiz tokenlar da Wanchain ağı üzerinde hareket edebiliyor olacak.

Fiyattan bağımsız bir şekilde ekibin geliştirmelerini yol haritasından sapmadan yapması topluluk için oldukça önem arz eden bir durum.

Li Ni – İş Geliştirme Direktörü

Blockchain DeFi Ekosistemi

İş geliştirme bölümümüzün 2 önemli parçası var. Bunlardan birisi Wanchain üzerine bir ekosistem geliştirilmesi ve blockchain ağımızı geleneksel kurumsal firmalara yaymak. Globalde Dex’ler, kripto kiralama uygulamaları, akıllı kontratlar ile yönetilen OTC servisleri gibi çalışmalar yapıyoruz. Bu geliştirmeler için Bitkub, Formosa Financial, The Open Source Exchange Network, Theia cüzdan gibi firmalarla anlaşmalar imzaladık. Ayrıca Longlash ve FoundationX ile de anlaşma imzaladık. Bu firmalar alanlarındaki en iyiyi hedefleyen ve çoğunlukla bunu başarmış firmalar. Loopring’den ayrı olarak Wanchain DEX sistemini kullanmak isteyen birkaç firma ile daha görüşmelerimizi sürdürüyoruz.

Endüstri Geliştirmeleri

Kurumsal çözümlerimiz için de oldukça fazla sayıda firma ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Ancak henüz anlaşmaları son aşamaya getirmediğimizden isimlerini açıklamam doğru olmaz. Bunun için birkaç hafta daha beklemeniz gerekiyor. Çin’deki bir bakanlık Wanchain’i yatırım yapılabilecek bir avuç projeden bir tanesi olarak gösterdi ki bu oldukça önemli bir haber. Ayrıca Çin’deki çok büyük bir telekomünikasyon firması ile de anlaşmanın neredeyse tamamlandığını belirtmek isterim. EEA (Enterprise Ethereum Alliance) ile de oldukça önemli çalışmalarımız oluyor.

Önümüzdeki haftalar ve aylar Wanchain yatırımcıları için oldukça heyecanlı geçecek.

Weijia Zhang – Mühendislik ve Geliştirme Direktörü

Wanchain PoS sistemi hakkında oldukça fazla soru var. Yatırımcılarımızın gönlünü rahat tutmalarını öneririm. Matematikçilerimiz ve mühendislerimiz PoS sistemimizin güvenli ve kullanılabilir olması için son derece hummalı bir çalışma gerçekleştiriyorlar. Bu ayın sonunda PoS sistemimiz hakkında yayınlayacağımız makale içerisinde oldukça fazla bilgi var. Tüm matematikçiler ve geliştiriciler algoritmamızı daha iyi anlamak için okuyabilirler.

Ayrıca makalede yayınlayacak olduğumuz algoritmamızda herhangi bir açık bulunması dahilinde bulan kişiye ödül vereceğimizi de belirtmek isterim.

İkinci olarak EEA’dan bahsetmek istiyorum. EEA-Enterprise Ethereum Alliance-Kurumsal Ethereum Birlikteliği anlamını taşıyor. JP Morgan, Microsoft, çeşitli blockchain projeleri, ConsenSys da olmak üzere tüm dünyada toplamda 400 üyeye sahip ve tüm projeler eşit söz hakkına sahip burada. Wanchain olarak biz de çok önemli bir pozisyonda EEA’ya katıldık.

Son olarak yol haritası.

Sizleri temin ederim ki geliştirici ekip yol haritasına sonuna kadar bağlı kalıyor ve mümkün olan en kaliteli şekilde geliştirmelerini tamamlıyor.

Yol haritası hakkında daha detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz.

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin