WANCHAIN Node Sistemi Pilot Programı ve 2019 Yol Haritası Analizi

wanchain

Bilindiği üzere mainnet’i ile birlikte kendi blok zinciri üzerinde çalışmaya başlamış ve WRC20 protokolünü kullanıcılarına duyurmuştu. Herkesin hevesle beklediği PoS yani Proof of Stake programı için yol haritalarında güncellemeye gidilmiş ve node sisteminin 2019 içerisinde hayata geçeceği bilgisi paylaşılmıştı.

Geçtiğimiz günlerde Wanchain Medium sayfasında paylaşılan bir yazı ile genel görüş hakkında daha detaylı bilgi paylaşımında bulundular.

Wanchain node sistemi hakkında merak ettiğiniz herhangi bir konu için reddit üzerinden sorularınızı yöneltebilirsiniz.

Node Sistemine Genel Bakış

Pilot Sistemi Detayları:

Elinizde bulundurmanız gereken WAN miktarı: 1000-5000 WAN
Katılım Ödülü: Her 1000 WAN için 40 WAN (katılım miktarınızın %4’ü)
Toplam kilitlenecek WAN miktarı: 4 milyon WAN
Kilit süresi: 3 Ay

Süreç:

Ocak 2019: programına katılım için ekstra bilgilendirme
Mart 2019: Node programına katılım için teklif verme başlangıcı
Nisan-Mayıs 2019: Staking-Pay Alma pilot program başlangıcı

Pilot Programa Nasıl Katılınır?

1. Adım – Form Doldurulması (27 Aralık-4 Ocak)

Pilot programa katılmak isteyen kişilerin Wanchain ekibi tarafından paylaşılan bu formu 4 Ocak tarihine kadar doldurması gerekiyor.

Ancak belirtmek gerekiyor ki formun doldurulması pilot program için garanti bir yer anlamına gelmiyor. Ancak formu dolduran herkes otomatik olarak teklif verme aşamasına katılım sağlayabilecek. Konu hakkında daha detaylı bilgi daha sonra paylaşılacak.

2. Adım – Teklif Aşaması (15 Mart – 31 Mart)

Pilot programa katılmak isteyen kişiler, aracılığı ile kendilerine sağlanacak olan adrese 15-31 Mart tarihleri arasında WAN’larını gönderecek. Ardından pilot program için gönderilen bu WAN’lar 3 ay boyunca kilitli kalacak. Yani dolaşımdan ayrılmış olacaklar.

Pilot program için toplamda 4 milyon WAN’lık bir yer düşünüldüğünden ötürü sınırlı sayıda kullanıcı bu haktan yararlanabilecek. Bu sebepten de daha çok WAN göndermeyi seçen kişilerin pilot programa katılma şansı daha çok olacak. Bir başka deyişle kaç adet WAN ile katılım göstermek istediğiniz önemli bir hal alıyor.

Pilot programa katılım için teklif aşamasında 5000 adetten daha fazla WAN gönderilebilir, ve 1 WAN adresi, teklifi artırmak ve böylece pilot programda yer alabilmek için akıllı kontrata birden fazla gönderim gerçekleştirebilir. Eğer farklı kişiler tarafından gönderilen iki tutar da birbiri ile aynı ise daha önce gönderen adres pilot programda yerini alacaktır.

** 5000’den fazla WAN gönderilmiş olsa da pilot program sayesinde kazanılacak ödül yalnızca 5000 WAN’a oranla verilecektir.

Teklif periyodu sona erdiğinde, her katılımcı-storeman grubu pilot program için fonlamaya açılacak ve akıllı kontratlar WAN adreslerini teklif tutarına göre sıralayacak. Akıllı kontratlar daha yüksek teklifleri olanlardan başlayarak sıralamaya devam edecek ve uygun olan WAN’lar daha sonra kilitlenmek üzere belirlenecek. Akıllı kontrat pilot program için belirlenen hedefe ulaşılana kadar veya tüm teklif adreslerinin teklif tutarları kilitlenene kadar etkinleşmeyecektir.

Piyango

Pilot programa başvuran ancak seçilemeyen diğer tüm adresler bir piyango sürecine dahil olacaklar. Konu hakkında detaylar daha sonra açıklanacak.

3. Adım – Storeman Node Pilot Programı Başlangıcı (Nisan Başı)

Teklif aşamasını başarılı bir şekilde geçen adreslerden gönderilen WAN’lar 3 ay boyunca kilitlenecek. Nisan ayının başlarında başlayacak olan program Haziran ayı civarında bitecek.

Teklif verilen WAN‘lar bu süreç içerisinde kilitli kalacak ve hiç bir şekilde hareket ettirilemeyecek. Bu aşamada güvenlik akıllı kontrat aracılığı ile sağlanacak. Süreç tamamlandıktan sonra teklif olarak verilen miktar %4’lük ödül ile birlikte asıl sahiplerinin cüzdanlarına geri gönderilecek.

** Süreç tamamlandıktan sonra teklif aşamasında gönderilen WAN’lar gönderim işleminin yapıldığı adrese otomatik olarak geri dönecektir.

Nisan ayına yaklaştıkça daha detaylı açıklamalar yapılacak.

Peki ya Pilot Programdan Sonra?

2019 sonuna doğru planlanan PoS için bir ilk adım niteliğini taşıyacak olan bu pilot programı tek program olmayacak. İlk pilot tamamlandıktan sonra ikinci bir pilot program daha planlanıyor. Wanchain ekibi 2019 yılında tam anlamı ile merkezsiz bir proje olmak amacı ile PoS sistemi üzerinde büyük bir özveri ile çalışıyor. PoS sistemi, storeman node sistemi ile birlikte ikinci bir pasif ödül sistemi olarak hizmet verecek.

2019 Yol Haritası Özeti

Wanchain ekibi bir yandan PoS sistemi ve konsensus üzerindeki çalışmalarını sürdürürken bir yandan da 2019 yılında izleyecekleri yol haritasını yayınladı.

Q1 2019:

  • Wanchain PoS sistemi makalesi yayınlanması
  • PoS sistemi için PoC (Proof-of-Concept)
  • Bir sonraki ERC20 entegrasyon grubu açıklanması

Q2 2019:

  • Wanchain-PoS sistemi için alpha testnet
  • Yeni blok zincirleri ile entegrasyon
  • Cüzdan Geliştirmeleri (Arayüz/Kullanım)
  • Bir sonraki ERC20 entegrasyon grubu açıklanması

Q3 2019:

  • Wanchain-PoS sistemi için beta testnet
  • Bir sonraki ERC20 entegrasyon grubu açıklanması
  • Mobil cüzdan uygulamasının son kullanıcıya sunulması

Q4 2019:

  • PoS sisteminin aktif hale getirilmesi
  • Başka bir blok zinciri ile daha entegrasyon
  • Bir sonraki ERC20 entegrasyon grubu açıklanması
  • Wanchain 4.0 – Enterprise Blockchain ile blok zincirleri arası entegrasyon

Wanchain Türkiye Telegram grubuna bu linkten katılabilir, aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin