NEO Dosyası

NEO yeni nesil akıllı ekonomi platformu (eskiden Antshares) Yunanca yeni ve genç anlamına geliyor. NEO epik ve şaşırtıcı hızda bir yükseliş yaşayarak dikkatleri üzerine çekti. Yine de derine indiğinizde tartışacak çok şey varmış gibi gözüküyor.

Peki “Çin Ethereum’u” olarak adlandırılan beklentileri karşılıyor mu?

Kod olarak kanun

Önce akıllı sözleşmeler hakkında bir konuşalım. Black’s law dictionary’ye göre, bir sözleşme: “Belli bir şeyi yapmak ya da yapmamak üzerine düşünce birliği sağlayan anlaşma.” Kulağa basit geliyor, değil mi? Sözleşme kanunu, birçoklarının hayatlarını adadığı derin bir tavşan deliği olmakla birlikte, bu kanunun artık tek bir anahtarı var o da programlanmış kod.

ABD’de ESIGN yasası, 2000 yılında federal olarak kabul görmeye başladı ve yasal olarak bağlayıcı bir yapı olarak dijital imza kullanımını onayladı. Çin’de, benzer bir sözleşme kanunu ve dijital imzaların yasal olarak kullanılması 2007’de yürürlüğe girdi. Bu, yasal sistem artık dijital alanla bir köprü görevi görüyor ve bir çok sanal fırsat doğuruyor.

Akıllı Sözleşmelerle tanışın – iki veya daha fazla tarafın arayüz oluşturması için dijital, sınırsız ve nispeten daha az güvenli yeni bir yol.

neo

Sözleşmeler, iki (veya daha fazla) birey ve / veya taraf arasındaki bir anlaşmayı yönetir. Eğer X meydana gelirse Y verilir. X meydana gelmezse, burada Z başvuru yapılır. Bu, “eğer-sonra-başka“ ifadelerinin geleneksel sözleşme yasası etrafında kolayca oluşturulabildiği ve kod oluşturmada temel sağladığını söyleyebiliriz.

Dijital anahtarlar ve imzalar, sözleşmelerde mürekkep yerine kendi dijital kodlarını kullanan yeni kalemlerdir. Sözleşmeler artık NEO gibi yeni nesil platformlarla uyumlu hale gelecek şekilde düzenleniyor.

NEO sisteminin içerdikleri:

Delegated Byzantine Fault Tolerance (DBFT) algoritması – Bu, geleneksel proof-of-work sistemi yerine kötü niyetli düğümlerle bile uzlaşma sağlamaya çalışan bir sistemdir.

NeoX – Bu sistem, çeşitli Blockchainler arasında çalıştırma ve çalışma olanağı yaratacaktır

NEO Sözleşmesi – Varolan kod tabanlarını (örneğin C #, VB.Net, F #, Java, Kotlin) entegre eden ölçeklenebilir, yüksek performanslı ortamlarda sorunsuz yaratma mekanizmasıdır.

NeoFS – Bu, merkezi olmayan depolamaya izin veren bir hizmettir (peer to peer Dropbox’a benzemektedir)

NeoQ – Kuantum bilgisayarlar tarafından çözümlenemeyen problemleri yaratan ve kuantum geçirmez olmasını sağlayan kafes tabanlı şifreleme mekanizmasıdır.

neo

Neo Neden Çin’in Ethereum’u olarak anılıyor?

NEO “public cloud” olarak konumlandırılmıştır ve Çin hükümetinin Blockchain platformu üzerinde üstünlük sağlama planlarının büyük bir parçasıdır. Geliştiricilerin genel olarak araçlarını ve platformlarını kullanmasını ve ekosistemi geliştirmesini istiyorlar.(Zion Şehri ekibinde gördüğümüz gibi.)

Uyuyan dev OnChain, KPMG tarafından “Çin’in en iyi 50 Fintech şirketlerinden biri” olarak seçildi. NEO bir public cloud fakat, OnChain ve diğer büyük kuruluşların kullandığı sistem public clouddur. Amaç OnChain’in Microsoft veya Apple‘ın blockchaini olması. Ekipleri DNA üreten ilk Çin ekibidir. (Distributed Networks Architecture). DNA, uygulamaları destekler, çapraz zincir birlikte çalışabilirliği destekler ve geleneksel iş sistemleri ve ağlarıyla bütünleşebilir.

“Vizyonumuz Onchain’i gerçekten evrensel bir çerçevesi haline getirmektir. Farklı eklenti modüllerinden yararlanarak, çerçeve bir halka açık zincir, bir konsorsiyum zinciri ve hatta bir özel zincire uygulanabilir. Halen geliştirilmekte olan çapraz zincir adaptör modülü, bu farklı zincirler arasında birlikte çalışabilirlik yaratmaktadır.

Da HongFei, NEO ve OnChain’in kurucu ortağı

Japon Ekonomi Bakanlığı, Ticaret ve Endüstri Bakanlığı ile yapılan ortaklıkların yanı sıra Alibaba‘nın Ali Cloud’u  için kurumsal düzeyde blockchain tabanlı e mail de yer alıyor.

neo

Peki bu ne anlam ifade ediyor?

Sonunda, hem NEO hem de OnChain ağları arasında, her iki şebeke için eşi benzeri görülmemiş erişim ve kullanıma olanak sağlayan birlikte çalışabilirlik fırsatı doğmuş oluyor.

NEO’nun Ethereum’dan farkları?

NEO, Ethereum’un “Solidity” adlı kendi tescilli dilini kullandığı halde geliştiricilerin herhangi bir gelişmeden önce öğrenmesini gerektiren birçok ek kod tabanını (örneğin C #, VB.Net, F #, Java, Kotlin) desteklemektedir. Bu, ekosisteme girebilecek geliştiricilerin sayısını engelleyebilecek daha uzun bir öğrenme eğrisi ve giriş engeli anlamına gelir.

Yapılan eleştiriler ve zayıf yönleri

Maden çıkarma ve yalnızca coin verilme olmadığından, dağıtım büyük ölçüde merkezileştirildi.

NEO iki gruba ayrıldı: 50 milyonu, crowdfunding yoluyla satılan (ve erken katkıda bulunanlara verildi) 50 milyonu NEO Konseyi tarafından “yönetilmek” için saklandı.

Lock out” dönemi, 16 Ekim 2017’de sona ererek kalkınma ve diğer amaçlar için kullanılacak fonları serbest bıraktı:

  • 10 milyon NEO, NEO geliştiricilerine ve NEO konseyi üyelerine gidiyor
  • Skosistemindeki geliştiricileri teşvik amaçlı 10 milyon NEO dağıtıldı
  • NEO tarafından kullanılan diğer yardımcı Blockchain projelerine 15 milyon NEO yatırımı gerçekleştirdi
  • 15 milyon NEO “ihtimal” için ayrıldı

Bazıları, bu milyonlarca NEO’nun geliştiricilerin elinde olduğunu, ekonominin fiyatını veya moralini etkileyebilecek piyasa ve diğer eylemlere damping yapabileceğini düşünebilir.

Ayrıca, yukarıda bahsedilen bazı alanlar biraz belirsizdir ve fonların bu kesin parametrelere alınıp alınmadığını ayırt etmek zor olabilir. (Proje geliştikçe bu durum değişebilir.)

Buna ek olarak, tüm cryptocurrency girişimleri gibi, uzun vadede gerçekleşecek herhangi bir şey için benimsenen bir ağ etkisi olmalıdır. Bu inisiyatifin sunduğu tüm yutturmaca ve potansiyele rağmen, NEO henüz geliştirici kullanım seviyesinde tam olarak yer almamıştır.

NEO’nun Güçlü Yönleri ve Sahip Olduğu Fırsatlar

NEO’nun kardeş şirketi OnChain, finansal hizmetler endüstrisi açısından şimdiden “made man” olarak anılıyor. Aynı zamanda şu anda Çin ve Japon hükümetleri ile birlikte Alibaba da dahil olmak üzere büyük şirketler ile birlikte çalışıyor.

GAS sizi NEO için ödüllendiriyor

Ekosistemi kullanmak için yakıt olarak çalışan Ethereum’la “ether” e benzer şekilde, GAS da benzer bir işlevi görür. NEO ile olan fark, GAS’ın kendine özgü statüsünün bir simge olarak verilmesidir. (Steemit belirteçlerine, STEEM ve Steem Dolarlarına benzer, SBD).

NEO, NEO networkünde ve servislerinde kullanılmak üzere GAS üretmektedir. Bu, muhtemelen, iyi bir ekosistem için kullanılan basınç (talep) alımını yaratacaktır. Neo networkünü kullanan projeler arttıkça  GAS tokenlar da artmakta.

Peki, “yeni nesil akıllı ekonomi” mi?

Bunun cevabını şimdiden vermek zor. Dijital imzaların ve dolayısıyla sözleşmelerin yasal olduğunu biliyoruz. Bu sistemi yasal dayanak temelinde oluşturulmak harika bir başlangıçtır. Asıl soru, “insanlar sistemi gerçekten kullanıyor mu ve yeterince talep var mı?” olmalı.

Bununla birlikte, ekip , Asya kıtasında ve ötesinde (Batı bölgelerinde görüldüğü gibi) derin kökler kazanmak için büyük hamleler yapıyor. Geliştirici odaklı mimari, yeni geliştiriciler, daha hızlı öğrenme eğrilerine sahip olan projeler…

Çin, Japonya ve diğer birçok ülke gibi Asya pazarları da Blockchain ve FinTech endüstrisinde sessizce güç merkezleri haline geliyor.

NEO onlardan biri olur mu bunu zaman gösterecek.

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin