Balina Nedir, Kime Denir ve Piyasaya Etkileri Nelerdir

Basit olarak balinalar, tek bir ya da token’ın büyük bir kısmını elinde tutmak için birlikte çalışan bir grup insandan oluşur. Bunlar genellikle Hedge Funds ve Bitcoin Investment Funds gibi büyük oyunculardır. Bir token’ın fiyatını istenen fiyata manipüle etmek için halihazırda var olan sayı fazlası avantajlarını kullanabilirler.

Bu fonlardan Pantera Capital, Bitcoins Reserve, Binary Financial, Coin Capital Partners, Falcon Global Capital, Fortress, Bitcoin Investment Trust ve Global Advisors Investment Fund, piyasadaki varlıklarını açıkladı ve dolaylı yoldan birer balina olduklarını ifade etmiş oldu.

Kripto para piyasasında kısa bir süre de olsa yer alan herkes balina terimini bir ya da birkaç kez duymuştur. Genel olarak düşük hacimli coinlerde çokça görülebilen balina hareketleri pump/dump olaylarından farklı olarak coin ya da tokenin fiyatının istenen seviyede tutulması üzerine hareketler gerçekleştirildiğinde fark edilir. Bu durumun sebebi ise teknolojisine ve/veya geleceğine güvenilen bir coinden olabildiğince fazla toplanması, ancak coinin fiyatındaki yukarı yönlü hareketin artması durumunda kriz durumunu tetikleyecek yüklü satışların gerçekleştirilmesi olarak açıklanabilir.

Balina hareketleri sonucu okyanuslarda olduğu gibi dalgalar ortaya çıkabilir. Yani bahsi geçen coinin belirli aralıklarla yükseldiğini ve tekrar olağan seviyesine döndüğü fark edilebilir. Yeterince dikkatli hareketler ile küçük yatırımcılar da bu dalgalar aracılığı ile günlük kar oyunu oynayabilirler. Ancak unutulmaması gereken durum ise balina görevi gören kişi/kuruluş ani bir hareketle küçük yatırımcıları terste bırakabilir.

Dalgalar Nasıl Kullanılır

Popüler web sitesi babypips.com’a göre, bir balinayı erken fark etmek, küçük yatırımcıların balina hareketleri ile birlikte gezmek ve kar etmelerine, dahası balina tarafından ezilmekten kurtulmalarını sağlar.

Balina Hareketleri Nasıl Anlaşılır

Alış Hacmindeki Sıradışı Yükseliş

Örneğin bir coine ilişkin normal bir alış tahtasındaki ortalama teklif boyutunun 1.000 ve ortalama satış boyutunun da 1.000 olduğunu varsayalım. Piyasada bir balina varsa, alış tahtası değişecek ve ortalama teklif büyüklüğü 500 kattan fazla artacaktır.

Durgun Bir Dönemde Volatilite ve Fiyat Artışı

Eğer bir coin dönemde dar bir aralıkta işlem görüyorsa ve birdenbire volatilite ve fiyat artışlarında beklenmedik bir artış söz konusu ise, muhtemelen bir ya da birkaç balina işlem yapmaya başlamış demektir.

Alış-Satış Hacimlerindeki Artış

Normal bir pazarda, genellikle alış ve satış tahtaları arasında eşit bir şekilde bölünmüş hacim görürsünüz. Bu durum bahsi geçen coinin hacminin %50’sinin alıcı olduğu ve %50’sinin satıcı olduğu anlamına gelir. Fiyat yükselişe eğimli ise, alıcılar %60, satış hacmi %40 gibi değerlendirilebilir. Ancak ortamda bir balina varsa, satın alma tarafında hacim artışı görürsünüz. Örneğin, hacmin %90’ı kısa bir süre içinde alış tekliflerinde bulunuyorsa, muhtemelen orada bir balina vardır.

Ani Satış İptalleri

Sipariş defterinde hızlı bir şekilde kaybolmaya başlayan büyük alış teklifi görüyorsanız bu durumu genellikle bir balinanın yüksek satış miktarları gireceği şeklinde ya da Market Sell yapacağı yönünde yorumlayabilirsiniz.

Fiyattaki Güçlü Momentum

Hacimdeki anormal bir büyüme bir balinanın içeride olduğunu gösterir. Örneğin hacim rutin hacimden üç kat daha büyük olduğunda bu bir balinanın veya balina grubunun işi olabilir. Bir yandan hacmin yükseldiğini bir yandan da satış miktarının daha da arttığını gözlemliyorsanız bu durum ivmenin değişmekte olduğunu gösterir.

Balinalar fiyat belirli bir seviyeye geldikten sonra yüklü bir satış gerçekleştirerek fiyatı düşürmek isteyecek ve daha ucuz bir fiyattan tekrar daha fazla toplamak için uğraşacaktır.

Hacimdeki Güçlü Artış

Hacimde ani bir artış varsa ve işlem hacminin miktarı son hacme göre anormal derecede yüksek ise (örneğin, normalden 3 kat daha büyük); yine bir balina hareketinden şüphe edilebilir.

Ancak balinalar hareketlerinin fark edilmemesi için bildiğimiz yollardan değil de el altından da coin/token alışverişine yönelebilirler. Bu sayede herkese açık olan borsada fiyatı etkilemektense el altından yüklü miktarda sabit bir fiyat üzerinden alım yaparak izlenebilme riskini azaltabilirler.

2014 yılında bir yatırımcı 300$’dan 30.000 bitcoin satmak için bir limit emri girdi. Hala gelişmekte olan piyasada, bu büyüklükteki bir sipariş piyasayı olumsuz etkileyerek, Kasım 2013’ten beri görülmeyen seviyelere fiyatların düşmesine neden oldu.

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin