Bitcoin Ne Kadar Güvenli?

Güvenli

Kripto paralara yatırım yapmayı düşünen, ya da yapmakta olan herkesin akıllarında ilk yer eden soru, Bitcoin ne kadar güvenli?

Elbette hiç kimse henüz yatırımının karşılığını alamadan ya da Bitcoinlerini kullanamadan yatırımını bir hiç uğruna kaybetmek istemez. Sizler için hazırladığımız bu kaynak sayesinde Bitcoinlerinizi ve diğer paralarınızı güvenle tutmak için gerekli tüm bilgiye sahip olacaksınız.

Bitcoinlerinzin güvende olması ve bir çok etkenden etkilenmemesi için aklınızda bulundurmanız gereken birkaç önemli nokta var.

Bitcoin Depolama

Bitcoinlerinizin depolanması süreci hem karmaşık hem de kolay olarak adlandırılabilecek düzeydedir. Dijital dünyaya hakim olmayan yatırımcılar için başlarda zorlayıcı olsa da olmazsa olmaz bu önlemlerin kesinlikle alınması gerekmektedir.

İlk adım bir dijital cüzdana sahip olmak. Dijital cüzdanlar normal cüzdanların mantığında çalışır. Bitcoinlerinizi dijital cüzdanınızda sakladığınızda size özel bir anahtar verilir, bu özel anahtarı güvende tutmanız çok önemlidir. Bir başka 3. kişi bu anahtara erişim sağladığında cüzdanınıza kolaylıkla erişebilir ve içerisini boşaltabilir.

Diğer taraftan, cüzdanınızı açmanın çok az sayıdaki yollarından birisi bu olduğu için bir daha cüzdanınıza erişemeyebilirsiniz.

Kripto para cüzdanları hakkında daha fazla bilgi edinmek için buradaki yazı dizimizi okuyabilirsiniz.

Bitcoin İçeren İşlemler

Tamamen güvenli ve emniyetli olmak için sadece güvenilir taraflarla işlem yapmalısınız. Geleneksel bankacılıktan farklı olarak, işlemlerinin geri alınamaması nedeniyle kaybedilen herhangi bir Bitcoinin kurtarılmasına yardımcı olacak herhangi bir kural veya yasa yoktur. Bitcoin’i yanlış alıcıya gönderdiğinizde, paranın size geri döndürülmesi sadece o alıcının insafına kalır.

Bitcoin ile ilgili Problemler

Anonimlik Problemi

Kripto paraların en önemli özelliği, sahip olduğu anonimliktir. Bununla birlikte, bu anonimleştirme özelliğinin, kişisel verilerin işlemlere veya dijital cüzdanlara bağlı olmaması gerçeğine rağmen, işlem sırasında cüzdan sahibinin kim olduğunu bilmenin yolları olduğu için, bu anonimleştirme özelliğinin %100 olmadığını belirtmek önemlidir. Bu anonimleştirme özelliğini etkileyen yollardan biri, birimi değişimi sırasında kişinin kimliğini ortaya çıkarma gerekliliğidir. Daha fazla gizlilik TOR tarayıcısı ve bazı teknik düzenlemeler kullanılarak elde edilebilir.

Hacklenebilme Problemi

Hack probleminin çok önemli oluşu ve Bitcoin ağına büyük bir tehdit oluşturması nedeniyle çok ciddiye alınması gerekiyor. Teorik olarak, Bitcoin ağının saldırıya uğraması ve madencilerin Blockchain ağının gücünün %50’sinden fazlasının kontrolünü ele geçirmesi çok olasıdır. Bu durum, Ghash.io’nun 2014 yılında neredeyse tüm Bitcoin ağının 505’inden fazlasını almasıyla az daha gerçek oluyordu. Ancak birçok uzman bu saldırının saldırganları daha çok etkilediği konusunda ortak bir karara vardı. Artık Bitcoin komünitisi herhangi bir saldırı anında ortaklaşa çalışarak tahmin edilebilecek minimum sürede saldırıyı bertaraf ederek ağı daha güvenli bir hale getirebiliyor. Yine de teknoloji dünyasında imkansız diye bir durum asla söz konusu olmamıştır. Olası bir hack durumunda sadece Bitcoin değil tüm kripto para aleminin bu saldırıdan en ağır şekilde etkileneceği ve bazılarının resimden tamamen çıkabileceği tahmin edilmekte.

Düzenleme, yani regülasyon sorunu, Bitcoin kullanıcılarının karşılaştığı önemli bir sorundur. Çoğu ülke, bitcoin ile ilgili düzenlemeler uyguluyor ve bu, kripto para biriminin diğer vergi ve yasal iddialarla birlikte kullanılma şeklini olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Ancak son dönemlerdeki bilinçli regülasyonlar sayesinde Bitcoin ve diğer kripto paraların geleceğe daha umutla baktığı aşikar.

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin