Ferrum’un uzun süredir son kullanıcı problemlerini çözdüğü önemli geliştirmeler sürekli olarak tanıtılmaya devam ediyor. Önce LinkDrop, Sonra PoolDrop, şimdi de SwapDrop ile direkt olarak pazardaki yatırımcıları hedef alan geliştirmeler yapıyor.
SwapDrops, OTC pazarında tam anlamı ile bir devrim niteliğinde. Geleneksel yöntemlerde OTC yöntemi ile kriptopara al-sat işlemi yapan yatırımcıların iki taraf için de güvenilir olan bir aracı kişi ya da kurum bulmaları, ve bu aracı kişi/kurum üzerinden ticareti gerçekleştirmeleri gerekiyordu. Tabii bu durumda bu aracı kişi/kurum da servis ücreti talep ediyordu.
Ferrum’un SwapDrops özelliği sayesinde kullanıcılar birbirleri ile sadece bir link üzerinden OTC ticaretini gferçekleştirebiliyorlar. Blok zinciri üzerinden atomik değişimler ve akıllı sözleşmeler ile korunan bir servis olduğu için SwapDrops güvenlik açısından dünyadaki tüm aracı kurum/kişilerden daha güvenli hale geliyor.
Karşılıklı olarak aracı bir kurum olmadan, haliyle bu aracı kuruma bir ücret ödemeden, Uniswap‘ın yüksek servis ücretlerini ödemeden $50.000 dolarlık bir altcoini başka bir coin ile takas etmek istiyorsanız, SwapDrops en doğru çözüm.
Geleneksel OTC Yönteminin Problemleri Neler?
İlk olarak iki kişi arasında gerçekleştirilen OTC yönteminde taraflardan birisi kendi payına düşen kısmı gerçekleştirmeyebiliyor. Bu problemi ortadan kaldırmak için bir aracı kurum/kuruluş ile çalışılması gerektiği kanaatine varıldı. Bu aracı kişi/kurum her iki taraftan da işlem yapacakları tokenları alır, ve karşılıklı olarak transfer işlemlerini gerçekleştirir.
Güvenli bir aracı kişi/kurum bulmak çok zor olduğu için de yüksek oranda servis ücreti talep eder.
SwapDrops ile OTC çok daha kolay
SwapDrops bu problemi blok zincirinin güvenliğini kullanarak son kullanıcılar tarafına fayda sağlayacak şekilde çözüyor. Hatta bir adım ileriye giderek OTC yöntemi ile alışverişi tek bir link üzerinden gerçekleşebilmesini sağlıyor.
Diğer Akıllı Sözleşmeli OTC Çözümleriyle İlgili Sınırlamalar
OTC marketi oldukça büyük bir hacme sahip olduğu için önceden de bu alana yönelik çözümler geliştirilmeye çalışılıyordu. Her birinin farklı artıları-eksileri olduğu gibi SwapDrops, görece çok daha yeni bir teknoloji ile hepsinden bir adım öne çıkıyor.
Örneğin, sözde blockchain özelliklerini kullanarak OTC alışverişini gerçekleştiren sistemler, tüm işlemi kendi kapalı sistemlerinden gerçekleştirmektedir. Bunun için kişilerin/kurumların sistemine giriş yapmanız, bilgilerinizi vermeniz gerekmektedir. Tüm yetki yine bu kapalı sistem yöneticilerindedir.
Dahası, SwapDrops’un gerçekleştirdiği gibi bu işlemi herhangi bir chat uygulamasından yapabilen başka bir örnek de henüz yok.
Uniswap’ın Yüksek Ücretleri ve Sınırlamaları
Direkt olarak rakibi olmasa da, Uniswap yüksek servis ücretlerine sahip. Uniswap‘ın en büyük eksisi, sistem üzerindeki yüksek servis ücretlerinden ötürü yeterli orandan OTC’ci bulunamaması. Özellikle görece daha düşük hacme sahip coinlerde neredeyse alıcı-satıcı bulmak imkansız olabiliyor.
Bu sebepten dolayı çok daha az miktarlarda OTC ticaretine girmeniz gerekebiliyor. Ancak ne kadar az hacimde ticaret yaparsanız yapın, ortalama olarak $10 civarında bir servis ücreti ödemeniz gerekiyor.