Çin Merkez Bankası (PBoC) Uyarıyor!

PBoC

Çin’in olan Çin Halk Bankası (PBoC), 18 Eylül tarihinde; Initial Coin Offerings (ICO) ve ticareti ile ilgili riskleri yatırımcılara “hatırlatan” yeni bir kamu duyurusu yayınladı.

Bankanın Şanghay’daki merkezi; Eylül 2017’de ICO’larla alakalı çıkan İnternet Finans Risklerinin Özel Olarak İyileştirilmesi için Ülke Ofisi tarafından kabul edilen sert çizgiye dikkat çekti.

Bugün yapılan duyuruda “ekonomik, mali ve sosyal düzene” yönelik “ciddi bir kesinti” için “izinsiz” ve “yasadışı” ICO finansman modeli sansürleniyor:

“[ICO’ların] yasadışı yollarla token satma, yasadışı olarak ihraç eden menkul kıymetler, yasadışı suç faaliyetleri, mali dolandırıcılık, piramit şemaları ve diğer yasadışı ve suçlu faaliyetler olduğundan şüpheleniliyor.”

PBoC (Çin Halk Bankası- People’s Bank of China) bugün, ülkenin ICO’ları ve bugüne kadarki geniş kapsamlı kripto ile ilgili faaliyetleri hedefleyen sıkı kısıtlamaların başarılarını memnuniyetle karşıladı:

“Yurtiçi birimi işlemlerinin küresel payı, başlangıçtaki % 90’lık orandan % 5’lik oranın da altına düştü. Çin’in finans piyasasında geçen yılın ikinci yarısında hızla artan küresel sanal para birim fiyatlarının neden olduğu kripto para balonunu etkili bir şekilde önlendi. Etki toplum tarafından çok iyi karşılandı. ”

Bununla birlikte, banka, yatırımcıların anakara yasağını atlatmak için kullandıkları açık deniz borsalarının yaygınlığı gibi bazı zorlukların devam ettiğini kabul ediyor.

PBoC, Internet Finansal Riskleri Özel İyileştirme Ofisi’nin şu anda, yerel kripto tüccarlarına bir ağ geçidi sağladığından şüphelenilen IP adreslerini bloke etmeye yönelik çeşitli adımlar attıklarını söyledi.

İşte O Adımlar

Ayrıca, ödeme kanallarının “temizlenmesi” ve izleme-denetleme mekanizmalarının güçlendirilmesi çabalarının daha da arttığına dikkati çekerek, gözetimin artması sonucu yaklaşık 3.000 hesabın kapatıldığını belirtti. Son olarak, bildiride, kripto “hype” materyallerinin dolaşımına karşı koymak için alınan son önlemler özetlenmekte.

Daha önce de bildirildiği üzere, 25 Ağustos’ta PBoC, “yasadışı” ICO’lara karşı yeni bir risk uyarısı yayınlamıştı. Bu durum, blockchain’in ve “finansal inovasyon” fikrinin, yatırımcıları aslında hileli Ponzi şemalarını gizleyen bir “hile (gimmick)” olarak tanımlamak için kullanıldığını belirtti.

‘Çevrimdışı’ önlemlerin yanı sıra, Çin’in teknoloji titanları – Çin ‘Google’ Baidu, Alipay’ın Alibaba ve WeChat-geliştiricisi Tencent – gözlemlerini sıkılaştırdı ve kripto, hatta zincirleme ile ilgili faaliyetlerde bulunma veya yayılmasından şüphelenilen hesapları yasakladı.

 

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin