Arbitraj Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Rehber

kripto-para-cüzdan

Arbitraj basitçe piyasalar arası fiyat dengesizliklerinden yararlanma yöntemidir.

Örnek vermek gerekirse Bitcoin neredeyse her borsada işlem görmekte, ve fiyat aralığı tamamen alım-satım yapan kullanıcılar tarafından belirlenmektedir. Kullanıcılar birbirleri ile tam anlamıyla hiçbir şekilde senkronize olamayacaklarından fiyat farkları oluşmaktadır.

Örneğin Binance borsasında 1 $9.500’dan alınabilirken KuCoin borsasında 1 BTC $9.250 dolardan alınabilir.

Tabii bu durum her zaman bu kadar dramatik fiyat farkına sebebiyet vermez. Genel olarak arbitrage fırsatları küçük işlem hacmine sahip tokenlar üzerinden yürütülür.

Arbitrage Metodları nelerdir?

Kabaca istatistiksel, borsalar arası ve üçgen olmak üzere üç ana başlık altına toplanabilir.

Borsalar arası

Borsalar arası işlemi yakalanan fırsatın farklı borsalarda olması anlamına gelir. Yukarıdaki örnekte olduğu gibi GateIO borsasından alınıp Ovis borsasına satılan bir BTC, borsalar arası arbitraj işlemine mükemmel bir örnek teşkil eder.

Üçgen

Bu yöntem tek bir borsa üzerinden yapılan arbitraj işlemi yöntemidir. Borsalar genel olarak birden fazla işlem çifti oluştururlar, örneğin Bitcoin, Ethereum, NEO gibi.

Örnek vermek gerekirse ATOM coini BTC, ETH ve NEO ile satın alabilirsiniz. Bu bağlamda üç işlem tipi için de ATOM fiyat endeksi karşılaştırılır.

Önce BTC ile ATOM alıp ardından bu atomlar ile Ethereum alırsanız, ve ardından bu Ethereum ile tekrar BTC alırsanız kar elde edebilirsiniz.

Üçgen arbitraj sistemi oldukça karışıktır ve bu sebepten genelde botlar üzerinden yapılır.

İstatistiksel

İstatistiksel arbitraj algoritmaları ile beslenen ve arbitraj fırsatı verebilecek coin veya tokenların sürekli izlenmesi işlemidir.

Diğer yöntemlere kıyasla en zorlu olan yöntem budur. Bir nevi arbitraj fırsatı henüz belirmeden yakalamak anlamına gelir.

Riskler Nelerdir?

Arbitraj işlemi genel olarak borsalar arasında yapılır. Diğerlerine oranla en basit yöntemin bu olması burada büyük rol oynamaktadır.

Bu sebepten en büyük risk, satın almış olduğunuz coin/token’ın bir borsadan diğerine transferini gerçekleştirirken herhangi bir ağ sıkışması durumunda işlemin tamamlanamaması size pahalıya mal olabilir. Bu sebepten sürekli ağ izlemesi doğru bir adım olacaktır.

Bir diğer yandan birçok borsada hesabınızın olması da oldukça can sıkıcı ve yorucu bir hal alabilir.

Ağ sıkışmasından ayrıca borsalardaki yavaş çalışma durumları, anlık network sıkışmaları vs. gibi durumlar da yanlış coini almanıza, dahası aldığınız coini satamamanıza sebep olabilir.

Sonuç Olarak Risk Almalı Mıyım?

Bu konuda karar tamamen size kalıyor.

Eli hızlı olan yatırımcılar oldukça hızlı bir şekilde işlemlerini gerçekleştirerek yüksek miktardaki kazanımlarını kısa süre içerisinde gerçekleştirebiliyor.

Ancak yavaş olan, ya da bu piyasaya yabancı olan kişiler riski sonuna kadar yaşıyor. Bu sebepten dolayı arbitraj fırsatlarını değerlendirmeyi düşünen kişiler öncesinde ufak bir miktar yatırımlarını burada değerlendirmeyi deneyebilirler.

Aksi taktirde yüksek miktardaki alımlar ufak bir network sıkışması problemi ile hayallerinizi yıkabilir.

 

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin