NKN (New Kind of Network) İncelemesi

NKN

NKN EKibinin Motivasyonları

Günümüzde internet aşağıdaki belirtilen sorunlardan bazılarına maruz kalmaktadır:
Gizlilik – Bir Web sitesini ziyaret ederken kullanıcı davranışının yanı sıra kişisel bilgileri (isim, adres vb. Gibi Kişisel Tanıtıcı Bilgiler) koruma yeteneği.
Ağ Fragmantasyonu – İnternetin küçük segmentlere ayrılacağı ve her segmentin birbirinden kopacağı, bundan dolayı da dünya çapında web fikrini tehdit ettiği düşüncesi.
Tarafsızlık – İnternet Servis Sağlayıcıları (Internet Service Providers (ISPs)), internetteki herhangi bir verinin yer, içerik, uygulama vb. blocklanmaması
Ağın Yetersiz Kullanımı – Veri aktarımı için mevcut bant genişliğinizi boşa harcamayın.
Seçici Yayılım – Ağda sadece bazı verilerin iletilmesine izin verilirken, geri kalanlar sansürlenir.

NKN

NKN (New Kind of Network) yukarıda belirtilen tüm zorlukların üstesinden gelmeyi ve daha fazlasını amaçlamaktadır. İnternet bağlantısındaki temel mekanizmayı değiştirmeden veri iletmek için tcp/ p yığınının üstünde güvenli bir tünelleme kullanır.
Kendi başına bir blockchaindir, ancak mevcut herhangi bir blockchianin ağ yığınının yerini alabilecek şekilde tasarlanmıştır. Konsensüs elde etmek için hücresel automata kullanır.

NKN’nin Vizyonu

NKN, internet altyapısının üçüncü boyutundan, yani ağdan yararlanmaya çalışır.

Yapı taşları

NKN blockchaininin yapı taşları aşağıdaki gibidir.

Ağlar Katmanı: ağ katmanı, OSI modelinin IP katmanını kaplar ve eşler arasında güvenli / güvensiz bir tünel oluşturur. Hücresel automata kurallarına dayanarak, veri iletimi için dinamik bir ağ topolojisi oluşturulur.
Konsensüs Katmanı: NKN, Proof Of Relay adlı hücresel automata tahrikli konsensus’u kullanır. Bu, node bant genişliğinizin nasıl olduğunu ve veri aktarımı için ne kadar bağlı olduğunuzu dikkate alır.
Teşvik Katmanı: Ödül kazanacaksınız, çevrimiçi olma ve bağlantı ve iletim gücü sağlama amaçlı bir teşvik alarak ödüllendirileceksiniz.
Uygulama Katmanı: NKN tarafından yayımlanan ağ oluşturma aracını kullanarak uygulama geliştiricisinden Contains the Distributed Applications (dApps) içerir ve ağ katmanından yararlanarak uygulamaları çok hızlı ve ölçeklenebilir hale getirir.

Hücresel Otomata-Cellular Automata (CA)

CA, NKN için temel olarak kullanılır. CA, nodeların yalnızca komşu nodelara bağlı olan yerel kuralları tanımladığı bir durum makinesidir.

Konsensüs Mekanizması

Bildiğiniz gibi, günümüzde PoW (Proof Of Work), PoS (Proof Of Stake), DPoS (Delegated Proof Of Stake), PoA (Proof Of Authority) gibi günümüz blockchainlerinde uygulanan çeşitli mutabakat algoritmaları vardır.
Bununla birlikte NKN, katılımcıları ödüllendirmek, ağ bağlantısı ve veri aktarım kapasitesini arttırmak için bağlantılarını ve bant genişliklerini paylaşarak ağına katkıda bulunmaya teşvik eden katılımcıların ProofOfRelay (PoR) uzlaşma mekanizmasını kullanır. PoR, yararlı bir (PoW) ve katılımcıların karma hesaplamayı çözmesini sağlayarak bilgi işlem kaynaklarını boşa harcamaz.

Danışmanlar ve takım

Hücresel automata NKN’nin temel özelliklerinden ve yeniliklerinden biri , öne çıkan yıldız yıldız takım üyeleridir.

Kurucu Üyeler

Yanbo Li: Açık kaynak gurusu ve onchain’in kurucu ortağı.
Bruce Z. Li: İnovasyon ve iş zekasıyla öne çıkan bir teknoloji uzmanıdır.
Nokia ve Google’da girişimcilik yapmıştır. ABD, AB ve Çin genelinde büyük Ar-Ge ekiplerini yönetmiştir.
Justin Wang: Kablosuz iletişim, IoT, Cloud computing ve Blockchain alanlarındaki 45 uluslararası patente (yayınlanmış ve beklemede) sahip seçkin teknoloji uzmanıdır. Nokia, ve Ericsson için teknoloji geliştirme ve iyileştirmede  10 yıldan fazla tecrübeye sahiptir.
Yilun Zhang: California San Diego, B.S. Peking Üniversitesi’nde fizik doktorasına sahiptir.
Fizikte Ising Modelini, bilgisayar bilimlerinde Hopfield Network’ü ve sinirbiliminde matematiksel araçlar olarak tekrarlayan sinir ağını kullanarak hesaplamalı nörobilim eğitimi alan Cellular Automata’nın kapsamlı bir şekilde anlaşılması ve kapsamlı bir şekilde çalışılmasıyla Domain uzmanıdır.

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin