Filecoin (FIL) Nedir, Ne İşe Yarar?

Filecoin, blockchain teknolojisini kullanan merkezsiz bir dijital depolama pazar alanı olarak adlandırılabilir. InterPlanetary File System (IPFS) üzerine inşa edilmiştir ve kullanıcıların kullanılmayan sabit disk alanını kiralayıp karşılığında FIL tokenları kazanmalarına olanak tanır. Filecoin‘in çevrimiçi depolama alanı piyasasını derinden sarsacağı aşikar, hadi hep birlikte bunu nasıl hedeflediklerini görelim.

Filecoin, Amazon S3 depolama paketlerine, Dropbox depolama alanlarına vb. bir çok depolama alanı kiralayan çözüme alternatif sunuyor. Basitçe, tüm kullanıcılar Filecoin ağı üzerinde kendi alım/satım işleri için fiyat/reklam vb. düzenlemelerini kendileri yapabilir.

Peki ama nasıl?

Filecoin (FIL) Nedir?

Filecoin, herkesin depolama alanını kiraya çıkarmasına izin veren merkezsiz bir depolama ağıdır. Aynı şekilde, herkes ağ üzerinden depolama alanı satın alabilir de. Blok zinciri altyapısının sağladığı özellik olarak tek bir kişi/kurum/kuruluşa tüm verilerinizi emanet etmek yerine Filecoin platform olarak tüm verilerinizi farklı bilgisayarlar üzerinde depolamanızı, kimsenin verinizi okuyamamasını garanti ederek sağlıyor.

Filecoin ilk olarak 2014 yılında Juan Benet whitepaper’ı yayınladığında tanıtıldı: Filecoin: Bir Cryptocurrency Operated File Storage Network. , Protocol Labs tarafından geliştirilmiştir. Basitçe Bitcoin ağına benzer bir yapıda tasarlanmıştır, tek fark olarak düğümler veri tutma yerleri olarak görev yapmaktadır.

Filecoin bazen IPFS‘nin üstünde bir teşvik katmanı olarak adlandırılır. Bu sadece, kullanıcıların FIL tokenları ile alarak depolama alanlarını kiralamaya teşvik edildiği anlamına gelir.

Peki, selfielerinizi arkadaşlarınıza ya da ailenize, ya da ile Mars’a göndermek için Filecoin kullanabilir misiniz? Maalesef henüz değil. IPFS, daha merkezsiz bir yaklaşım kullanılarak oluşturulmuş eşler arası bir veri depolama ve alma protokolüdür. HTTP veya HTTPS‘nin aksine, verileri depolamak için merkezi sunuculara güvenmez.

Filecoin, 2017 senesinde gerçekleştirdiği ICO sürecinde toplamda ~$250.000.000 değerinde yatırım topladı. Ana ağı ise Ekim 2020 tarihinde nefes almaya başladı.

Filecoin (FIL) Nasıl Çalışıyor?

Filecoin altyapısı, temel amacı kuruluşlara ve bireylere dünya çapında veri depolamak için yeni bir yol sağlamak olan dağıtılmış, eşler arası bir ağdır. İnsanlar fazladan depolama alanlarına sahip olduklarında, esasen Filecoin ağında veri depolamaktan sorumlu olan depolama madencileri olabilirler. Müşteriler, verileri depolamak ve almak için FIL tokenları ile ödeme yapar.

Yani basitçe, depolama alanı sağlarsınız, karşılığında FIL token kazanırsınız.

Filecoin uçtan uca şifreleme kullanır ve depolama sağlayıcılarının şifre çözme anahtarlarına erişimi yoktur. Yani, depolama alanı sağlayan kişiler hiçbir şekilde veriyi çözümleyip okuyamaz. Sistem dağıtılmış bir sistem olduğundan, dosyalar birden çok depolama konumunda güvende tutulur.

Filecoin (FIL) Neden Önemli?

Son birkaç on yılda, verileri saklama ve erişme şeklimiz değişti. İş dünyasında bu, şirketlerin büyük sunucu odalarına sahip olduğu yerinde depolamadan uzak veri depolama ambarlarına ve tüm dünyada daha çeşitli bulut depolamasına dönüştü. Şu anda çoğu işletme tüm bunların bir kombinasyonunu kullanıyor. Benzer şekilde, tüketici veri depolaması da bulut depolamaya artan bağımlılıkla değişti.

Bu, AWS, HPE ve Dell gibi bulut depolama pazarı süper güçlerini ortaya çıkardı. Müşteriler genellikle bir depolama alanı sağlayıcıyı seçer ve onunla yıllarca çalışmaya devam eder, bu da rekabeti engeller.

Filecoin, depolama alanı satın almak isteyen müşterilerin, depolama sağlayıcısı kim olursa olsun, bu rekabetçi piyasadan pay alabilmek için çok daha geniş kapsamlı ve uygun çözümler sunar.

Filecoin (FIL) Kullanım Alanları

Filecoin, müşterilerin klasik usüldeki gibi daha önceden belirlenmiş planlardan birisini seçmesindense çok daha geniş yelpazede farklı planları ortaya koyar.

Kullanılmayan depolama alanına sahip kuruluşlar ve kişiler bu alanlarını ağ üzerinde sunabilir. Kaynaklarını paylaşan kişiler ve/veya kurumlar FIL tokenları ile ödüllendirilirler.

Bu ilk bakışta çok net olmayabilir, ancak depolama için dApp‘ler (merkezsiz uygulamalar) de oluşturabilirsiniz! Örnek olarak, tüketici depolama uygulamaları, DeFi uygulamaları, merkezsiz video uygulamaları vb.

Sonsöz

Bu makalenin yazıldığı sıralarda ~$185 seviyelerinde gezinen Filecoin, Binance, KuCoin, GateIO gibi bir çok büyük borsada işlem görüyor. Tüm listeye buradan erişebilirsiniz.

Çok güçlü bir ekip ile birlikte hali hazırda çalışan bir ana ağ (mainnet) ve müthiş bir topluluğa sahip olan Filecoin, Web3.0 dünyasından çok fazla kişiyi etkileyecek gibi görünüyor.

 

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin