Madencilikte Yeni Bir Soluk: Volume Network Nedir, Ne Değildir?

volume-network

20 Mayıs’ta Biss borsasında IEO satışı gerçekleşen Volume Network son zamanların çok konuşulan kripto paralarından biri olmayı başardı. IEO sürecinde bir VOL tokenin satış fiyatı 0,0001$ iken tam bir ay sonrasında bir VOL 0,062 $’dan işlem görmeye başladı. Yani yaklaşık bir ay gibi kısa bir sürede 620 katına çıktı fiyatı. Bu bağlamda Türkiye ekibinin katkıları ile VOL incelemesini sizler için derledik.

Volume Network Türkiye Telegram grubuna buradan erişebilirsiniz.

TRON Network’ün kurucularından ve aynı zamanda baş teknoloji sorumlusu olan Lucien Chen, Lambda‘nın çekirdek ekibi ile birlikte Volume Network’ü geliştirdi. VOL, sabit disk madenciliğine dayalı bir POST(Proof of Space and Time) fikir birliği mekanizmasına dayanmaktadır.

Burada akıllara hemen Lucien Chen’in Tron’dan neden ayrılıp kendi kripto parasını çıkartma ihtiyacı duyduğu gelebilir. Bunu isterseniz Lucien Chen’in Neden Yeni Bir Tron Yapmalıydım adlı makalesini okuyarak öğrenebilirsiniz.

Volume Teknolojisi Neler İçeriyor?

Volume Network, gerçek hayata entegre olabilecek çok geniş çaplı bir blockchain madencilik teknolojisi sunmaktadır. Herkesin basitçe katılabileceği bu sistem sayesinde, ağın toplam bakım maliyetinde ciddi derecede bir azalma olasılığı göze çarpmaktadır. Bu sebeple ki daha fazla enerji korunumu söz konusu olacaktır ve bu özelliği ile de projenin çevre dostu olacağını söylemek yanlış olmaz.

Pahalı ve özel teçhizat gerektiren PoW madenciliğinin aksine, Volume Network’ün ekosisteminde yapılacak extra bir diz üstü bilgisayar ve harici diskiniz olduğu müddetçe yapılabilir ve bu sayede bir günde dahi bir çok VOL kazanabilirsiniz. Kolayca elde edilebilecek donanımlar ile yapılabilen POST madenciliğine bir çok kişi çok rahatlıkla katılabilir ve bu da sistemi daha merkezsiz bir hale getirir.

Mining İçin Gereklilikler

Harici disk ile yapılan madencilik düşük güç tüketimi, ısı üretimi olmaması, gürültü kirliliği olmaması ve ucuz tedarik edilebilmesi gibi birçok avantaja sahiptir. Madencilik esnasında yüksek elektrik tüketimi olacak diye endişe duymanızı gerektirecek bir durum da söz konusu olmayacaktır. Bu durumun karşılaştırılmalı anlatımını daha açıklayıcı olacaktır; Volume network ekosistemindeki madencilik esnasında 70-90W aralığında tüketimin eşdeğeri Bitcoin ASIC madenciliği yapan cihazda 1350-2000 W aralığında tüketim olacaktır. Yıl olarak PoW madenciliğinde 17520 KWH enerji tüketimine karşılık POST’ta sade ve sadece 700 KWH enerji tüketimi olacaktır. Bu bağlamda Volume Network’ün diğer madencilik sistemine oranla %96 daha az enerji tükettiğini söyleyebiliriz.

Burada Bitcoin madenciliği elektrik tüketimi problemini de bahsetmek gerekiyor sanırım sayılarla. Digiconomist.net tarafından yayınlanan enerji tüketimi endeksine göre, Bitcoin madenciliği için yıllık enerji tüketimi  42.15 ~ 54.11 TWh (1 TWh-100 milyon KWH)dir, ki bu tüketim de;

🔸 ABD’nin yıllık elektrik tüketiminin % 1.2’sine,

🔸 Rusya’nın yıllık elektrik tüketiminin % 5,1’ine,

🔸 Fransa’nın yıllık elektrik tüketiminin % 10,4’üne,

🔸 Birleşik Krallık’ın yıllık elektrik tüketiminin % 15,7’sine,

🔸 İtalya’nın yıllık elektrik tüketiminin % 14.7’sine,

🔸 Avustralya’nın yıllık elektrik tüketiminin % 20.4’üne,

🔸 Hollanda’nın yıllık elektrik tüketiminin % 36.4’üne,

🔸 Çek Cumhuriyeti’nin yıllık elektrik tüketiminin % 72.2’sine eşittir.

Yeni madencilerin katılımıyla bu sayı her yıl artacak, ağ ve madencilik günden güne daha da sıkıntılı bir hal alacak. Bugünkü büyüme oranlarına binaen çıkarım yapıldığında, sanal para madenciliği tarafından tüketilen elektrik dünyadaki tüm elektrik tüketimine denk olacak 2024 senesinde.

Madencilik Getirisi

Akıllardaki en büyük soru işareti ise yapılan madencilik karşılığını verecek mi? Yani nasıl bir getirisi olacak? Bu soruların cevapları aslında şu an için biraz belirsiz. Çünkü hali hazırda madencilik ile bilinen bilgilerin tek kaynağı whitepaper. Takım testnet üzerinde çalışmalarını devam ettiriyor ve testnetin hayata geçmesi ile birlikte madencilikle ilgili bütün detayların açıklanacağını duyurdu. Öyleyse eldeki tek veri kaynağı olan whitepaper’a göre “Bir günde ne kadar VOL kazabilirim?” sorusunun cevabı nedir?

Ortalama bir bilgisayar ve 10 TB harici disk ile madencilik yapacak bir kişinin blok üretme başarı oranı %0,1 olarak kabul edilebilir. Her 4 dakikada bir bir blok üretilir ve bu da günde 360 bloğa tekabül eder. Blok üretme ödülü de 4000 VOL’dur. Özetle ortalama bir madencinin günlük kazacağı VOL miktarı : 360*4000*0,1%=1440 VOL/gün ‘dür. Volume Network’in şu anki fiyatı yaklaşık olarak 0,063 $ seviyelerinde. Bu da 1440*0,063 = 90,72 usd/gün yapacaktır. Dolar kurunu 5,70 olarak alırsak bir günlük kazancımız 517 TL olur. Bu rakamlar gerçekten inanılmaz rakamlar. Volume Network ekibi vaat ettikleri bu rakamları tutturabilecek mi, hep birlikte göreceğiz.

Madenciliğin Fiyata Etkisi

Son olarak madencilikle kazılan VOL tokenler ile fiyatın dumplanmasını engellemek adına Volume Network takımının çözümünden bahsedelim. Madencilik için havuzlar kurulacak ve bu havuzlarda mortgage sistemi ile madencilik yapılacak. (Bireysel madencilikle ilgili bilgi testnetle birlikte paylaşılır diye düşünüyoruz.) Peki mortgage sistemi nedir ve fiyata etkisi nasıl olacaktır? Mortgage kelime anlamı olarak ipotek manasına gelmektedir. Yani madenci havuzuna katılıp da madencilik yapmak isteyen bir kimse belirtilecek kadar VOL tokenini kitlemek zorundadır, ki node kurmakla aynı mantığa sahiptir sistem bu yönüyle. Tokenlerin kilitli kalması, piyasada dolaşımdaki token miktarını azaltacaktır. Tabi ki öte yandan madencilikle kazılan VOL tokenleri de piyasadaki dolaşımdaki token miktarını arttıracaktır. Yani madencilik yapmak isteyenler VOL satın alıp, bu tokenlerini piyasadan havuz cüzdanlarında çekerek madencilik süresince kitleyecek, öte yandan madencilerde kazdıkları VOL tokenlerini satarak piyasayı canlandıracaklardır. Bu bağlamda arz-talep dengesi sağlanmış olup fiyat organik gelişimiyle artmaya devam edecektir.

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin