Blockchain Tabanlı Veri Tabanı Bluzelle’den Yeni Bounty

blz

Binance tarafından Gold Label Project ödülü alan Bluzelle, Türkiye’deki takipçileri ve yatırımcıları ile daha yakından ilgilenebilmek adına geçtiğimiz günlerde  Bluzelle Türkiye telegram grubunu faaliyete geçirmişti.

Yeni bir yazılımcı ödül programı başlatan , GitCoin ile ortak olarak, Bluzelle DB için gerçek dünya kullanım senaryoları yaratma konusunda geliştiricileri belirli uygulamaları hayata geçirmeleri sonucunda düzenli olarak BLZ tokenlar ile ödüllendirmeyi planlıyor. Genel hatları ile bounty, yazılımcılardan belirli projeleri bluzelle altyapısını kullanarak yeniden geliştirmeleri dahilinde ödüllendirmeyi amaçlıyor.

Bu bağlamda yapılması beklenen, CoinMarketCap.com benzeri birimlerinin fiyatını listeleyen, Bluzelle tarafından desteklenen bir web uygulaması oluşturma etrafında odaklanıyor. Geliştiricilerden CoinGecko.com gibi aracılar tarafından sağlanan API’ları kullanarak verilerini Bluzelle veri tabanında tuttukları bir uygulama ve web sitesi yapılması isteniyor. Bir diğer deyişle, geliştirilecek olan web sitesi ve uygulama verilerinin okunması ve işlenmesi için tamamen bluzelle veri tabanını kullanmalı.

Ödül olarak belirtilen tutar ise tam 50000 BLZ. Bounty’e buradan katılabilir veya daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Bluzelle Nedir?

🌐Database

Bluzelle merkezsiz bir veri tabanı olarak çalışır. Bilinen veri tabanı uygulamalarının aksine verilerini merkezi bir sistemde değil, dağıtık bir şekilde tutulur. Bluzelle altyapısını kullanan projeler verilerinin kaç kopyası olması gerektiği ya da nerede tutulması gerektiği gibi gerektiren konularla ilgilenmek yerine tamamen uygulama geliştirmeye odaklanır. Bir başka deyişle, güvenlik ve esneklik gibi problemlerin çözümü için ayrıca zaman harcamadan proje geliştirebilmek, projenin en büyük artısı olarak göze çarpıyor.

Verileri depolayan fiziksel cihazların, buna sadık bir şekilde bağlandığından veya kaçınılmaz olarak başarısız olduklarında kopyalardan kurtarıldığından emin olmak zorunda değildir; swarmlar bu görevleri yerine getirir. Key-Value olarak çalışan depolama sistemi bu sayede oldukça hızlı işlemler de gerçekleştirebiliyor.

🌐 Güvenilirlik

Protokol, bir müşterinin bakış açısından, verilerinin üçüncü taraflarca hem dikkatsiz hem de kötü amaçlı işlemlere karşı güvence altına alınmasını sağlar. Bu, geleneksel bir bulut depolama sağlayıcısının aksine (böyle bir işletmenin itibarı, müşteri verilerine aktif olarak müdahale etmek için nedenleri için çok değerli olsa da, herhangi bir zamanda popüler olmayan bir müşteriye hizmet vermeyi reddedebilirler.) veya müşterilerin ve madencilerin veri depolamak için bireysel sözleşmelerde bulundukları bir “depo” tarzı bir sistem (tek bir madencinin kötü davranışı olasılıklar dışında değildir). Bluzelle’de veri, veritabanına yapılan sistematik ve pahalı bir saldırı dışında herkese karşı güvence altına alınmıştır.

🌐 Ölçeklenebilir

Bluzelle, ölçeklenebilirlik için sıfırdan tasarlanmıştır. Geleneksel blokchain modelleri (Bitcoin ve Ethereum gibi), yeni blokları doğrulamak için her işlemi işleyen her node’a dayanır. Ağa daha fazla node eklemenin bilgisayar gücünü arttırmaz. Aslında daha büyük bir ağ daha yavaştır çünkü daha yüksek bir ek yüke sahiptir. Ekip tarafından geliştirilen swarm mimarisi, keyfi olarak büyük miktarlarda veriyle başa çıkabilmesi için zahmetsizce ölçeklendirilmesine olanak tanır, çünkü her veri parçası sadece tek bir kümede çoğaltılır.

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin